Autor Wątek: Uniwersalne zasilanie zapasowe na rowerowe wyprawy.  (Przeczytany 6624 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
więc nie piszemy tego z wielkiej litery

Miało być w cudzysłowie, ale pomyślałem, że wielka litera będzie odpowiedniejsza do wagi i skali problemu:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Nie wdając się w dywagacja i szczegóły "jak się z tym jeździ", "czy to działa na deszczu"etc
prezentuję ciekawostkę:
http://maczeta.tv/elektronika-w-rowerze/

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
rzeczowe podejście do sprawy :D chociaż na słowo "wypełnienie" zareagowałem chwilowym drżeniem rąk i wspomnieniem odczytów z Tektronixa, którego do końca chyba nie rozumiałem :D

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:51 GregBar »

Offline Mężczyzna AmaSoft

• Miasto: Żabieniec
  • Na forum od: 28.05.2011
Ja mam takie małe pytanko do autora:
PrzemekR - chcesz robić łączności DX z dalekich krajów. Wiadomo, radio będziesz miał, ale co z anteną ?  Wiadomo, że kawałka drutu nie podepniesz pod radio bo na takim zestawie nadawanie będzie nieefektywne. Jak zamierzasz to rozwiązać ?
Pozdrawiam.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Mam też pytanie. A jak naładować akumulator do aparatu foto stosując ładowarkę solarną?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Drogie jak cho......a, ale może będzie panaceum dla niektórych
http://www.e-horyzont.pl/ladowarka-solarna-powermonkey-explorer_66635t.html
Są taniej u chińczyków, ale opinie o tym sposobie ładowania są raczej nieprzychylne ;)

Może kiedyś wejdą do użycia ogniwa paliwowe, byłoby to najciekawsza opcja.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Jaką wydajność mają takie ładowarki solarne? Ile trzeba ładować np. w/w akumulator do aparatu, czy też telefon?
Ja do tej pory jak jechałem to co nocleg na gospodarza to wciskałem mu telefon do naładowania na pare godzin, zwykle nie robili problemów.
Jak wy sobie radzicie z tym bo bardzo mnie ciekawi.
Znajomy rok temu np. miał zasilanie do telefonu/GPS  jako dynamo, tylko słabo dociskało do opony i dupa wyszła troche ;P

ps. chyba, że jest juz wątek o tym to dajcie linka, bardzo mnie to ciekawi ;)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
poszperaj na forum pamiętam że były gdzieś dyskusje zarówno nad solarami, jak i innymi rozwiązaniami, chociażby z ładowaniem z baterii - paluszków.

ot np tutaj: http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=962.0

i tutaj:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1923.0
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Dynamo butelkowe jest bardzo słabe - duże opory toczenia ,lepiej mieć w piaście . Większość z forum preferuje baterie jednorazowe lub akumulatorki (bardzo dobre to ENELOPE ) . Tylko część przychylnie  odnosi się do dynama .
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
No ok... a jak radzą sobie ludzie z aparatem który ni jest na paluszki... Wozicie ładowarke i prosicie się?

Dzieki za linki, ale te tematy mają 2 lata i więcej, a przy elektronice to przepaść jest...
także prosił bym o opinie kogoś kto ma solarną ładowarke, nie zbyt drogą ile trzeba ją wystawiać na słonce, żeby nałądować np. teleon czy aparat i jak sie to ma do pochmurnych dni..:)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Mimo to powinieneś się ze swoim pytaniem dopisać właśnie do tamtych tematów. ten jest o czym innym.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Tworzenie zasilania z akumulatora żelowego ma jakikolwiek sens? Kiedyś wyliczałem ilość zgromadzonej energii w porównaniu do akumulatorków na kg. Akumulator żelowy na ich tle dosyć słabo wypadał...
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
Polecam ebay.com i szukanie po "cctv usb battery" - za 18$ (60zł) z darmowa przesyłka mamy podręczny aku z 5800mAh na 5V (wyjście usb) i dodatkowo mamy 12V(3800mAh). Nie ma sensu bawić się w żadne żelówki. Po ok 13$ sa też podręczne aku na max 4 ogniwa 18650, tylko że bez ogniw. Jeśłi ktoś ma w nadmiarze ogniwa, albo używa np. do latarek, to też może być opcja (szukanie po "18650 usb", sa różne wersje, różni się max pradem głównie).

Mam w planach użycie pierwszego packa jako bufor z dynamo huba z wykorzystaniem przetwornicy pradowo napięciowej z allegro.
« Ostatnia zmiana: 1 Mar 2012, 19:17 irbis9 »

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 18:49 BogdanOl »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum