Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280477 razy)

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 1 Wrz 2012, 17:00 »
Eee, nie przesadzaj. To tylko mrówki były :) I myślę, że to nie wina miejsca tylko pechowo trafiłem na wściekłą kolonię.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 1 Wrz 2012, 21:46 »
@lunatyk
Bierz namiot w którym rozbija się najpierw tropik. Jeżeli będziesz uważał to sypialnia tylko lekko się zamoczy.
Gdy najpierw rozbijasz sypialnię a później przyczepiasz tropik to przy większym deszczu możesz mieć zalany cały namiot w środku

Na filmie widzę, że to podwieszanie sypialni też trochę trwa,

U mnie nic to nie trwa bo sypialnię zawsze mam przyczepioną do tropiku i z lenistwa swego nie chce mi się jej odczepiać (namiot Fjord Nansen Lima)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
« 2 Wrz 2012, 15:56 »
Znalazłem jeszcze taki, praktycznie jak Veig III Pro Nansena, tylko podłoga mniej przepuszczająca  i ciut obszerniejsze przedsionki dzięki dodatkowemu pałąkowi.

Husky Falcon

No nic, dam znać co wybrałem, ale skłaniam się teraz ku niemu i Veigowi. Jutro sobie dałem deadline;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 2 Wrz 2012, 19:56 »
Oglądałem na żywca Veiga i Husky Flame. Bardzo podobna jakość i rozwiązania. Flame miał ważyć do 3,1 kg, a po przeważeniu wyszło 3,4 kg (komplet w chwili zakupu). Fjord podaje wagę uczciwie.

Falcon ma dodatkowy, poprzeczny element stelażu - nie powinno padać do środka i przedsionek większy. Sprawdź tylko, czy ma rolowane fartuchy, bo jak nie to lipa - będą się brudzić (Veig ma). O ile koniecznie potrzebujesz fartuchów, a nie wystarczy Ci namiot z dłuższym tropikiem.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 3 Wrz 2012, 06:52 »
@lunatyk, ja mam Husky Falcon od kilku lat, sprawuje się super, dla dwóch osób jest mega wygodny. Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 3 Wrz 2012, 08:05 »
Sprawdź tylko, czy ma rolowane fartuchy, bo jak nie to lipa - będą się brudzić (Veig ma). O ile koniecznie potrzebujesz fartuchów, a nie wystarczy Ci namiot z dłuższym tropikiem.

Hej, ma, ma, na filmie z reszta widać. Nie sa konieczne dla mnie, ale jak już są to pewnie użyje ich prędzej czy później jak suchyy.

@suchyy - przekonałeś mnie:D, o ile w tym roku jadę na jakiś chillout to "osprzecic" się chce pod katem Szkocji i Norwegii itp. Myślę ze będzie to najlepszy wybór.
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 30 Paź 2012, 00:34 »
Przeczytałem naprawdę dużo informacji na tym i innych forach i (co dość typowe) dalej mam dylemat.
Szukam namiotu dla siebie, do którego od biedy da się wcisnąć drugą (bliską) osobę - czyli typowa "2". Podstawowy dylemat, to oczywiście tunel czy iglo, ale jako że spanie raczej w klimatach Polskich i okolicznych, to chyba jednak tunel - nie będzie zbyt wielu okazji do wykorzystania zalet samonośności. Zależy mi też trochę na przedsionku do ewentualnego gotowania i położenia choć części roweru.
Jak tunel ze stelażem aluminiowym, to kandydatów jest chyba tylko dwóch:
1. Coleman Avior X2
2. FjordNansen Muwang II

Innych typów nie mam bo cena też nie może powalić na kolana ;-)
Właściwie prawie się na tego Colemana zdecydowałem, ale czy obecnie nie ma jakichś lepszych propozycji namiotowych?
No i jeśli Coleman, to gdzie i za ile jest sens go kupić? Znalazłem propozycje za prawie 600zł oraz za ok. 120 GBP, a jak ciutkę pokopałem, to znalazła się jakaś za 65 GBP, ale czy wiarygodna?
Gdzie i za ile polecilibyście kupno tego Colemana?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Paź 2012, 01:00 »
Nie patrz na liczby, bo one zawsze kłamią. Wszystko co markowe, powinno "trochę" wytrzymać. Zaś chinczyki i inne "allegro" to ruletka.

EDIT: chyba odpowiedziałem na jakieś antyczne pytanie :P

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Paź 2012, 01:07 »
W sumie nie odpowiedziałeś na żadne pytanie które postawił chesteroni. :D

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 30 Paź 2012, 09:57 »
Jezeli chcesz kupic Colemana to na amazonie - dostawa do PL darmowa;)
£123, cos drogo;/ Avior Phad X2 jest za £100, ale on z tego co pamietam jest ciezszy.
« Ostatnia zmiana: 30 Paź 2012, 10:18 Marta »
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 30 Paź 2012, 12:58 »
co do Fjord Nansena, którego posiadam ale inny model to powiem tylko tyle. na ostatniej wyprawce w Bornem Sulinowie, wstałem rano, patrzę i przede mną same zielone fjord nanseny, z wyjątkiem kilku namiotów. A było ich trochę. Uśmiałem się. Chyba tyle osób złe namioty by nie kupiło. Mnie przekonała i cena i cała reszta, w tym dostępność częsci itp. na miejscu w PL.

pozdrawiam

« 30 Paź 2012, 17:54 »
@Marta
A co sądzisz o sklepie: http://www.outdoorexperience.co.uk ?
Wychodzi z przesyłką i taksem (o ile nie wlicza się do ceny) ~80 GBP czyli 414 zł
To już cena, która wydaje się rozsądna, ale pytanie, czy sklep jest wiarygodny...
Jeszcze nie "confirmnąłem" zamówienia, ale na przedostatnim chyba kroku (bo mam już tylko guzik "confirm order") jest napisane:
Payment Method:   Sage Pay (Protx) VSP Forms
Choć angielski znam trochę, to nie bardzo wiem, co oznacza powyższe... Ja bym bardzo chętnie opłacił to paypalem, ewentualnie kartą Visa Electron podpiętą do konta w EUR ale mnie ten formularz zastopował.

@EASYRIDER77
Znam firmę Fjord Nansen, mam ich śpiwór i jest OK. To nie to, że się boję namiotu FN, ale nie ma przedsionka, a Coleman go ma. Ponieważ jest to dla mnie jedno z kryteriów - wolę Colemana.
Nie boję się kupić FN a nawet rozważyłbym coś innego w cenie do ~600zł ale chciałbym dwuosobowy tunel z wejściem z boku, z przedsionkiem, podwieszaną sypialnią do tropiku i aluminiowym stelażem ważący raczej nie więcej, niż 2.5 kg :)
Coleman spełnia te wszystkie warunki, Muwang nie ma przedsionka.

Dostępność części mnie nie martwi, jeśli są w UK bo dość łatwo można sprowadzić, a poza tym dobry namiot się raczej nie psuje więc prędzej kupię coś nowego za 8 lat niż będę miał potrzebę wymieniać (oby tak było :) ).
« Ostatnia zmiana: 30 Paź 2012, 18:14 chesteroni »

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 30 Paź 2012, 18:33 »
Chesteroni - mowiac szczerze nie wiem o co chodzi z tym komunikatem;/
sklepu niestety nie znam, ale wyglada na duzy i mysle ze nie powinno byc problemu.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 30 Paź 2012, 18:33 »
Całkiem fajny i dosyć lekki jest Quechua T2 ultralight pro.

Co do zamawiania za granicą - kiedyś chciałem kupić tarpa ale nie zaakceptowano polskiego adresu.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 30 Paź 2012, 18:51 »
@marta
Byłbym zdziwiony brakiem akceptacji polskiego adresu, skoro można wybrać Polskę z listy, ale... jak nie w ten sposób, to przez osobę z UK (mam taką :)) - tego nie przeskoczą bo ta osoba zapłaci 'jukejową' kartą, wysyłka na 'jukejowy' adres i imię/nazwisko akurat bez polskich literek.

Poszukam jeszcze gdzieś, ale cena 415zł za namiot wydaje się dość rozsądna więc pewnie taniej nówki nie znajdę.

@worek_foliowy
Mi się ta Quechua podoba, ale względem Aviora ma trzy wady (i jedną zaletę):
- jest czarna
- podobno dość mocno wieje w środku
- brak bocznego wejścia
- waży tylko 2kg!

W sumie wiatr może być prawdziwym problemem, a czarny kolor, jeśli przyjdzie mi w namiocie utkwić na dzień z powodu pogody, może być nieprzyjemny/depresyjny. Za dnia o ile miałbym namiot rozłożony (mało prawdopodobne, ale kto wie...) to też jest jakiś problem - nagrzewać się musi toto okrutnie.
Czarny z drugiej strony jest nieźle maskujący, co przy spaniu na dziko jest zaletą, ale w sumie zielonego też aż tak nie widać.
Generalnie - kolor jest mniej istotny i jakbym nie poczytał, że tam "pizga", to bym go rozważył równolegle do Muwanga (przedsionek i 0.5 kg mniej vs boczne wejście). Ale mnie te relacje o wianiu i wszywaniu zapinanych na rzepa uszczelnień nieco pozbawiły entuzjazmu.
Może mylnie?

Cena jest dość rozsądna na tle konkurencji (Avior, Muwang) więc ten czynnik nie ma większego znaczenia, choć nie ukrywam, że istotne jest, aby cena była możliwie niewielka przy braku zgniłego kompromisu z jakością - kupno roweru obciąża mnie już finansowo, a tu jeszcze namiot, therm-a-rest, być może kuchenka... :p
« Ostatnia zmiana: 30 Paź 2012, 18:58 chesteroni »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum