Autor Wątek: rękawiczki na porządny mróz  (Przeczytany 5688 razy)

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Odp: rękawiczki na porządny mróz
« 11 Lis 2012, 16:56 »
Aż wyciągnąłem protokół odbioru mieszkania, żeby sprawdzić tę zimę i to był sezon 2005/06. Pamiętam dlatego, że cieszyłem się bo można było od razu sprawdzić, czy budynek porządnie docieplony i czy ściany nie przemarzają ;) Od tamtej pory nie pamiętam takiej zimy.

Co do wilgotności to całkowicie się zgadzam. Inaczej jest również, gdy jest -30 i świeci słońce i gdy jest -30 w nocy ;)

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 11 Lis 2012, 17:04 »
Wszystko zależy od miejsca, gdzie się mierzy i warunków lokalnych. Nie bez powodów nie zakłada się sadów w dolinkach, bo tam zawsze są zastoiska mrozu i jest o kilka stopni mniej. Ta moja inwersja w Waksmundzie była nietypowa, bo różnica była aż o 18 stopni, a podręczniki sadownicze mówią o różnicy maksymalnie 10 stopni, zazwyczaj bliżej 5 stopni. Uważam, że wszyscy mamy rację. Takich punktów pomiarowych nie ma za wiele w Polsce, a niektóre nawet jeśli są w miejscowościach, to mogą być wyżej, niż miasto. Poza tym w większym mieście jest zazwyczaj cieplej.

Mam jakieś doświadczenia z mrozem, od przeszło 30 lat chodzę na ryby zimą. Kilka razy spałem w namiocie na mrozie w śniegu, raz spałem w drewnianym domu, gdzie w środku też był spory mróz, bo herbata w kubku zamarzła, więc jeśli coś podkolorowałem, to raczej nieświadomie.  :D

A co do wiatru, jak wieje ostro, to sobie odpuszczam i wolę -10, niż chlapę koło zera.

Offline Mężczyzna ppiotr

« 11 Lis 2012, 17:15 »
Kolega Susiedka po prostu sobie "popłynął" z teoriami o -34'C i corocznych tygodniowych mrozach po -26'C

W tej temperaturze raczej "poślizgnął" ;) ;)

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 11 Lis 2012, 17:46 »
Kolega Susiedka po prostu sobie "popłynął" z teoriami o -34'C i corocznych tygodniowych mrozach po -26'C

Chyba zacznę prowadzić zapisy temperatury, do tej pory tego nie robiłem. Pewno i tak nikt nie uwierzy, bo telewizja nie powiedziała. ;) W ostatnim czasie u nas na wsi były zazwyczaj 3 stopnie w dzień. Poprzednią zimę dość dobrze pamiętam, na początku było bardzo ciepło, do końca grudnia jeziora nie zamarzły, dopiero później przycisnęło.

Takie chłodniejsze dni około -26 stopni na płaskim terenie pojawiają się co 10-12 lat, tak podają poradniki sadownicze, ale są miejsca, gdzie jest jeszcze chłodniej, bo sadów w dolinkach się nie zakłada, tylko na płaskich terenach.
Dla mnie koniec dyskusji, bo trudno rozmawiać bez dowodów. Wy nie macie informacji o zastoiskach, ja nie mam tego udokumentowanego. Oby do wiosny!  ;D

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 11 Lis 2012, 18:14 »
Oj Panowie w Polsce bywają ostre zimy na pewno sporo poniżej - 30 .
Nie pamiętam w jakich latach ,ale sięgały -40 stopni C.
Więc nie był to poślizg naszego kolegi  :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Lis 2012, 18:19 »
Masz rację np. w 1987 mediana w styczniu wyniosła -20. :) Wyskoki poniżej -30 to niestety tylko chwilowe amplitudy, więc mówiąc o zimie to chyba trzeba by było analizować to w ujęciu dłuższego okresu. :)

Kto się nudzi może tutaj pozerkać: http://www.tutiempo.net/clima/SUWALKI/121950.htm

Offline Mężczyzna ppiotr

« 11 Lis 2012, 18:26 »
Oj Panowie w Polsce bywają ostre zimy na pewno sporo poniżej - 30 .
Nie pamiętam w jakich latach ,ale sięgały -40 stopni C.

Ale my to wtedy jeszcze albo w planach, albo pieluchy albo Pelikany (tudzież Wigry, Diadem itp.) :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Lis 2012, 18:46 »
Jurek już wiekowy jest :)

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 11 Lis 2012, 19:13 »
Mimo wieku jeszcze takiej sklerozy nie mam. Tak w 40 i 41  było -41, ale też 1992 i w którymś z następnych było około -30 musiałbym sprawdzić dokładniej, jechałem wtedy samochodem z Tarnowa przez Kielce do Koła zajęło nam to cały dzień ,chłodnica była zasłonięta dodatkowo kocem a my w środku marzliśmy, nie była to chwilówka. Wcześniej pracowaliśmy tydzień w Mostostalu w Tarnowie i cały czas mróz trzymał. Trudno to zapomnieć. A co do fantazjowania to sądzisz po sobie Wilku ?

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 12 Lis 2012, 17:42 »
Co by wrócić do tematu.  Kupiłem dziś rękawiczki, co prawda zastosowanie założono narciarskie, choć mi przypasowały i zamierzam używać ich w zimę na rowerze. Z opisu: "waterproof, breathable, windproof", poza tym mają wzmocniony "chwyt" więc powinny wytzymać chwytanie kierownicy i rogów. :P

Offline Mężczyzna Hajle Selassie

• www.bikestats.pl/rowerzysta/LeeFuks
  • Na forum od: 25.05.2012
« 13 Gru 2012, 00:20 »
czy ktoś z was używa/ł  CHIBA - ALASKA HOTLINER - wydają się być ok, używa/ł ktoś może?
pozdrawiam HS
W tra(N)sie

Offline Mężczyzna Peio

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 17.12.2012
« 23 Gru 2012, 19:23 »
Jeżdżę w PRO X-Pert WP http://allegro.pl/rekawiczki-zimowe-pro-x-pert-wp-roz-m-10-do-5-i2851267778.html Wyglądają dobrze lecz nie mogę ich zbytnio polecić, komfort jazdy zapewniają w temp. od -1C do +6C. Powyżej tych temperatur dłonie się pocą, poniżej marzną palce.

Offline Mężczyzna Hajle Selassie

• www.bikestats.pl/rowerzysta/LeeFuks
  • Na forum od: 25.05.2012
« 28 Gru 2012, 00:34 »
no właśnie, dlatego szukam czegoś cieplejszego - sam mam teraz podobne, jeżdżę w nich do -5, ale wtedy w paluchy juz zimno. dzięki za info
W tra(N)sie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum