Autor Wątek: Uniwersalne zasilanie zapasowe na rowerowe wyprawy.  (Przeczytany 6627 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
BogdanOl fajny projekt. Byłbym zainteresowany schematami układu. Też zastanawiam się nad zasilaniem k800i i coś takiego byłoby chyba lepsze niż zasilacz bateryjny z allegro.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 18:50 BogdanOl »

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 18:49 BogdanOl »

Dałbyś radę odnaleźć schematy elektryczne tych układów? Ze zdjęcia trudno będzie odczytać pojemności kondensatorów itp. ;)

W piwnicy jakieś mam, pozostanie problem mocowania go na rowerze szosowym.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 18:49 BogdanOl »

Offline Mężczyzna PrzemekR

• Miasto: Legionowo
  • Na forum od: 29.01.2012
    • Mój Bikestats.
Ja mam takie małe pytanko do autora:
PrzemekR - chcesz robić łączności DX z dalekich krajów. Wiadomo, radio będziesz miał, ale co z anteną ?  Wiadomo, że kawałka drutu nie podepniesz pod radio bo na takim zestawie nadawanie będzie nieefektywne. Jak zamierzasz to rozwiązać ?
Pozdrawiam.

Chwilę mnie nie było na forum, więc dopiero teraz odpowiedzi.
Jest efektywne, wystarczy odpowiednia ilość drutu i odpowiednie pasmo. W przypadku 14 MHz dipol pół falowy ma 10 metrów a w tym paśmie zasięgi spokojnie po całej Europie, więcej niż 5 W mocy też nie wymagane, więc daje radę ;)

Co do pojawiającego się zasilania solarnego, można stosować ale trzeba pamiętać o odpowiednim kącie ustawienia panela. Ciekawy "gotowiec" jest tutaj http://allegro.pl/ladowarka-sloneczna-solarna-najwiekszy-panel-i2221745209.html

Ładowanie baterii: wbudowana bateria słoneczna lub wbudowany akumulator 1200mAh
Napięcie wyjściowe: 5V, 500mA
Wyjścia: zestaw przejściówek: Nokia, iPhone, miniUSB, mikroUSB
Wymiary ogniwa fotowoltaicznego: 165x120mm, 2W
Waga: 240g
Wbudowany 4 polowy wskaźnik ładowania baterii
Czas ładowania akumulatora: 2-3h dla 1000mAh z bezpośredniego światła słonecznego - dla idealnych warunków promieniowania.

Ja ładowarkę USB kupiłem samochodową i zostawiłem ją w plastiku a zamiast gniazda do zapalniczki z obudowy wyprowadziłem przewód do połączenia do aku żelowego.
« Ostatnia zmiana: 2 Kwi 2012, 05:51 PrzemekR »
Turysta rowerzysta na Unibike Crossfire.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
wrzucę jako ciekawostkę
http://www.purepc.pl/inne/tanie_ogniwo_paliwowe_zastapi_tradycyjne_ladowarki
ale uwierzę w istnienie jak pojawi się w realnej sprzedaży. Koniec z kombinowaniem, kupujemy gaz do zapalniczek i ładujemy?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Zapraszam ===>

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....