Autor Wątek: szprychy firmy SAPIM  (Przeczytany 4805 razy)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: szprychy firmy SAPIM
« 27 Maj 2012, 10:52 »
Jak szprychy dziadowskie, to rzeczywiście lepiej złożyć nowe koło niż wymieniać i centrować co chwilę. Ale żeby wymieniać całość już przy pierwszej?

Nie wiem jak to wygląda w przypadku sprawnego mechanika, ale mi zaplecenie i wycentrowanie koła zajmuje cały dzień. To za dużo czasu, żeby oszczędzać na szprychach, nawet jakby koło miało być do jazdy po mieście.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 27 Maj 2012, 12:42 »
jak centrować bez centrownicy przewijało się na forum (bodaj post emesa). Kalkulator od DT jest bardzo ok jeśli rozumiesz jakie wymiary trzeba mu podać.
Na 4 krzyże we współczesnych piastach zazwyczaj się nie zaplata z tego względu, że szprycha wchodzi w kołnierz pod dużym kątem i opiera się o główkę kolejnej (foto w załączniku)

My home is where my bike is.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 27 Maj 2012, 13:39 »
najlepiej wymienić wszystkie, załozyć coś mocniejszego np. championy"

Tak, najlepiej zamówić nowy rower  :D

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 27 Maj 2012, 14:42 »
Na 4 krzyże we współczesnych piastach zazwyczaj się nie zaplata z tego względu, że szprycha wchodzi w kołnierz pod dużym kątem i opiera się o główkę kolejnej (foto w załączniku)
Hmm, przedstawiony rysunek trochę odbiega od tego, co ja mam u siebie. Na 3 rowery, pięć kół mam zaplecionych właśnie na 4 krzyże, a tylko jedno na 3 i to właśnie z nim mam wciąż problemy. Szprychy w tych kołach zaplecionych na 4, nie opierają się o główkę kolejnej, jak to przedstawiono na rysunku Globalbusa, tylko minimalnie jej dotykają tuż przy krawędzi, a ona jest bardziej płaska, niż środek główki, więc o żadnym negatywnym wpływie na wytrzymałość raczej mowy być nie może ;p
Swoją drogą, wszystkie swoje koła od prawie 17 lat plotłem na 4 i nigdy mi żadna szprycha nie pękła, a około 110 przejechanych tys.km (116-117 biorąc pod uwagę tylko przednie koło), wliczając mnóstwo z sakwami (np. w takim 2000r. miałem ok.50kg bagażu jadąc przez Alpy do Włoch), po górach, a nawet czasami wożąc kumpli na bagażniku po pijaku ;) mówią same za siebie. Od jakiś 7tys. km mam koło (tył) zaplecione na nieszczęsne 3 krzyże i same z nim problemy ( a pletli w warsztacie, nie miałem czasu). Nawet na Zlocie mi kolejna szprycha strzeliła :(
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 28 Maj 2012, 17:11 »
Pierwszy krzyż jest na samym kołnierzu, drugi zaraz za no i kolejne dwa już wiadomo gdzie ;P

Offline Mężczyzna nomorota

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 14.08.2012
« 26 Sie 2012, 23:56 »
Od jakiś 7tys. km mam koło (tył) zaplecione na nieszczęsne 3 krzyże i same z nim problemy ( a pletli w warsztacie, nie miałem czasu).

Albo jakieś szprychy wadliwe, albo źle zapletli, może nierówne napięcia miałeś w tym kole. Z samego faktu zaplotu na 3 czy 4 krzyże niewiele różnic wynika. Czytałem kiedyś teoretyczne rozważania, jakoby 3 X były najmocniejszą konkstrukcją... tak czy siak, na szprychach Sapima jeździ wielu wyczynowców. Ja mam je w jednym komplecie, ale nie poddałem go jakimś wielkim obciążeniom, więc nie będę ferował wyroków.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Sie 2012, 00:15 »
Czytałem kiedyś teoretyczne rozważania, jakoby 3 X były najmocniejszą konkstrukcją...
To chyba też zależy jednak od liczby szprych w kole ;) Zupełnie inne będą kąty (tym samym rozkład sił) np. przy 16 i 36 szprychach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum