Autor Wątek: zakup namiotu wyprawowego  (Przeczytany 280537 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Odp: Mój namiot - plusy i minusy
« 28 Lip 2018, 14:35 »

Poprzedni namiot kosztował mnie jakieś 300zł i przetrwał jakieś 700 nocy, więc myślę, że droższy pociągnie dłużej  ::)

Nie liczyłbym na to. Droższy namiot nie oznacza trwalszy. Najczęściej oznacza lżejszy. A lekki namiot umiera dużo szybciej, niż ciężki, solidny i tani.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Lip 2018, 16:33 »
BigAgnes ma bardzo nieeuropejski wybór kolorów tropiku. Dla niektórych to bardzo istotne.

Najczęściej oznacza lżejszy. A lekki namiot umiera dużo szybciej, niż ciężki, solidny i tani.
Tani namiot kojarzy mi się z podłogą jak na plandece i stelażem z włókna. Obie rzeczy w żadnym wypadku nie należą do szczególnie wytrzymałych. Jest przedział cenowy, gdzie dopłaca się do dobrego stelaża i tkanin, a potem przedział, gdzie zbija się gramy.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Lip 2018, 16:40 »
BigAgnes ma bardzo nieeuropejski wybór kolorów tropiku.
??? Ostatnio zamówiłam oliwkowo-szary, co w nim nieeuropejskiego?

• blog podróżniczy
« 28 Lip 2018, 16:56 »
Ja tam wolę klasyczne zielone barwy ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lip 2018, 18:10 »
Pozwolę sobie dalej tu odpowiedzieć, żeby tymczasowo nie mieszać jeszcze bardziej.
Big Agnes CopperSpur UL3?

Dzięki. Świetny! Choć coś co waży 1,7kg chyba nie może być zbyt wytrzymałe. Chciałbym taki sam, tylko żeby ważył ze 3-4kg  ::)

Romal dodał to o czym zapomniałem napisać. Namiot może ważyć dużo, nie zamierzam go targać na plecach, a na rowerze im więcej kilo tym weselej  8) Ma być wytrzymały.

Namiot który miałem wcześniej to Coleman Oregon (chyba któryś numer, 2? kupiony koło 2007 roku). Po kilku miesiącach użytkowania padł w nim stelaż z włókna szklanego, który wymieniłem na aluminiowy z Fjorda Nansena, który po kolejnych ~11 miesiącach użytkowania się złamał.
Zastanawiam się, czy by nie kupić Coleman Darwin 3 (mój Oregon był do niego bardzo podobny), i osobno nie wymienić od razu (albo dokupić na zapas) aluminiowego stelaża.
« Ostatnia zmiana: 29 Lip 2018, 21:58 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Lip 2018, 18:16 »
Dzięki. Świetny! Choć coś co waży 1,7kg chyba nie może być zbyt wytrzymałe.
Znajomi sakwiarze podróżujący z psem przejechali z takim namiotem pół świata, jakoś przeżył psie pazury :) Prawdę mówiąc sama nie wiem jak - mam prawie taki sam od 10 lat, dziur brak, ale jednak trzeba się cackać bardziej niż z jakimś pancernym Hillebergiem.

• blog podróżniczy
« 28 Lip 2018, 18:20 »
jak brać nowy, to tylko z dobrym stelażem alu.

Jest Half Dome 3, dosyć gruby materiał (tak ze 2-3 razy grubszy od BA)
https://www.rei.com/product/127429/rei-co-op-half-dome-3-plus-tent

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Odp: zakup namiotu wyprawowego
« 29 Lip 2018, 22:07 »
Extra ten namiot! Trochę mi się nie widzi ten 3 pałąk, ale może i lepiej z nim? Opinie ma dobre. Fajnie by było znaleźć podobny innej firmy żeby porównać, ale jak piszesz że materiał gruby, to mnie się to podoba. Dzięki.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• blog podróżniczy
« 29 Lip 2018, 22:15 »
tak z ciekawostek, do roku 2001 REI było właścicielem marki MSR, którą potem sprzedało.
recenzja dwójki https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-tent/rei-half-dome-2-plus
Na tej stronce są też szczegółowe recenzje innych namiotów

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 29 Lip 2018, 22:59 »
Łudząco podobny namiot marki Alpinus nabyłem w 1996 r.

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
« 29 Lip 2018, 23:11 »
Dużo dobrego słyszałem ostatnio w Islandii o Half Domie - prawie każdy napotkany Amerykanin miał właśnie 2 albo 3. Z bliska (macałem wariant dwuosobowy) też robi solidne wrażenie. Jak dla mnie ma trochę zbyt bulwiasty pakunek, ale waga (2,4 kg za dwójkę) jest w miarę ok, jak na kompromis między dostępną przestrzenią i solidnością wykonania - to nie jest huherko, z którym trzeba się obchodzić jak z jajkiem (jak extra wylajtowane msry). Napotkany na wyspie rowerzysta objechał na nim dwie Ameryki - poza wymianą naciągów do tropiku nie miał żadnych problemów - a zniósł wiatry i Patagonii i Islandii.
Ja na razie - w celu zastąpienia czymś poszarpanego i ekstremalnie ciężkiego Marabut Arco - myślę w pierwszej kolejności właśnie o Half Dome 2.   

• blog podróżniczy
« 29 Lip 2018, 23:34 »
jak extra wylajtowane msry
Msry takie jak najpopularniejsza hubba nx, w dzisiejszym czasie wcale nie są bardzo wylajtowane. Są w sprzedaży namioty z połowę cieńszego materiału. To już jednak dla mnie bariera psychiczna, źle bym się czuł z czymś takim na wietrze.

• blog podróżniczy
« 29 Lip 2018, 23:40 »
Nie widziałem drugiej tak połatanej hubby, więc myślę, że masz w tym pewną zasługę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 30 Lip 2018, 21:26 »
Coś tego Rei Half Dome 3 w Europie nie mogę znaleźć, a namiotu potrzebuje trochę szybciej niż na za ~3 tyg, więc nie wiem czy innego nie kupię jednak. Fajny też North Face Stormbreak 3, ale też ciężko znaleźć i nawet nie patrzyłem czy tropik może być inny niż... złoty  :o

Tak przeglądałem różne opcje w różnych półkach cenowych, może komuś się przyda. Poniżej kilka linków do 3 osobowych w miarę sensownych namiotów:

Husky Outdoor Bird 541zł
Hannah Tycoon 279zł
Coleman Darwin 299zł
North Face Stormbreak 3 199$
North Face Talus 3 880zł
Rei Passage 199$
Rei Half Dome 3 279 $
Marabut Baltoro 999zł

Skłaniam się ku Husky lub Hannah, które są łatwo dostępne, i mają co nieco siatki w sypialni (szczególnie Husky).
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2018, 21:33 Waxmund »

www.waxmund.pl

• blog podróżniczy

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....