Autor Wątek: Bałkany [lipiec - sierpien]  (Przeczytany 4031 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Odp: Bałkany [lipiec - sierpien]
« 22 Lut 2012, 15:12 »
Tam gdzie jest poprowadzone na mapie Boney z bikemap.net. Okolice "Donje Krusevo" koniec trasy e762?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 22 Lut 2012, 15:57 »
Na google earth góra która jest na wschód od mostaru. Biała na mapie. Są na niej ruiny jakiegos zamku z tego co widziałem.
Ale chyba jednak zrezygnuje z niej, bo lepiej chyba jechac do mostaru od północy, od Zagrzebia, żeby mozna sie bylo powozić wąwozem troche ;D
Mapki też można pofotografować i korzystać z fotek
« Ostatnia zmiana: 22 Lut 2012, 17:47 boney »
Zapraszam ===>

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Lut 2012, 11:40 »
Hm.
Ciekawe czy to to:

Tam gdzie jest poprowadzone na mapie Boney z bikemap.net. Okolice "Donje Krusevo" koniec trasy e762?

Tak, tam jest przejście. Przejeżdzasz wspaniała drogę w Kanionie Pivy, pełną tuneli i wjeżdząsz na terytorium Bosni.
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2012, 11:49 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 23 Lut 2012, 11:48 »
 No, prawdopodobnie tak. Mozna przejechac te górke?
Jak sie przejrzeć to biegnie tam jakas droga, ale przez całe wzgórze jadąc od zaznaczonej drogi przed Blagaj (po prawej)
http://img192.imageshack.us/img192/1290/aaaaxo.jpg

edit:
Tak sie bardziej przyjrzałem i chyba jest tam nawet asfalt ;o
Bedzie fajne miejsce na nocleg ;]
Zapraszam ===>

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 23 Lut 2012, 11:57 »
Tą droga można bez problemu przejechać, boney. Mysmy jechali nią dwa lata temu. W Blagaju jest bardzo ciekawy klasztor derwiszów, możecie zajrzeć.

Można jesczez inny numer wykonać.
Z Mostaru podjechac tam gdzie masz zaznaczone kólko po lewej stronie. Ostry podjazd, ale asfaltem, z świetnymi widokami na Mostar. Ale w upale idzie się roztopić.:) Jedziesz jedziesz, potem masz odbicie w lewo na najwyższy szczyt pasma Velez (czyli tę Brasinę) - kamienista droga, ale spokojnie do zrobienia. Można tez nie zdobywać Brasiny, przejechać dalej, da się zjechać do Podvelez i potem do Blagaja.

Mysmy tak przejechali, jednak nie zaliczalaliśmy Brasiny:(, bo już było troche późno.
Tu masz opis wjazdu na Brasinę:
http://www.takeadventure.com/index.php?option=com_content&view=article&id=268%3Amostar-brasina&catid=1%3Abosnia-a-herzegovina&Itemid=23

Może Ci się przyda: opisy tras mtb na Bałkanach. Świetna strona, chociaż wiekszość tras pewnie nie na sakwy.
http://www.takeadventure.com/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=23

Jednak droga prowadzaca do Mostaru od północy (to jest, dokładnie mam na mysli tę od Sarajeva) - jest rzeczywiście bardzo ładna i też trochę jej szkoda.

Od tego zdjęcia (nr 147:) masz podjazd od Mostaru (ten który zaznaczyłeś czerwonym kółkiem z lewej strony:
https://picasaweb.google.com/martwa.wiewiorka/BaKany2010?fgl=true&pli=1#5524168322740355186

Wklejam cala galerię. Zdjęcia jak zdjęcia, ale starałam się porobić rzetelne opisy pos spodem - może to w czyms pomoże.:
https://picasaweb.google.com/martwa.wiewiorka/BaKany2010
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2012, 12:11 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 25 Lut 2012, 23:23 »
ale mnie waćpani raczy linkami, wielkie dzieki.

ps. usun skrzynke wiadomosci bo nie mozna wyslac do Ciebie z racji, że jest pelna ;P
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 16 Kwi 2012, 13:53 »
Czołem.
Pozwolę sobie znowu odświeżyć.
Mam pytanko dotyczące Jezior Plitvickich a także wyspy Pag.

1. Jest gdzie zostawić tam rowery tak, żeby nie martwić się o nie przez całą trasę?
Jest jakieś specjalne miejsce na rowery? :) Bo narazie tylko dowiedziałem się od 2 osób, że zostawiły w jakimś miejscu przy kasach.

2. Co jaki czas kursują promy z/na Pag, można się gdzieś dowiedzieć, ewentualnie ktoś niech poraczy informacją :)

Tak co byśmy się nie zdziwili, że następny prom jedzie np. następnego dnia rano ... :)
Zapraszam ===>

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 16 Kwi 2012, 14:37 »
Do zobaczenia w Chorwacji - ja jadę na koniec sierpnia/początek lipca od drugiej strony :) .

Co do promów między wyspami to kursują dość często raczej nie czeka się do następnego dnia. Gdzieś w domu mam rozpiski nawet ale to mógłbym powiedzieć jak będę u siebie. Możesz też poszukać w necie to są linie Jadrolinia.

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 16 Kwi 2012, 16:12 »
Tak jak Ci pisałem na BS, nie ma miejsca na Plitvickich na rowery, żadnego parkingu rowerowego, jedyna opcja to zostawić przy kasach.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 12 Lip 2012, 21:31 »
ktoś wie w którym miejscu jest taki fajny wodospad na rzece Tara :D
prześwietny!

Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 15 Lip 2012, 08:52 »
hmmm ... :)

WItam, przygotowania trwają...
Ogólnie to trasę, aż do gór w Rumunii potraktowałem dość ogólnikowo... a jeszcze dosadniej mówiąc, wcale się jej nie przyglądałem.

Do Rumunii mniej więcej trasa wygląda tak>
http://www.bikemap.net/route/1704504#lat=48.659864863357&lng=20.98102&zoom=7&maptype=ts_terrain

Później dalej na połódniowy zachód w strone Przeł. Transfogaraskiej.

Czy jest coś ciekawego do zobaczenia po drodze? Coś co szkoda by było ominąć .... :D
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 29 Lip 2012, 11:26 »
Dzieki za odpowiedzi na moje prawie wszystkie pytania. Jutro start z Rajczy i jedziemy w strone Koszyc.
Można trzymać kciuki:)

Jak by ktoś był ciekaw to będę pisał w miarę możliwości na blogu (link w podpisie posta) na blipie u góry :)

Pozdro!
Zapraszam ===>

Offline krys

• Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 12.07.2010
« 8 Sie 2012, 18:02 »
Jestem też z pobliskich okolic. Mogę spytać czy już wiadomo kiedy wyruszacie?
krys

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
« 4 Wrz 2012, 21:32 »
witam. dzisiaj wróciłem... chciałem stopem ale widocznie mam zbyt kanciastą facjatę i nikt mnie nie chciał przygarnąć :D Z zagrzebia pociągiem z przesiadką w budapeszcie i ostravie do katowic.

Relacja i fotki bedzie na blogu jak ktoś ciekawy... dam znać kiedy zaczne pisać!
uufff!!
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Wrz 2012, 21:33 »
trzeba się było nie poddawać ;) ja z Zagrzebia też nie mogłem nic złapać, a później w ciągu jednego dnia dostałem się pod klatkę w Krakowie.... ;) ciekaw jestem wrażeń i trasy w porównaniu do naszej ;D ponoć na Bałkanach w tym roku najcieplejsze lato od kilku dekad....  ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum