W małej sakwie pod rurą umieszczona przetwornica z 12V na 3,3V 2A ze złączem USB
nietypowe zasilanie od 10 do 18V więc kombinowanie z gotowymi przetwornicami
pojemność 2-3Ah z jednego pakietu przy cenie minimum 150-200 PLN za sztukę problem z wykonaniem odpowiedniej ładowarki
wbudowane chipy ograniczające ilość dopuszczalnych ładowań (ważne w przypadku używanych ogniw)
Waga aku i przykładowe ceny:12V 7,2Ah - 2,4 kg - 70-80 PLN12V 4,5Ah - 1,4 kg - 50-60 PLNewentualnie 6V 12Ah - 1,6 kg - 50-60 PLN6V 4,5Ah - 0,7 kg - 30-40 PLNJa z pewnych względów zdecydowałem się na 12V, a to naprawdę dużo prądu w zapasie
Cytujnietypowe zasilanie od 10 do 18V więc kombinowanie z gotowymi przetwornicamiNapięcie jest takie jak są połączone ogniwa, żadna filozofia. Jak chcesz mieć około 12V to 3 ogniwa szeregowo (+ ileś pakietów równolegle dla zwiększenia pojemności).To pisz że chodzi o ogniwa np. 18650 a nie pakiety typu laptopowego Cytujpojemność 2-3Ah z jednego pakietu przy cenie minimum 150-200 PLN za sztukę problem z wykonaniem odpowiedniej ładowarkiOdpowiednia ładowarka - obecne układy nie są zbyt skomplikowane. Cena, cóż.Cytujwbudowane chipy ograniczające ilość dopuszczalnych ładowań (ważne w przypadku używanych ogniw)Chip ty składasz. Nie mówię o kupowaniu akku od jakiegoś laptopa (konkretnego modelu). Żywotność i tak kilkunastokrotnie większa od żelowego akku. Gdzie ogniwa? ebay, batimexj.w. cena robi znaczenie Dobrym pomysłem wydaje się upchnięcie pakietu z akumulatorem w rurze podsiodłowej - cylindryczne ogniwa.
Cytat: PrzemekR w 30 Sty 2012, 22:26Waga aku i przykładowe ceny:12V 7,2Ah - 2,4 kg - 70-80 PLN12V 4,5Ah - 1,4 kg - 50-60 PLNewentualnie 6V 12Ah - 1,6 kg - 50-60 PLN6V 4,5Ah - 0,7 kg - 30-40 PLNJa z pewnych względów zdecydowałem się na 12V, a to naprawdę dużo prądu w zapasie Coś ty źle kombinujesz.12V x 7,2Ah = 86,4Wh (teoretycznie 34,5h na USB 5V 500mA)6V x 12Ah = 72Wh (teoretycznie 28,8h na USB 5V 500mA)Czyli nie tak dużo więcej, ale waga ...w 12V masz 36Wh na 1kg w 6V masz 45Wh na 1kgWychodzi że jednak lepiej wozić akumulator 6V.Dodatkowo ciekawe na jakiej zasadzie działa ta przetwornica, jeśli to konstrukcja na stabilizatorze napięcia to przy 12V będą większe straty energii niż przy 6V.
Łooo w Europie gniazdko z prądem jest średnio co kilka kilometrów. Przerwa przy sklepie na jedzenie i prośba o podłączenie ładowarki. Wyprawa powinna być w jakiejś formie (dla mnie) ucieczką od srajfonów, etc. Strasznie to ciężkie - 2 kg w porównaniu do namiotu, czy śpiwora, a pożytek znacznie mniejszy.
Nie jestem za dobry w elektryczne klocki (umiem gniazdko podłączyć ) ale nie byłoby lżej gdyby użyć akumulator o dużo mniejszej pojemności, owiedzmy odpowiadający jednej baterii od ASG czy lapka(ae w postaci ogniw, które można pojedyńczo kupić), o tym napięciu co potrzebujesz czy mniejszym w zależności od przełączenia równoległego ogniw albo szeregowego. Bez żadnych przetworników. Całość byłaby ładowana przez dynamo w piaście. Takie dynamo to na oko niecały kilogram (nie wiem dokładnie) plus taki zestaw ogniw nie wiem 500 gramów? Plus kabelki itd. Masz zestaw który możesz stale doładowywać zamiast wozić ten "prund" ze sobą Nie wiem czy dynamo może ładować takie ogniwa ale chyba może nawet jeżeli powoli? Jeżeli nagadałem głupoty to nie krzyczcie tylko łagodnie poproście o nieudzelanie się więcej w wątku
Toście się uparli na te baterie do laptopów.[..] Są tańsze lub droższe w zależności od jakości, są różne rodzaje od NiCd do jakiś tam kosmicznych Li-Po, Li-FePO4.