Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280476 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 30 Paź 2012, 21:24 »
ale to nie ja pisalam o braku akceptacji polskiego adresu;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 30 Paź 2012, 21:50 »
Kolor namiotu docenisz jeśli lubisz długo spać. W ciemnych namiotach podczas upałów o 8 rano potrafi być już dosyć ciepło...
Maskowanie maskowaniem ale odblaski i widoczne elementy namiotu są też zaletą. Nikt nie chciałby zostać rozjechanym przez myśliwych np o 4 rano lub zostać stratowanym przez stado saren tylko dlatego, że namiot był zbyt zamaskowany.

Ze swojej strony polecam Colemana Cobrę i Salewę SparrowII (ten mam i mogę polecić). Oba są względnie lekkie, małe po spakowaniu i w sensownej cenie. W jednym i drugim wejście znajduje się na dłuższym boku. Przedsionek Salewy pomieści komplet sakw(lub 2x sakwy tylne) plus jakieś szpargały. Jedna osoba wyśpi się baaaaaardzo komfortowo, dla dwójki podczas upałów może być "różnie" ale i z tym można sobie poradzić.
Zaleta: tunele na stelaż są z jednej strony zamknięte więc całość rozbija się w 3sek.
Cobra jest dużo szersza od Salewy, ma wejście z jednej strony z całkiem sporym przedsionkiem, oraz przedsionek z drugiej strony(ale już bez wejścia - w wersji 2os.), do którego dostęp mamy jedynie od środka.
Salewa występuje w kolorach "trawiastych" nieźle odbijających nadmiar słońca, Cobra jest niebieska. Alu stelaż i odblaski w okolicach odciągów w standardzie. Plus jeszcze kilka bajerów.

Oczywiście sensownych propozycji może być więcej ale w tym temacie już padło ich tyle, że postanowiłem jedynie urozmaicić ten wybór. Kaczucha z Decathlonu jest ok.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Paź 2012, 21:52 »
Sarny nie maja latarek by zauważyć namiot po odblaskach. :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Paź 2012, 21:54 »
Tam gdzie bezskutecznie próbowałem dokonać zakupu też chyba właśnie była możliwość wyboru Polski. Nie chcę straszyć :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 30 Paź 2012, 22:39 »
Sarny nie maja latarek by zauważyć namiot po odblaskach. :)

Dlatego im wystarczą "widoczne elementy" ;)

PS. Zawsze można zrobić jakąś ściepę i wyposażyć jakieś stadko saren w komplet czołówek. Myślę, że pomogłoby im to w życiu.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 30 Paź 2012, 23:24 »
Mały update - doczytałem w Terms of Service, że wysyłają tylko na wyspę:

We will only deliver Products within Mainland England, Wales and Scotland

To oznacza, że muszę uruchomić mój kontakt w UK :)
Ale ponieważ i tak zamierzałem parę rzeczy w UK kupić do nowoskładanego roweru, to w sumie nie wychodzi tak źle ;-)

Offline Mężczyzna Ummon

• Miasto:
  • Na forum od: 06.11.2012
« 6 Lis 2012, 11:16 »
Jestem nowy na forum, więc na wstępie witam wszystkich! :)

Teraz do rzeczy. Czytam i czytam ten wątek i nie doszukałem się żadnej opinii o namiocie, który mnie interesuje: http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&kat=1&prod=515
Co o nim sądzicie?
Moim zdaniem jest to najlepszy namiot odpowiadający moim wymaganiom, czyli koniecznie: typu iglo, dwa wejścia, dwu powłokowy, z przedsionkiem, waga < 3kg.
Jak myślicie sprawdzi się na wyprawie na Nordkapp?

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 6 Lis 2012, 12:19 »
Potrzebne Ci te dwa wejścia?

Nieco lżejszy, podobny i tańszy (warto kupić w Czechach) jest Hannah Desert 2. Sprawdził się nie tylko na wycieczce do Nordkapp.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 6 Lis 2012, 12:38 »
Ten Hannah ma stelaż wewnętrzny, co wróży problemy podczas rozbijania w deszczu i wietrze. Czyli typowej dla Norwegii pogodzie. Zdecydowanie bym go nie polecił na taki wyjazd.

Veig 2 jest bardzo mały - na dwóch niskich i szczupłych albo parę mieszaną - spore skosy stelaża ;). Warto rozważyć zakup wersji 3 osobowej.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna ppiotr

« 6 Lis 2012, 13:04 »
Ten Hannah ma stelaż wewnętrzny, co wróży problemy podczas rozbijania w deszczu i wietrze. Czyli typowej dla Norwegii pogodzie. Zdecydowanie bym go nie polecił na taki wyjazd.

Temat wałkowany na grupach górskich i NTG ;). Stelaż to nie wszystko - obecnie dużo też zależy od konkretnego modelu i sposobu jego rozkładania.

Co do Hannah Desert w Norwegi będąc sam nie miałem z nim problemów.

Z uwagą do wielkości namiotu się zgadzam, sam wożę "2" zamiast "1" dla wygody.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 6 Lis 2012, 13:57 »
Najpierw musisz w nim rozstawić sypialnię. Gdy mocno pada jest cała mokra. Dopiero na to narzucasz tropik. Nie wiem, co wywałkowali na tych forach, ale namioty tego typu nadają się na południowe kraje, gdzie często śpi się bez tropiku.

W takim Veigu (czy innym namiocie ze stelażem zewnętrznym) wsadzasz dwie rurki stelaża w tunele i namiot stoi.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 6 Lis 2012, 14:05 »
Jeśli nie leje jakoś bardzo mocno, to po rozstawieniu namiot się otwiera i sypialnia się wietrzy. Mój się bardzo ciężko rozstawia w odwrotnej niż 'właściwa' kolejności, nawet tego nie próbowałam. Rozstawiałam wprawdzie nie w deszczu, a tylko pod drzewami z których dość mocno leciała woda (po deszczu, wiatr był) i nie miałam żadnego problemu z mokrą sypialnią.
Tak więc da się.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Lis 2012, 14:21 »
Jestem nowy na forum, więc na wstępie witam wszystkich! :)

Teraz do rzeczy. Czytam i czytam ten wątek i nie doszukałem się żadnej opinii o namiocie, który mnie interesuje: http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&kat=1&prod=515
Co o nim sądzicie?
Moim zdaniem jest to najlepszy namiot odpowiadający moim wymaganiom, czyli koniecznie: typu iglo, dwa wejścia, dwu powłokowy, z przedsionkiem, waga < 3kg.
Jak myślicie sprawdzi się na wyprawie na Nordkapp?

Na pewno się sprawdzi. Stelaż juz nie jest z tego włókna szklanego, które pekało (mi we fjordzie nansenie lima II popękał, fn mi wymienił na nowy, ale ten nowy popekał/porozszczepiał się - niestety też bardzo szybko, zakupilismy więc stelaż aluminiowy. Jego inną zaletą-przewaga nad stelażem z włókna jest to, że namiot rozstawia się jeszcze szybciej - bo jeszcze łatwiej się wsuwa taki stelaż w te tuneliki na tropiku). 

Dwa wejścio-wyjścia są super  - w moim namiocie tego nie ma i te dwa wejscia były też priorytetowe przy zakupie nastepnego namiotu. Kto śpi w dwójkę a musi w nocy wyłazić pzrez druga osobę - ten doceni. W każdym razie my z Jackiem po paru sezonach uzytkowania namiotu z jednym wejściem mamy takiego rozwiązania serdecznie dosć. Poza tym łatwo wywietrzyć, nie trzeba też przełazić przez góry sakw bo mogą być rozłożone zarówno przy jednym jak i przy drugim wyjściu.

Szybkosć i łatwość rozkładania namiotu z taka podczepiana sypialnią nieraz z Jackiem docenilismy, rozbijając namiot np. podczas burzy. Ja np nie mam zupełnie ochoty na namiot z innym systemem rozstawiania - bo po co - to jest i błyskawiczne i wygodne.

Tylko ta wielkość. Jesli bedziecie w dwójkę, pewnie będzie wam ciasno.
« Ostatnia zmiana: 6 Lis 2012, 14:34 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna ppiotr

« 6 Lis 2012, 14:25 »
Arkadoo zgadzam się z Tobą.

Poza rozłożeniem trzeba go jeszcze potem złożyć i nie ukisić :)

Z mojego doświadczenia, jeśli jest odpowiedni system stawiania sypialni i jest ona wykonana z odpowiedniego materiału to przez ten krótki czas rozstawiania jej nie przemoczysz.

W Norwegii owszem pada, ale nie są to monsunowe ulewy trwające cały tydzień. Raczej po prostu sobie kapie. Strasznie to brzmi jak ktoś pisze "byłem 3 tygodnie i nie padało jeden dzień", ale z reguły, jeśli to opad ciągły, to jest to deszcz o niezbyt dużym natężeniu, a już szczególnie na północy.

Chodzi mi o to, że obecnie materiały, a szczególnie "pomysły" w namiotach są już takie, że rodzaj stelaża nie jest jedynym, a już na pewno nie bezwzględnym, wyznacznikiem.

Ummon nie jedź od razu do Nordkappu, odbij na Nordkyn! :) A na Nordkappie koniecznie obejrzyj film w kinie :)

Offline Mężczyzna Ummon

• Miasto:
  • Na forum od: 06.11.2012
« 6 Lis 2012, 15:03 »
Dzięki za szybką odpowiedź ;D. Chyba rzeczywiście wezmę trójkę, skoro będzie ciasno.
Na Nordkyn? Czemu nie :). Zwłaszcza, że jadę przez Finlandię (wracając przez Norwegię). Będzie po drodze.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum