Ja mam takie małe pytanko do autora:
PrzemekR - chcesz robić łączności DX z dalekich krajów. Wiadomo, radio będziesz miał, ale co z anteną ? Wiadomo, że kawałka drutu nie podepniesz pod radio bo na takim zestawie nadawanie będzie nieefektywne. Jak zamierzasz to rozwiązać ?
Pozdrawiam.
Chwilę mnie nie było na forum, więc dopiero teraz odpowiedzi.
Jest efektywne, wystarczy odpowiednia ilość drutu i odpowiednie pasmo. W przypadku 14 MHz dipol pół falowy ma 10 metrów a w tym paśmie zasięgi spokojnie po całej Europie, więcej niż 5 W mocy też nie wymagane, więc daje radę
Co do pojawiającego się zasilania solarnego, można stosować ale trzeba pamiętać o odpowiednim kącie ustawienia panela. Ciekawy "gotowiec" jest tutaj
http://allegro.pl/ladowarka-sloneczna-solarna-najwiekszy-panel-i2221745209.htmlŁadowanie baterii: wbudowana bateria słoneczna lub wbudowany akumulator 1200mAh
Napięcie wyjściowe: 5V, 500mA
Wyjścia: zestaw przejściówek: Nokia, iPhone, miniUSB, mikroUSB
Wymiary ogniwa fotowoltaicznego: 165x120mm, 2W
Waga: 240g
Wbudowany 4 polowy wskaźnik ładowania baterii
Czas ładowania akumulatora: 2-3h dla 1000mAh z bezpośredniego światła słonecznego - dla idealnych warunków promieniowania.
Ja ładowarkę USB kupiłem samochodową i zostawiłem ją w plastiku a zamiast gniazda do zapalniczki z obudowy wyprowadziłem przewód do połączenia do aku żelowego.