Autor Wątek: szprychy firmy SAPIM  (Przeczytany 4806 razy)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
szprychy firmy SAPIM
« 31 Sty 2012, 16:16 »
witam forumowiczów
chciałem poruszyc wątek szprych firmy SAPIM, porównac z DT(champion), generalnie chodzi o wytrzymałośc, może ktoś je używa. proszę  o opinię.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
Odp: szprychy firmy SAPIM
« 31 Sty 2012, 16:19 »
Sapim jest ok ale jeżeli mówimy o zwykłych, niecieniowanych szprychach to championy jednak chyba mocniejsze.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Lut 2012, 13:27 »
Ja mam wzmacniane SAPIMki (z grubymi końcami). Sprawują się dobrze, zero jakichkolwiek problemów.
Na prezent sprawiłem koleżance (no.. do najdrobniejszych to ona nie należy, a szprychy zawsze jej pękały), tylko jak na złość przestała jeździć..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 15 Lut 2012, 09:57 »
Hello,uzywam takich wlasnie szprych od wielu lat (przesiadlem sie z DT Champion,kt.tez byly swietne) i moge je polecic,ale raczej wyzsze modele,np.Laser czy Force(takie mam w przednim kole). W tyle mam "zwykle"Leader" i,choc niewieke waze,jedna mi juz pekla..a nie pekla mi zadna szprycha od 17 lat,115 kkm! Wliczajac gory,wyprawy,sakwy,Alpy,kolege 110 kg na bagazniku po pijaku wiezionego,itd. Zalezy tez,jak sobie kolo zapleciesz,ja plote na 4krzyze od 17 lat i jest pancerne,na 3krzyze wlasnie ten tyl sie dalem namowic i moze dlatego peklo? Generalnie-im szprycha ma wiecej N/mm2,tym teorytycznie ma wieksza wytrzymalosc.
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna Devil4

• Miasto: Siemianowice Śląskie
  • Na forum od: 09.02.2012
« 27 Mar 2012, 17:50 »
Hello,uzywam takich wlasnie szprych od wielu lat (przesiadlem sie z DT Champion,kt.tez byly swietne) i moge je polecic,ale raczej wyzsze modele,np.Laser czy Force(takie mam w przednim kole). W tyle mam "zwykle"Leader" i,choc niewieke waze,jedna mi juz pekla..a nie pekla mi zadna szprycha od 17 lat,115 kkm! Wliczajac gory,wyprawy,sakwy,Alpy,kolege 110 kg na bagazniku po pijaku wiezionego,itd. Zalezy tez,jak sobie kolo zapleciesz,ja plote na 4krzyze od 17 lat i jest pancerne,na 3krzyze wlasnie ten tyl sie dalem namowic i moze dlatego peklo? Generalnie-im szprycha ma wiecej N/mm2,tym teorytycznie ma wieksza wytrzymalosc.

Czy mógłbyś napisać coś więcej o okolicznościach w jakich doszło do pęknięcia szprychy? Sam przymierzam się do skompletowania nowych kół i chciałem zapleść je na szprychach Sapim Leader, ale po Twojej wypowiedzi mam pewne wątpliwości. Alternatywą są szprychy DT Champion i zastanawiam się czy ich jakość jest podobna.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Mar 2012, 18:28 »
masz wątpliwości, bo znalazłeś wypowiedź, że komuś pękła szprycha? ;) nie popadajmy w skrajności. nie ma szprych które nie pękają. Jeśli przywalisz odpowiednio mocno w dużą dziurę, to zawsze rozwalisz albo obręcz, albo szprychę, albo piastę.
Ew koło mogło być źle zaplecione, mogła być felerna szprycha...

Dużo tańsze te Sapimy od Championów są?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Devil4

• Miasto: Siemianowice Śląskie
  • Na forum od: 09.02.2012
« 27 Mar 2012, 18:55 »
masz wątpliwości, bo znalazłeś wypowiedź, że komuś pękła szprycha? ;) nie popadajmy w skrajności. nie ma szprych które nie pękają. Jeśli przywalisz odpowiednio mocno w dużą dziurę, to zawsze rozwalisz albo obręcz, albo szprychę, albo piastę.
Ew koło mogło być źle zaplecione, mogła być felerna szprycha...

Dużo tańsze te Sapimy od Championów są?

Cena jest ta sama. Chodzi o to, że zlecając złożenie kół początkowo miały być one zaplecione na DT Championach, ale względu na ich niedostępność zaproponowano mi szprychy Sapim Leader. Po prostu chciałem dowiedzieć się czy szprychy te są podobne do siebie pod względem jakości i wytrzymałości :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 27 Mar 2012, 19:14 »
Devil, prawdopodobnie nikt na tym forum nie przejeździł tyle na różnych szprychach, żeby ocenić ich jakość, w oddzieleniu od obręczy, zaplotu, itp. Jak robiłem sobie koła, to sporo czytałem o szprychach i jedyne co wydaje się pewne, to że cieniowane są mocniejsze. Jeśli to ma być koło do ciężkich zadań, tzn długich wypraw z ciężkim bagażem po złych drogach, to kup lepiej jakieś lepsze szprychy, a jeśli nie to na prawdę wszystko jedno. I tak najwięcej zależy (ponoć) od jakości zaplotu. Kup tylko kilka dodatkowych na zapas, na wszelki wypadek.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 28 Mar 2012, 21:55 »
Czy mógłbyś napisać coś więcej o okolicznościach w jakich doszło do pęknięcia szprychy? Sam przymierzam się do skompletowania nowych kół i chciałem zapleść je na szprychach Sapim Leader, ale po Twojej wypowiedzi mam pewne wątpliwości. Alternatywą są szprychy DT Champion i zastanawiam się czy ich jakość jest podobna.
Hmm, w jakich okolicznościach?? Jechałem sobie grzecznie na piwo, PO PŁASKIM, w okolicach fabryki Fiata w Tichau i nagle ... bach!! Szprycha pękła... a była to Sapim Leader. Koło miało wtedy przebieg może 3 tysiące km od nowości, ale niestety po raz pierwszy dałem się namówić na zaplot na 3 krzyże (wcześniej zawsze sam plotłem koła i na 4 krzyże). NIGDY mi szprycha nie pękła wcześniej, gdy stosowałem DT Champion ani na innych Sapimach (coś , jak Laser, bardzo cieniowane były, niestety nie pamiętam nazwy modelu). Teraz zaplotłem (a właściwie z lenistwa dałem do zaplecenia :) )koło przód na Sapim Force ( http://www.velo.pl/produkty/?m=14&pk=%&id=1710 ), wróciłem też do zaplotu na 4 krzyże, więc jest pancerne. Na tyle na razie mam te nieszczęsne Leadery, ale nie mam już do nich zaufania..choć nie ważę dużo.. Dlatego lepiej olej te Leadery, przynajmniej w kole tylnym i kup DT Champion...lub jakiś wyższy model Sapim'a :)
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna Gallicjanin

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 10.01.2012
« 26 Maj 2012, 12:20 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 12:14 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 26 Maj 2012, 14:10 »
Ja Sapimów nie polecam. Miałem jedno koło zaplecione na nich i strzelały jak głupie, jedna za drugą. Spowodowane było to prawdopodobnie błędem projektowym, mianowicie wytłoczeniem nazwy firmy w pobliżu zagięcia, w miejscu koncentracji naprężeń. Powstaje w ten sposób karb, który wskutek pracy zmęczeniowej szprychy przeradza się w pęknięcie i szprycha się urywa. Wniosek wysnuwam stąd, że wszystkie Sapimy, jakie mi strzeliły pękły właśnie na napisie.

« 26 Maj 2012, 21:20 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 12:13 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Maj 2012, 01:03 »
jedna szprycha pękła, to wiadomo, że reszta jest do wyrzucenia

Dlaczego do wyrzucenia? Wymieniasz szprychę i centrujesz.

Championy pewno są dobre, ale z zaagranicy nie chcę mi się ich ściągać...

Ja zamawiałem z bikestacji, po bardzo atrakcyjnej cenie. Ale to było jakieś półtora roku temu.

« 27 Maj 2012, 08:42 »
...
« Ostatnia zmiana: 5 Mar 2014, 12:12 Gallicjanin »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Maj 2012, 09:47 »
Zinn pisze że jak pójdzie kilka (trzy?) szprych, ale przy jednej?
Dla mechanika na pewno lepiej, ale czy konieczne?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum