Autor Wątek: Z Wrocławia przez Holandię do Paryża - 2012  (Przeczytany 11551 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
ja też radzę:D znam takich, co do sandałów na deszcz zakładają jeszcze czarne skarpety z neopranu
Dobry pomysł! Na wyprawie nie zawsze ma się przyjemność natrafić na orzeźwiający letni deszczyk, temperatura spada i mokre skarpety pewnie dodatkowo wychładzają stopy.

Offline Mężczyzna Zielkq

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.05.2010
    • http://mecenas-zielinski.pl
harmonogram dnia: pobudka o 8, wyjazd o 10 rano. 6 godzin pedałowania dziennie ze średnią 17km/h da 100 km bez zbytniego spinania się(praktycznie cały czas po płaskim), zostają 3 godziny na przerwy, godzina pod wieczór na rozłożenie namiotu. zachody w sierpniu są około 20 (ostatniego dnia miesiąca o 19.40).
w takim trybie pokonamy 2000km w 20 dni. wyprawa przewidziana jest na 30, więc tu jest odpowiedź odnośnie zwiedzania - mamy na to osobne 10 dni. w Berlinie planujemy spędzić dwa, w Holandii cztery, w Paryżu i okolicach kolejne cztery :)
Jak pięknie takie plany wyglądają na papierze/w wersji elektronicznej... Rzeczywistość jest całkiem inna - będzie jak będzie i nie nastawiałbym się zbytnio na ścisłą realizację planu - za dużo czynników ma tutaj wpływ (a to pogoda, a to coś się w rowerze popsuje, a to się zgubicie gdzieś po drodze, a to znowu coś innego...)
Nie lepiej po prostu założyć cel i do niego jechać bez żadnych szczegółowych wyliczeń? ;)
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Przejrzyj blog Symfoniana o wyprawie do Jerozolimy. :)
Tam udało się zmobilizować kilkanaście osób. :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
tylko ekipa Symfoniana to raczej wyjątek, a nie reguła :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Krajcar

• Na forum od: 04.02.2012
    • Wrocław-Paryż 2012 - blog, relacja

a może wyjątek potwierdzający regułę?  :lol:
Wyprawa rowerowa Wrocław-Paryż 2012
www.wroclaw-paris.blogspot.com

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
nie, regułą jest, że większą grupą jest totalny... nazwijmy to, nie porządek.
Jeździłem w większych i mniejszych grupach. W mniejszych jest lepiej, sprawniej. I tyle, koniec dywagacji :)

może dodam tylko, że realny czas w 4 osoby to 1:30. Czyt 2 godziny razem z "jeszcze 5 minut" podczas pobudki. Czy policzysz pobudkę o 7:30, czy o 8, i tak wyjedziecie o 10 :) A deszczyk sprawi, że znaacznie obniżą się chęci do jazdy :)I obroty wolniejsze, bo wszystko "w namiocie" trzeba poogarniać, a nie wyrzucić na zewnątrz, pakować się i gotować wodę na raz.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2012, 22:58 oszej »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
jeśli mogę coś zasugerować to w sierpniu zsynchronizowałbym pobudkę ze słońcem. Słońce we Wrocławiu  wstaje wtedy ok 5.
Myślę, że budzik o 6 jest w sam raz :)
Oczywiście jak będziecie się kierować na zachód to wschody będą się opóźniać- więc skracający się dzień będzie mniej dokuczliwy.

to tylko sugestia warto spróbować i dostać 1-2h słońca "gratis",tutaj masz stronkę http://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?city=3081368#August

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Mi spakowanie i ugotowanie czegoś z rańca (albo posmarowanie bułki;p) także zajmowało zdrowo ponad godzine... razem z złożeniem namiotu...

Chyba, że masz namiot rozkładający się i składający dość szybko (dowiedzialem sie wczoraj, że sa namioty rozkładane w 2s... poprostu wyciąga się z wora i już mamy namiot.. ;o)

Mysle, że jak zepniesz poślady to spokojnie wykonasz ten plan co chcesz... ;)
ale po którymś dniu myśle ze wstawanie o 8 to już bedzie za późno :)
Zapraszam ===>

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Chyba, że masz namiot rozkładający się i składający dość szybko (dowiedzialem sie wczoraj, że sa namioty rozkładane w 2s... poprostu wyciąga się z wora i już mamy namiot.. ;o)

tak, są, ja też widziałam w te wakacje...rozkłada się w 2s...

ale za to jaki ubaw był, kiedy obserwowaliśmy jak przez dobre 15min 3osoby nie potrafiły go złożyć, bo ciągle się rozkładał :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna IVAN VII

• Miasto: CZĘSTOCHOWA
  • Na forum od: 04.01.2012
    • Wyprawy rowerowe
Krajcar ! Podczas wyprawy do Francji dotarliśmy do St Malo w Bretanii odwiedzając "po drodze"
Anglię, wyprawę zakończyliśmy w Paryżu. Jechałem z żoną i trzynastoletnim synem.
Co zabrać ? Jeśli weźmiesz wszystko co wymieniłeś w swoim spisie to będziesz wiedział czego nie zabierać na następną wyprawę. Ja pakując sakwy staram się maksymalnie ograniczyć wagę i ilość zabieranego bagażu .Jeśli nagle zacznie padać a Ty będziesz musiał wydostać spakowane na dnie sakwy buty trekkingowe to aby do nich dotrzeć musisz wyjąć : arafatkę , koszulki bawełniane, kapelusz bonnie hat, gwizdek , drugi telefon,plecak "na miasto", kompas, deseczkę do krojenia, cztery kartusze gazu ,Katadyn ,rekawiczki i czapkę z daszkiem... Wydostałeś buty ,deszcz leje a tu trzeba z powrotem zapakować : arafatkę , koszulki bawełniane, kapelusz bonnie hat, gwizdek , drugi telefon,plecak "na miasto", kompas, deseczkę do krojenia, cztery kartusze gazu ,Katadyn ,rekawiczki i czapkę z daszkiem... Upychasz to wszystko w sakwie ! A wieczorem w namiocie okazuje się  że wylał się płyn do mycia naczyń i zalał : arafatkę , koszulki bawełniane, kapelusz bonnie hat, gwizdek , drugi telefon,plecak "na miasto", kompas, deseczkę do krojenia, cztery kartusze gazu ,Katadyn ,rękawiczki i czapkę z daszkiem ! No, dosyć złośliwości !
W Twoim spisie zabrakło moim zdaniem tak istotnych rzeczy jak kask ,który chroni głowę nie tylko przed urazami ale i przed upałem /jest wykonany ze styropianu/  oraz Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego /Kartę "wyrobisz" w NFZ /.
Ja podczas wielotygodniowych wypraw gotuję tylko wodę na herbatę i kawę. Gotowanie zajmuje sporo czasu, potrzebne są gary i inne sprzęty, no a po jedzeniu trzeba  to  jeszcze pozmywać. Na trasie którą planujesz przejechać jest sporo supermarketów w niektórych można kupić gorące dania ,a jeśli nie to kupujesz puszkę z gotowym daniem, podgrzewasz ją , jesz z niej i wyrzucasz ją do kosza , oblizujesz łyżkę, popijasz napojem kupionym "na promocji" i jedziesz dalej. Tym że nie zawsze możesz odczytać co to za potrawa się nie przejmuj... wszystkie "smakują" podobnie. Prymitywnie ? Tak, ale jak wygodnie! We Francji trzeba koniecznie spróbować tanich owoców morza.Tylko małże gotujemy w wodzie z dodatkiem liści mięty /nie solimy !/ , ślimaki i ostrygi jemy surowe. Zawsze wożę" na wszelki wypadek" parę tabliczek gorzkiej czekolady. W Europie Zachodniej najłatwiej kupić kartusze
Campingaz /niebieskie/ .Na planowanej trasie sporo atrakcji ale tydzień w Paryżu to mało !
W Paryżu jest jeden kemping w Lasku Bulońskim nad Sekwaną. Warto wydać parę Euro i mieć blisko do wszystkich paryskich atrakcji. Jazda rowerem po Paryżu pozwoli poznać poza zabytkami paryskie niepowtarzalne "klimaty".
 Z Paryża wracaliśmy polskim autokarem . Bilety kupiliśmy w kasie a przewóz rowerów "załatwiłem" z kierowcami. Dwa rowery 28" i jeden 26" po odkręceniu przednich kół bez problemu zmieściły się w bagażniku autokaru.
 Wysyłam Ci link ze zdjęciami z naszej wyprawy.

Zainteresowania : międzynarodowa turystyka rowerowa,historia,amatorsko- sporty siłowe , siatkówka
Rowerkiem- Litwa,Łotwa,Estonia,Szwecja ,Finlandia,Niemcy,Belgia,Holandia, Francja ,Anglia,Słowacja,Austria, Luksemburg, Monako ,Watykan, Włochy, Białoruś ,Rosja-Syberia ,Andora ,Hiszpania ,Czechy , Portugalia.Ukraina,Węgry,Dania ,Norwegia

możecie już poznać bliżej naszą ekipę - http://wroclaw-paris.blogspot.com/p/ekipa.html :)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

a może wyjątek potwierdzający regułę?  :lol:

Zależy jaki system władzy przyjmiecie :D
Przy odpowiedniej dyscyplinie to i 30min w zupełności wystarczy na ranne zebranie się.
2000km w 30dni to lajtowo zrobicie, tym bardziej że wasza trasa będzie w miarę płaska,  żeby przejechać mniej niż 100km dziennie to trzeba się naprawdę postarać.

Co do gotowania, to najlepiej mieć 1 palnik i garnek na 2facetów (lub 3 baby).
Gotowanie w 4 w jednym garze trwa bardzo długo, ciężko zagotować dużą ilość wody na raz, a jak wieje to można już do tego czasu umrzeć z głodu. No chyba że macie jakiś mocny palnik. W 4 możecie gotować np po 2 makaron i razem wspólnie sos dla wszystkich.

Offline Mężczyzna Dominik

• Miasto: P-ń
  • Na forum od: 16.01.2012
Krajcar : na mapce są zaznaczone tylko miejscowości przez które chcecie przejechać. Dokładniejsza trasa jeszcze się tworzy, czy może będzie się tworzyć podczas wyprawy?
Liczę na sumienny opis poszczególnych etapów na blogu :P  bo również zamierzam się wybrać z Polski do Paryża :D

Offline Mężczyzna olbercik

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 05.11.2010
Ładna połowa ekipy :)

A tak serio to jechałem trochę inną trasą, bardziej po prostej (Zgorzelec-Lipsk-Kolonia-Lieg-Reims-Paryż). Przychylam się do tego, że najlepsze są noclegi na dziko, najwyżej od czasu do czasu cywilizowane schronisko młodzieżowe. Moim zdaniem żarcie w marketach jest w podobnych cenach jak w Polsce (ciekawostka w Niemczech plastikowe butelki są z kaucją i można je oddać do automatów w następnym sklepie:)

Mi koszty dziennego wyżywienie wyszły koło 8 EUR  dziennie, ale troch schudłem:)

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AtoaFJO3_5TAdE16N0J2czYxMzJqUFJtRjFUZG0zWnc

Oczywiście pakując się w ostatniej  chwili zapomniałem paru rzeczy :)

https://picasaweb.google.com/112549813453090390225/SantiagoEtap10

Przy okazji moim zdaniem katedra w Reims ma super zrobione oświetlenie, polecam nie widziałem nocnego pokazu z kolorkami na fasadzie, ale to może być ciekawe

Powodzenia

Adam

Krajcar : na mapce są zaznaczone tylko miejscowości przez które chcecie przejechać. Dokładniejsza trasa jeszcze się tworzy, czy może będzie się tworzyć podczas wyprawy?
Liczę na sumienny opis poszczególnych etapów na blogu :P  bo również zamierzam się wybrać z Polski do Paryża :D

Bardziej szczegółowa trasa jest w wersji papierowej. Nie chcę jej wrzucać, bo i tak na pewno coś się pozmienia, pokiełbasi w drodze  :P Jak wrócimy, to wtedy pokażemy, jak jechaliśmy :) założenie jest takie, że jedziemy możliwie najkrótszymi drogami pozwalającymi dojechać z miasta A do miasta B. czy to będą ścieżki przy autostradach czy wiejskie dróżki, zobaczy się. byle do celu i byle bezpiecznie!

Ładna połowa ekipy :)

Dziękuję, przekażę Michałowi..  :lol:

Adam, powiedz proszę jak było z powrotem samolotem. Bookowałeś wcześniej bilet czy na miejscu? I ile kosztuje nadanie roweru na bagaż? Chcemy kupić już teraz bilety powrotne Wizzairem, ale mamy sprzeczne informacje - jedni mówią, że za rower płaci się jakieś 6 euro, inni że w ogóle bo traktuje się go w jakiejś dziwnej kategorii sprzętu sportowego, tylko trzeba to gdzieś wcześniej zgłosić. Pani w biurze Wizzaira też nie bardzo kuma, jak to rozegrać..

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum