Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280536 razy)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 1 Lut 2017, 21:42 »
@Remik: jeśli nie zaglądałeś, zajrzyj do tego wątku

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=11244.0

Tam masz kilkanaście namiotów opisanych (wady i zalety) przez forumowiczów. To może być pomocne.

Każdy ma swoje upodobania. Np. moimi są: prosta samonośna konstrukcja typu kopuła/igloo i rozkładanie jednoczesne z tropikiem poprzez wsunięcie pałąków w tunele, bez fartuchów śnieżnych. I używam dwuosobowego namiotu w pojedynkę. Czyli mój typ to ten na zdjęciu. Mam pierwszy model vaude space. Ma już blisko 20 lat i także rozglądam się za nowym. Na pewno teraz będę kupował namiot o podobnej konstrukcji. I na pewno będzie on znacznie tańszy niż vaude. Tego typu konstrukcje można znaleźć teraz poniżej 300 zł.   

« Ostatnia zmiana: 1 Lut 2017, 22:17 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 1 Lut 2017, 22:08 »
... albo jutro następca Tromvik.
czemu akurat jutro ;-)?

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 1 Lut 2017, 22:24 »
http://www.szumgum.com/namiot-fjord-nansen-veig-ii.html

Nic lepszego ci nie będzie potrzebne.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 1 Lut 2017, 22:57 »

Na pewno nie pustynia od razu, antarktyda , himalaje również. Sorrki - żartuje trochę , ale nie umiem odpowiedzieć ma Twoje pytanie, nie mam doświadczenia - ale zakup lubię przemyść...

W ubiegłym roku po dwu latach eksploatacji i ponad 150 rozstawieniach, z honorami spaliłem taniznę Coleman RockS 3. I mam dylemat podobny do Twojego. Czy jak kupię Msr za 3-4 razy więcej, to zakup wytrzyma 450-600 rozstawień?

Pytanie do innych, czy droższy namiot jest w stanie być mniej fekalny niż tanizna po 100 rozstawieniach?
A ja jestem czyścioch i dbam o mienie. Lecz w przypadku namiotów to nie ma znaczenia.

Bo przecież rano pakujemy mokry gnój ze wszystkim co zassał, wietrzymy-suszymy na biwaku i tak w kółeczko x dni.

Używam kilku namiotów w zależności od pory roku i rodzaju wypadów, więc raz jeszcze pytanie- warto kupić jeden drogi do wszystkiego gdy 95% zastosowań to zwykłe biwaki nawet jeśli wyjazdy trwają  kilka tygodni?

Pamiętając o kwestii nadrzędnej - ekonomi zakupu.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 1 Lut 2017, 23:01 »
Tutaj jak wszędzie jest to względne.

Do pewnego poziomu cena namiotu będzie rosła gdzie osiągnie stosunek jakości/wytrzymałości/jakości najlepszy do jego ceny potem cena będzie nadal rosła ale najczęściej zyskujemy na wadze ale tracimy na wytrzymałości.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Lut 2017, 23:12 »
W ubiegłym roku po dwu latach eksploatacji i ponad 150 rozstawieniach, z honorami spaliłem taniznę Coleman RockS 3. I mam dylemat podobny do Twojego. Czy jak kupię Msr za 3-4 razy więcej, to zakup wytrzyma 450-600 rozstawień?
Kiedyś jeździłem z Colemanem, a teraz jeżdżę z Hubbą Hubbą. Totalnie warte ceny. Ze względu na łatwość rozkładania, wentylację, komfort. Te 300 mam już spokojnie nabite na licznik rozstawień.
Co prawda cena MSR z roku na rok jest coraz bardziej absurdalna, ale to nie jest jedyny namiot o tej konstrukcji.

My home is where my bike is.

« 3 Lut 2017, 15:56 »
Zastanawiam się nad tym MSR-em.
http://sport.popina.pl/msr-papa-hubba-nx-p-7054.html

Hubba ma podobne parametry dotyczące nieprzemakalności. Czy te 1500 słupa wody jest wystarczające?  Podłoga te swoimi 3000 też nie powala.
Następne pytanie, czy jest możliwość jednoczesnego rozstawienia sypialni i tropiku.

Kolejne dotyczy przewiewności. My praktycznie 100 na 100 rozstawień rozbijamy się nad akwenami, a tam jak wiadomo jest przeważnie z rana znacznie wilgotniej niż gdzieś pod laskiem. Więc jeśli masz doświadczenie to prośba abyś się podzielił doświadczeniem.

Na marginesie, mam jeszcze obaw o mikroklimat w środku po 100-200 rozstawieniach. Tanizna, którą suszymy na korytarzu oddaje nie tylko wilgoć ale również aromat. A ten wiadomo, mieszanina wszystkiego.

• blog podróżniczy
« 3 Lut 2017, 20:35 »
Hubba ma podobne parametry dotyczące nieprzemakalności. Czy te 1500 słupa wody jest wystarczające?  Podłoga te swoimi 3000 też nie powala.
Tkanina jest pokryta silikonem, więc te parametry w rzeczywistych warunkach sprawują się całkiem nieźle. Jedyna wada jest taka, że mokry silnylon rozciąga się pod wpływem wody. Nie jest to aż takie rozciąganie, żeby robiły się dołki, ale ewidentnie tkanina klapnie na deszczu.

Przewiewność jest bardzo ok, nawet niektórzy w tym i innych wątkach narzekali, że przewiew jest zbyt duży. Przy śpiworze puchowym to bardzo na plus, nie zbiera się wilgoć.

Nie udało mi się go zakisić, a zwykle nie bawię się w suszenie, tylko mokry po nocy do zamkniętego worka i wieczorem rozkładam mokry. Oczywiście, jak zostawisz go mokrego na miesiąc w szafie, to pewnie zaśmierdnie jak każdy inny.

« 3 Lut 2017, 20:58 »

Tkanina jest pokryta silikonem,

Dzięki.
Powiedz mi jeszcze czy można na stałe sparować tropik z sypialnią czy rozkładać je trzeba osobno?

Sorki za smęty ale to dla mnie istotne. Trochę problem podczas deszczu.

• blog podróżniczy
« 3 Lut 2017, 21:00 »
Powiedz mi jeszcze czy można na stałe sparować tropik z sypialnią czy rozkładać je trzeba osobno?
Nie, choć możliwe jest rozbicie najpierw tropiku, a potem podczepienie sypialni.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 14 Lip 2017, 20:42 »
Witam. Ma ktoś może lub widział w akcji namiot Hannah Arrant 3? Wybieram między tym modelem a Colemanem Caucasus i sie zastanawiam czy warto dopłacać kilka stówek z niecały kg mniej i zewnętrzny stelaż.

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 14 Lip 2017, 21:51 »
Oba namioty są ogromne (na rower).
Hanah ma słabszy stelaż i cięższy, coleman ma stelaż lżejszy, ze stopu Al i trwalszy.
Stelaż zewnętrzny, jest wygodniejszy przy rozkladaniu namiotu, przy wietrze szczególnie.
Ja zmienilem namiot iglo z wewnętrznym stelażem, na iglo z zewnętrznym (geodezyjnym).
Znacznie lżejszym, bo to jest bardzo istotne przy podróżach rowerowych.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 14 Lip 2017, 22:11 »
Zdaje sobie sprawę, że są duże, ale celowo takie wybrałem. Mam zamiar jechać z żoną i synem i zależało nam na dużym przedsionku, w którym zmieszczą się sawky, fotelik i może nawet rower. Wszystko poza ceną przemawia za Colemanem i o ile jego recenzje mie trudo znaleźć to z Hannahem jest problem (chciałem np. zobaczyć jak się go rozstawia). Te kilka stówek robią różnicę w morzu wydatków, ale może warto?:)

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 15 Lip 2017, 11:45 »
Ja zmienilem namiot iglo z wewnętrznym stelażem, na iglo z zewnętrznym (geodezyjnym).
Znacznie lżejszym, bo to jest bardzo istotne przy podróżach rowerowych.

Akurat kilo wte lub wewte na rowerze nie robi dużej różnicy.
Co innego jakby miało się to dżwigać na plecach.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

• blog podróżniczy
« 15 Lip 2017, 11:46 »
ale czasem trzeba dźwignąć rower z bagażem :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum