Autor Wątek: Śladem latarni morskich Niemcy-Polska-Litwa 2012  (Przeczytany 1135 razy)

Offline Mężczyzna PrzemekR

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 29.01.2012
    • Mój Bikestats.
Mam 37 lat i przygodę z bardziej intensywnym użytkowaniem roweru zacząłem 2 lat wcześniej. Obecnie rower jest regularnie zajeżdżany niezależnie od pogody, nawet obecnie przy -10 stopniach i  śniegu staram się 2-3 razy w tygodniu pojeździć na nim. W 2011 odbyłem pierwszą samotną wyprawę Warszawa - Hel rowerem. Po powrocie jeszcze nie rozpakowałem się całkowicie a już zaczął chodzić za mną pomysł spędzenia urlopu 2012 również na rowerze. Najlepsza motywacją dla mnie jest określenie sobie jakiegoś celu więc wybrałem podróż szlakiem latarni morskich.

Po przejrzeniu pewnej ilości stron w Internecie, nastąpiła modyfikacja i rozszerzenie planów.
http://www.tpcmm.pl/index.php?mod=23601&id_form=7 do "zdobycia" Międzynarodowa Odznaka Turystyczna „BLIZA INTERNATIONAL”
W opcji Złota trzeba odwiedzić wszystkie 13 z 13 latarni w PL i 3 z 4 poza granicami:
– Schiffbau und Schifffahrtsmuseum w Rostocku – Niemcy,
– Centralne Muzeum Morskie w Gdańsku,
– Marinmuseum w Karlskronie – Szwecja,
– Lietuvos Juru Muziejus w Kłajpedzie – Litwa.

Po sporządzeniu mapki http://www.bikemap.net/route/1315541 i wstępnej analizie wychodzi ok 1700 km oraz całkowite przewyższenie: ca. 3060 m. Trasa w trakcie modyfikacji, więc chwilowo może nie być dostępna w całości.

Czas całkowity dwadzieścia kilka dni im bliżej tych 20 tym lepiej więc część trasy odbędę pociągami, najpierw Warszawa - Berlin a potem powrót z Kłajpedy przez Sestokai (Litwa) - Warszawa.

Rodzaje noclegów na dziko/pole namiotowe pod własnym namotem :)
Sposób wyżywienia to gotowanie we własnym zakresie.
Podejście do deszczu, nie jesteśmy z cukru więc nie przesadzajmy, ze wszystkim trzeba znać umiar.
Preferowane drogi raczej lokalne, nawierzchnia utwardzona z ukierunkowaniem na asfalt.

Jeśli ktoś jest chętny się dołączyć to zapraszam, mapka narysowana poglądowo.

Teraz na koniec najważniejsze czyli termin wyjazdu, nie mam ściśle go określonego bo mam specyficzną pracę, na 2 tygodnie przed wyjazdem mówię że biorę urlop i jadę więc jestem w stanie się dostosować do innych uczestników jeśli się pojawią.

Przemek

ps. to mój pierwszy post na tym forum, więc witam resztę sakwiarskiej rodziny :)
« Ostatnia zmiana: 30 Sty 2012, 00:51 PrzemekR »
Turysta rowerzysta na Unibike Crossfire.

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
Ha kolejna osoba do "Helowego klubu" :D .
Fajne plany, zastanawia mnie tylko dlaczego zaczynasz z Berlina?

Życzę powodzenia w szukaniu kompanów i w samym przedsięwzięciu  ;)

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Fajny pomysł, naprawdę ciekawy. Ciekawa inspiracja z tą odznaką;D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
W opcji Złota trzeba odwiedzić wszystkie 13 z 13 latarni w PL i 3 z 4 poza granicami:
– Schiffbau und Schifffahrtsmuseum w Rostocku – Niemcy,
– Centralne Muzeum Morskie w Gdańsku,
– Marinmuseum w Karlskronie – Szwecja,
– Lietuvos Juru Muziejus w Kłajpedzie – Litwa.

Gdańsk chyba jest w Polsce. :|
Zatem trzeba jeszcze do Szwecji pojechać.

• Mój Bikestats.
Heh ale wtopa na przywitanie, jak se człowiek coś ubzdura to potem tak jest. Oczywiście masz rację i było by po pretekście  wyprawy ;( ale latarnie można "kolekcjonować" przez 2 lata więc kolejna wyprawa pewnie zahaczy o Szwecję :) bo kupować bilet na prom tylko żeby się przepłynąć nim, obejrzeć latarnię i wrócić to bez sensu a czasu może nie starczyć na takie ekstrawagancje.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Zawsze możesz okrążyć Bałtyk rowerem - RDK zajęło to jakiś 1,5 miesiąca :D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Nie chcę Ci tutaj zrażać ewentualnych współtowarzyszy, ale przestrzegam (w tym również Ciebie): to może być śmiertelnie nudna wyprawa. Byłem kiedyś na takiej. Nie koncentrowała się na latarniach, ale były w niej mocnym akcentem. Po trzeciej czy czwartej miałem dość latarni na resztę życia i dotąd mi nie przeszło ;)

wychodzi ok 1700 km oraz całkowite przewyższenie: ca. 3060 m.

Niewiarygodnie płasko. Może są tacy, co to lubią, ale ponownie wróżę, że się zanudzicie :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Ja w wakacje jeździłem po latarniach z paszportem Blizy. Zarobiłem na odznakę brązową i powiem, że dla mnie było to superciekawe. Prowadziłem dokumentację fotograficzną: zdjęcie latarni i panorama z jej szczytu. W przyszłe wakacje mam zamiar objechać resztę. Zależy co kogo interesuje...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Niewiarygodnie płasko. Może są tacy, co to lubią, ale ponownie wróżę, że się zanudzicie :)
Różne są zainteresowania.
Pływalem kilkukrotnie kajakiem i trochę łaziłem po kotlinie Biebrzańskiej i podobało mi się.
Na tyle że jeśli zlot będzie w miejscu zaproponowanym przez cinka to też będę chciał przez nią przejechać.

Góry też lubię.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jeszcze nigdy nie byłem w prawdziwych górach na rowerze ale nigdy się nie nudzę na nizinach, :D

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Czemu taka trasa po wyspie Uznam? Trochę ominiesz całą przyjemność jazdy wzdłuż morza i promenadami. Jak byś był zainteresowany pomocą i alternatywą dla tego odcinka to pisz.

• Mój Bikestats.
Czemu ? bo "mapka narysowana poglądowo."

Z chęcią przyjmę wsparcie w kwestii najciekawszego poprowadzenia tras, odezwę się na priv.

Offline Mężczyzna ulik

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 14.07.2011
Ahoj
No i co z wyprawą szlakiem latarń? Masz już chętnych? Kiedy start?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum