Aby mój post nie był zbyt suchy jeśli chodzi o tematykę forum zredagowałem kilka tras z których m.in. pochodzą niektóre zdjęcia
Mogą być one z łatwością modyfikowane, przedłużane bądź skracane, ale chciałem jakiś ogólny zarys podać
1. Maków stacja PKP – Plac Partyzantów – ul. Orkana – ul. Sprtowa – za mostem na Skawie w prawo drogą asfaltową – oś. Za Wodą – oś. Cyganówka – oś. Burdylówka – zjazd do Suchej Beskidzkiej (ul. Nad Skawą) – u. Piłsudskiego – Rynek (Karczma Rzym) – ul. Zamkowa ( park, muzeum, zamek Tarnowskich – „Mały Wawel” w którym mieści się Punkt Informacji Turystycznej, restauracja, hotel, a także siedziba uczelni do której uczęszczam ;-) ) – ul. Zamkowa – skręt w prawo do głównej drogi 28 – powrót do centrum Makowa .
2. Maków stacja PKP – Plac Partyzantów – ul. Orkana – ul. Sprtowa – Grzechynia – za Zespołem Szkół przy rozwidleniu dróg skręt w lewo (główna droga) – Nowakówka – Grzechynia Polana – Grzechynia Bielasy: skręt w prawo – (Zalas – Zawoja Gołynie – dojazd do głównej drogi [957] do Zawoi Centrum lub powrót do Makowa); skręt w lewo – ( Zawoja Przysłop – /można podjechać do elektrowni wiatrowej oraz klasztoru „Na Zakamieniu” jednak przy klasztorze kończy się szlak rowerowy i konieczny jest powrót do Zawoi Przysłop/ - zjazd do Zawoi Górnej główną drogą lub do Zawoi Centrum jadąc wzdłuż czerwonego szlaku – dojazd do głównej drogi [957] – Zawoja Centrum lub powrót do Makowa.
3. Maków stacja PKP – Plac Partyzantów – ul. Orkana – ul. Sprtowa – Grzechynia – za Zespołem Szkół przy rozwidleniu dróg skręt w prawo – Grzechynia Marchla – Grzechynia Drwalówka – niebieski szlak pieszy: w prawo powrót do Makowa; w lewo dojście do czerwonego szlaku: w prawo zjazd do Suchej Beskidzkiej; w lewo podjazd pod Magurkę a dalej zjazd do Zawoi Przysłop.
4.Maków stacja PKP – ul. Kolejowa – w lewo ul. 3 Maja – Rynek – ul. Kościelna (Sanktuarium maryjne p.w. Przemieniania Pańskiego ) – „serpentyny” – oś. Makowska Góra – zielonym szlakiem zjazd do Budzowa – oś. Wartówka – skręt w prawo do Jachówki - za szkołą i kościołem skręt w prawo – powrót do oś. Makowska Góra – zjazd do Makowa.
5. .Maków stacja PKP – ul. Kolejowa – w lewo ul. 3 Maja – Rynek – ul. Kościelna (Sanktuarium maryjne p.w. Przemieniania Pańskiego ) – „serpentyny” – oś. Makowska Góra, skręt w prawo – oś. Zagrody – oś. Gieraty – oś. Bryndzówka – oś. Jurki, skręt w prawo – zjazd do Makowa /początkowo droga dość wyboista ale przejezdna ;-)
6. Al. Tysiąclecia - na skrzyżowaniu w prawo – ul. Moniuszki – skręt w lewo: ul. Widokowa – i dalej żółtym szlakiem prowadzącym na Koskową Górę – Góra Stańkówka – Ostrysz – Góra Zarębska – Koskowa Góra – niebieski szlak (na płd) – zjazd do Żarnówki – zjazd do Makowa – ul. Głowackiego – powrót do centrum.
7. .Maków stacja PKP – ul. Kolejowa – w lewo ul. 3 Maja – Rynek – ul. Kościelna (Sanktuarium maryjne p.w. Przemieniania Pańskiego ) – „serpentyny” – oś. Makowska Góra, skręt w lewo, czarny szlak – dojście do niebieskiego szlaku – pomnik ofiar Zagórza – Borysówka – oś. Polana – Maków Dolny – na skrzyżowaniu z drogą główną [28] prosto – most na Skawie – króciutki podjazd pod Zarębki – w prawo: dojazd do Suchej; w lewo – Cyganówka – oś. Za Wodą – na skrzyżowaniu z drogą główną do Grzechyni w lewo – most na Skwie – ul. Sportowa – powrót do Makowa.