Autor Wątek: Bałkany [lipiec - sierpien]  (Przeczytany 4029 razy)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Bałkany [lipiec - sierpien]
« 4 Lut 2012, 11:15 »
Wyprawa zakończona!
relacja na stronie:
http://boney.bikestats.pl/

---------------------------------------
Czołem.
Jak w temacie planuje wybrać sie na około miesiąc na Bałkany. Trasa którą chciałbym pokonać wygląda mniej więcej tak:

http://www.bikemap.net/route/672291#lat=46.13417&lng=25.00488&zoom=5&type=2
(jesli kogoś ciekawią prawa autorskie to zaczerpnąłem ją od użytkownika van... mam nadzieje, że nie będzie miał mi za złe i nie spotkamy się w sądzie;) )

Jeśli chodzi o dokładny czas wyjazdu to nie jestem w stanie jeszcze go podać...
Zależy to głównie od tego czy zamkne sesje przed wakacjami czy będę musiał pouczyć sie na wrzesień... ale tak w przybliżeniu myśle, że koniec lipca jest najbardziej prawdopodobny.
Powrót zaś jak widać na mapce z okolic Zagrzebia. Jako, że nie przepadam wracać to można coś wymyśleć... np. jakiś tani bus lub pociąg.
Chociaż bardziej bym się skłaniał ku złapaniu jakiegoś polskiego Tira i znowu zaoszczedzenie kasy ;)

Średni dystans dzienny. To zależy wiadomo od czego, więc nie ma co filozofować... Jeśli będzie w dany dzień jakis spory podjazd jak np. w Rumunii to wiadomo, że nie będzie to 150km. (ale średnio 100-130 i koniec najlepiej przed 20, co by można jeszcze w spokoju odpocząć i popichcić coś, a nie zaraz do wyra ;))
Myslę, że przez Słowację, Węgry i aż do gór w Rumunii, można troche przyspieszyć, żeby ten nudny dystans pokonać jak najszybciej ;)

Spanie preferuję na dziko, a jeszcze lepiej u gospodarzy... hoteliki, czy inne ciekawe kwatery nie wchodzą raczej w rachubę, ze wzgledów czysto finansowych i z braku możliwości poznania ciekawych ludzi ;)
Ewentualnie, jeśli sie trafi jakis mega tani kamping pod koniec dnia, to czemu nie...

Papu w własnym zakresie na kuchence, lub jeszcze lepiej - otrzymać za darmo od w/w gospodarzy ;D
Tutaj tak samo jak z noclegami, jak się trafi coś taniego to można także wstąpić do jakiegoś baru szybkiej obsługi, ale to raczej bez szału - kuchenka i bułki z nutellą lepsze ;)

Priorytety: Wykluczam, zwiedzanie muzeów czy też odwiedzanie strasznie ciekawych świątyń sakralnych (myślę, że fotka z zewnątrz wystarczy ;) )
Nie przepadam także za zbyt długim przebywaniem w wiekszych miastach. Owszem, wypada zobaczyć taki np. Split, pokręcić się troche po nim, ale raczej wole podziwiać widoki i poznawać ludzi.

Podejście do deszczu:
nie będzie deszczu ;]

teraz o mnie:
Karol, student na polibudzie śląskiej w Gliwicach. Rok studiów 3, lat od marca 23.
Doświadczenie to tylko jedna wyprawa dziewicza w 2 tygodnie z Polski przez Hochtor w alpach do Venecji i dalej przez Słowenie do Villach z którego pociągiem.
Jak ktoś ciekaw to znajdzie opis wyprawy i dośc sporo fotek na stronie ;)

Szukam osoby w wieku przybliżonym do mojego, najlepiej bez ograniczeń czasowych (czytaj student) bo późnej nie jest fajnie, jak się jedzie cały czas z świadomością, że muszę być na 27sierpnia w domu, bo...
Osoby pogodnej, z poczuciem humoru i o pozytywnym nastawieniu - bo to chyba najważniejsze.
Najlepiej, żebyś mieszkał też niedaleko (woj śląskie, Ruda Śląska) żeby można było sie wybrać gdzieś razem na trase czy też w góry, żeby się sprawdzić... 
Doświadczenie także mile widziane... chociaż chęci najważniejsze.
Przydał by się jakiś język obcy. ;)

Jak coś pytać

konec. Idę dalej uczyć sie na egzam ;/
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2012, 09:25 boney »
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Odp: Bałkany [lipiec - sierpien]
« 4 Lut 2012, 11:46 »
Mała rada: odpuść sobie magistralę adriatycką. Umrzesz z nudów :) Poza tym w okolicach Splitu, masz samochód na samochodzie

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 4 Lut 2012, 11:53 »

http://www.bikemap.net/route/672291#lat=46.13417&lng=25.00488&zoom=5&type=2
(jesli kogoś ciekawią prawa autorskie to zaczerpnąłem ją od użytkownika van... mam nadzieje, że nie będzie miał mi za złe i nie spotkamy się w sądzie;) )

http://www.bikemap.net/route/672291#lat=46.13417&lng=25.00488&zoom=5&type=2(jesli kogoś ciekawią prawa autorskie to zaczerpnąłem ją od użytkownika van... mam nadzieje, że nie będzie miał mi za złe i nie spotkamy się w sądzie;) )

Fajnie, że Ci się trasa spodobała, pewnie, że ją możesz użyć ;) Tylko ja podczas wyjazdu zmieniłem parę razy - między innymi jechaliśmy bocznymi drogami w Rumunii, odbiliśmy od razu z Kosowa na Albanię ( problemy z rowerem ) i uciekliśmy z Chorwacji w stronę Bośni, żeby nie jechać wybrzeżem ( tragedia z ruchem i turystami ) No ale to wszystko możesz u mnie wyczytać ;)

Powodzenia ;)

Offline Mężczyzna van

« 4 Lut 2012, 11:54 »
Mała rada: odpuść sobie magistralę adriatycką. Umrzesz z nudów :) Poza tym w okolicach Splitu, masz samochód na samochodzie

Otóż to, widoki na wybrzeże nudzą się po 2 dniach, a trasa cały czas prowadzi góra-doł. Do tego niesamowity ruch samochodów i turystów w miastach.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 4 Lut 2012, 11:54 »
Łapię...
Chociaż trochę pojadę nią na pewno, aby zaliczyć chociaż..
Są jakieś inne ciekawe alternatywy w pobliżu, tak żeby dojechać do Plitwic?
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna van

« 4 Lut 2012, 11:58 »
Ja jechałem przez Bośnię kierując się na północ, zahaczyłem też o Mostar i Medjugorie. Przez 500 km opuszczone, zbombardowane wioski, zaminowane pola, świetne góry i niesamowicie przyjaźni ludzie. Mi się podobało, czasami na dzień wyprzedzało nas z 10 samochodów na głównej drodze. Odpocząć tam można po tłumach Chorwacji.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 4 Lut 2012, 12:04 »
Jak najbardziej zgadzam się z przedmówcami w temacie jazdy magistralą. Jechaliśmy nią tylko ok 50km i powiem szczerze, że gdyby była inna alternatywna droga z pewnością byśmy z niej uciekali. Po krótce: ogromne natężenie ruchu, nieostrożnie jadący kierowcy, widoki - na początku zachwycają a potem stają się monotonne. Po przejechaniu tego krótkiego odcinka po prostu byłam zmęczona tym tłokiem, hałasem, stałą czujnością jazdy i niejednokrotnym zjeżdżaniem a właściwie ucieczką na pobocze przed pędzącymi z tyłu samochodami.
Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 4 Lut 2012, 12:07 »
Mostar też mam zamiar zobaczyć.
Tak z ciekawości wdając się w szczegóły - na wschód od Mostaru jest taka białą góra (na mapach google earth;p).
Można nią przejechać, normalnie zjeżdzając do Miasta... widze jakies serpentyny nawet.

Pomyśle bardzo intensywnie o omijaniu tej magistrali, daliście do myslenia :)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna van

« 4 Lut 2012, 12:08 »
A jest, podjazd super :) Mostar jest generalnie otoczony górami, żeby tam się dostać trzeba jedną sporą pokonać, zjechać i potem znowu pod inny podjazd kręcić. Chociaż ja tam złapałem betoniarkę na tej białej górce i mnie wyciągnęła 10 km pod górę :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Lut 2012, 12:24 »
Pomyśle bardzo intensywnie o omijaniu tej magistrali, daliście do myslenia
Chorwacja od strony lądu też jest ciekawa i znacznie mniej ludna. Rozważ odbicie na Sinj i Knin. Gdzieś na forum przewinął mi się kiedyś link do szutrowych tras po Chorwacji, ale nie mogę teraz tego zlokalizować.
Magistrala wzdłuż wybrzeża nie jest zła, przynajmniej poza sezonem (początek września zanim zacznie wiać Bora to dobry termin na przejazd)

Sam bym chętnie dołączył, ale na chwilę obecną nie wiem jak będzie wyglądało moje "wolne od uczelni", muszę sobie zaliczyć 4 tyg praktyk ciurkiem, co komplikuje sprawę.

My home is where my bike is.

Offline urubu

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.05.2009
« 5 Lut 2012, 14:43 »
ooo ciekawe ciekawe;) myślałem o Polsce w tym roku ,ale pomału myślę aby ją zostawić na później :) Ile Cię kosztowała wyprawa Van ?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Lut 2012, 22:04 »
Na początek witam wszystkich.

Chciałem zgłosić swoje wstępne zainteresowanie projektem. Co do terminów, do końca nie jestem w stanie wszystkiego przewidzieć ale jestem studentem, więc wakacje mam względnie wolne.

Do tej pory nie miałem doświadczeń w dłuższych wyprawach - były to raczej jednodniowe wycieczki ok 100 km lub nieco więcej (maksymalnie 250 km). Przed wakacjami planuje gdzieś jeszcze pojechać i przetestować sprzęt. Trudno mi przewidzieć jaki dystans jestem w stanie codziennie przejeżdżać.

Wizję podróżowania, zwiedzania oraz trasa są zbieżne.

Jeżdżę na rowerze szosowym, więc długie odcinki w terenie raczej odpadają.

Pozdrawiam
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna van

« 12 Lut 2012, 10:42 »
ooo ciekawe ciekawe;) myślałem o Polsce w tym roku ,ale pomału myślę aby ją zostawić na później :) Ile Cię kosztowała wyprawa Van ?

250 zł :)

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 12 Lut 2012, 15:52 »
Zauważyłem, że Bośnia i Hercegowina, jest na białym tle, i są uwzględnione tylko drogi główne, na mapach google. Dlaczego tak jest?, i czym to jest spowodowane?.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 12 Lut 2012, 16:02 »
na google earth jest normalnie, widać wsio.
Zapraszam ===>

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum