Autor Wątek: Majówka 2011 - Austria (Donauradweg) i Czechy.  (Przeczytany 1325 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Witamy.
W 2011 roku podczas majówki, wybraliśmy się na wycieczkę rowerową wzdłuż Dunaju. Pojechali z nami znajomi, którzy po raz pierwszy mieli okazję być na takiej wyprawie. Do Passau - naszego startu, dojechaliśmy niemieckimi pociągami. Trasa wiodła znaną ścieżką wzdłuż Dunaju - Donauradweg. Od Wiednia pojechaliśmy do Breclavia w Czechach, aby następnie pojechać za Brno, zwiedzić jaskinię i najgłębszą przepaść w Czechach. Nasz ogólny dystans rowerowy na wyprawie zamknął się w ilości ok.600km. Wycieczka trwała 10 dni. Noclegi głównie na campingach. Trasa łatwa, polecam szczególnie tym osobom, które lubią jeździć po prostej i nie męczyć się na podjazdach (czego nam trochę brakowało).
Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii (65 zdjęć).
https://picasaweb.google.com/111095219344076457744/Majowka2011AustriaCzechy

oraz do obejrzenia filmu z wyjazdu:
&feature=player_embedded

Trasa przejazdu przedstawia się następująco:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ttpbqsqbvvauzifo

Życzymy miłego oglądania i pozdrawiamy :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
tak, pięknie tam, nad Dunajem byłem kilkakrotnie bo jakoś po drodze było. Wtedy kiedy Wy tam byliście ja miałem właśnie śnieg na Mazurach. :icon_twisted:
Gratulacje wyjazdu!
A znajomi dalej jeżdżą?

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
witajcie
Piękne okolice Wybieram się w lipcu do Wiednia, jeżeli macie adres na nocleg w wiedniu (bez namiotu)
to byłbym wdzięczny
PS.
czy dostaliście wiadomośc na wasz adres?
POZDRAWIAM

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Dzięki:)
Jeśli chodzi o znajomych to jeżdżą ale w okolicach Zielonej Góry. Ania nawet zarejestrowała się na forum. Co do wypraw to niestety nie mają sprzętu wyprawowego (wzięliśmy to na siebie, a że mamy zapasowy sprzęt to mogliśmy ich wyposażyć).
Ścieżka nad Dunajem to bardzo "lajtowy" przejazd.
Co do noclegu w Wiedniu - my spaliśmy na campingu pod namiotem a innych miejscówek niestety nie znam, no chyba, że na dziko w krzaczorach ;)
Paweł na Twoje pytanie odpowiedziałam na priv.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Piękne okolice Wybieram się w lipcu do Wiednia, jeżeli macie adres na nocleg w wiedniu (bez namiotu)
to byłbym wdzięczny
Ja w ubiegłym roku nocowałem w Wombats City Hostel, Address: Grangasse 6, Vienna. Płaciłem chyba 20 Eur. Nie było problemu z rowerem w pokoju, warunki ok.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Ja w Wiedniu spałem nad samym Dunajem, gdzie były takie ławki, a pomiędzy nimi "stół", takie w sam raz do siedzenia w 6 osób. Noc przebiegła bezproblemowo, a rano od razu kąpiel :) Oczywiście było to w pewnym sensie podyktowane tym, że nic ciekawego nie znaleźliśmy do spania, a to miejsce było zachęcające :) Obok tylko ścieżka dla rowerów/rolkarzy, wieczorem w zasadzie już bez żadnego ruchu.
Nie pamiętam dokładnego miejsca, ale być może to to:
http://maps.google.pl/maps?q=48.217449,16.417053&num=1&t=h&vpsrc=0&ie=UTF8&z=19
:) Ale zawsze możesz wydać 20E :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Mój znajomy mówi, że zna w Wiedniu hostel za 7 EUR. Zapytam go, jak będzie okazja (pewnie nieprędko ;) )
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
dzięki za wszystkie propozycję, szczególnie oszejowi kto wie co może spotkac nas w podróży

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna oszej

Taki delikatny update z mojej strony. Mam zdjęcia jak wyglądała nasza "miejscówka".
Taki widoczek mieliśmy nocą:

a to, już za dnia:

zdjęcie za dnia robiły dziewczyny, które zajmowały resztę "ławkostołu", lecz rankiem pojechały na Belweder wiedeński.
To tak, żeby troszkę lepiej nakreślić sytuację:)
Pozdrawiam.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Nie pamiętam dokładnego miejsca, ale być może to to:http://maps.google.pl/maps?q=48.217449,16.417053&num=1&t=h&vpsrc=0&ie=UTF8&z=19
o rany julek....coś daleko to od mostu wygląda, to na pewno to miejsce?!
btw w Katedrze św. Stefana spotkaliśmy Polkę, która nie potrafiła nam powiedzieć gdzie w Wiedniu możnaby tanio i bezpiecznie spędzić noc...sama też nie była chętna nas przyjąć (może byliśmy zbyt brudni)...no i została nam ławka...
wspomnę tylko, że taki nocleg wymaga niestety czujnego spania...mimo że nawet sakwy spieliśmy zapinką rowerową, to i tak lekki dreszczyk emocji był, kiedy w nocy w krzakach obok pojawiały się jakieś głosy...
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna oszej

Zatem, po konsultacjach, ta "miejscówka" to http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&geocode=&q=48.233392,+16.407952&aq=&sll=52.025459,19.204102&sspn=7.520565,21.643066&vpsrc=6&g=53.435719,16.45752&ie=UTF8&ll=48.232363,16.410527&spn=0.015894,0.042272&t=h&z=15&iwloc=A
mimo wszystko chodzi bardziej o ideę, niż o dokładnie tę ławkę :P Co w przypadku ładnej pogody - serdecznie polecamy.

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
Fajne zdjęcia miło zobaczyć pare znajomych miejsc, ale odczułem i lekkie ukłucie żalu, nie wiedziałem że te słynne przełamanie Dunaju było tak blisko, a wygląda naprawde super. Ha i przy okazji dowiedziałem się że "duży budynek", "kościół", "pałac" to tak na prawdę bazylika, opactwo, parlament itd :D .

A co do płaskości Donauradwegu - wystarczy odbić na ścieżki nie prowadzące nad rzekami i od razu jest lepiej ;)

co do noclegu
Jak byliśmy z bratem w Wiedniu stopem to spaliśmy w hostelu w samiutkim centrum (niedaleko bazyliki) . Cena była chyba nieduża (chociaż wkurzaliśmy się bo przez awarie couchsurfing.org nie udało nam się skołować darmowego spania). Jak chcesz namiary to mogę poszukać, albo podpowiedzieć jak znaleźć.

A i polecam przystanki do gotowania i budki telefoniczne do spożywania posiłków. Nigdzie tak nie smakuje jak w Wiedniu - sprawdzone :)

Pozdrawiam :>
« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2012, 01:45 ostry7 »

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum