Autor Wątek: instinctowny sram  (Przeczytany 1267 razy)

Offline Mężczyzna masaaj

• Miasto: okolice Wro
  • Na forum od: 25.01.2012
instinctowny sram
« 4 Lut 2012, 23:33 »
Po latach okazyjnego jeżdżenia na sztywniaku o małych kołach w zeszłym roku postanowiłem zmienić bikea na taki, który ma nieco większą ramę i koła.
Jako, że kumple wkręcili mnie w jeżdżenie w mtb, rowerek miał nadawać się pod sakwy (bez szaleństw) i do łatwych górskich maratonów.
Ogólny wybór padł na tzw. "duże koło" czyli ninera, miał być półsztywniak - choć przez to muszę odzwyczaić się od mojego tubusa na przednie koło...

Do rzeczy:

rama aluminiowa z gwintami pod bagażnior:
author instinct 29
Koła:
obręcze alexrims dt19, szprychy w 4 krzyże chyba spokei, ale nie pamiętam :(
piasty novateca na maszynach (4 z tyłu)
opony - na bardziej górskie trasy po suchym genialne wtb wulpine, na codzień druciane schwalbe smart samy 1,75
korba sram truvativ firex, przerzutki sram x7 podobnie kaseta i łańcuch
hamulce raczej pod mtb - avid juicy 7 - ale po wkręceniu adapterów można założyć na tej ramie bagażnik pomimo mocowania zacisków z tyłu widelca tylnego.
amor lekki do mtb - aeris spinner powietrzny, ciekaw jestem jak szybko trafi go szlag przy przednich sakwach. Niestety przy tym widle musiałem zrezygnować z torby na kierę ortlieba - jedniodniowa wycieczka i opona w dnie torby wycięła niezłą dziurę  :-[

bagażnik tylny krosso, przedniego jeszcze nie ma (jest stary tubus ale nie pasuje :( ) - widziałem jakieś czeskie fajne patenty, może się na taki zdecyduję...
siodło wtb vigo - sympatyczna "prawie" kanapa - tyłek nie protestuje.
Zadowolony jestem z ergonomicznych gripów z krótkimi rogami - wprawdzie authora, a nie tych droższych ale dają sobie świetnie radę i wreszcie po odpowiednim ustawieniu odciążają mi nadgarstki podczas dłuższej jazdy, kiera lekko gięta.

a to konfiguracja na krótkie wycieczki z dwoma gapowiczami :)

Od czasu zdjęć zmieniłem pedały:
dwusystemowe eclipse platforma/spd wyrzuciłem (a raczej mam na sprzedaż, jakby ktoś chciał - priv)
na rzecz klasycznych time attack (dużo większa tolerancja na ruchy boczne niż w spd i wyjątkowo łatwe wpiananie nawet w butach dobrze zalepionych błockiem) do których dobrałem sobie wygodne turystyczne butki lakea (ale można w nich także jeździć mtb).
« Ostatnia zmiana: 5 Lut 2012, 20:32 masaaj »

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Odp: instinctowny sram
« 5 Lut 2012, 15:27 »
Zdjęcia byłyby bardzo pomocne;) Sam nad przyszłym rowerem kiedyś tam zastanawiałem się nad 29 -erem.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna masaaj

« 5 Lut 2012, 21:17 »
są i fotki :)

Offline ciulabula

• Miasto: Dublin/Gliwice
  • Na forum od: 27.05.2011
« 9 Lut 2012, 11:28 »
29er podoba mi się.

Ja również przesiałem się na większe koła, lecz są to 700-ki.

Możesz powiedzieć coś więcej nt.tych chwytów Authora?
Ew.jakiś link?

Offline Mężczyzna masaaj

« 9 Lut 2012, 23:56 »
Hej,

tutaj gripy można oblukać, a nawet jakieś nowsze są.
tylko  że jak płaciłem nieco mniej...

Offline ciulabula

• Miasto: Dublin/Gliwice
  • Na forum od: 27.05.2011
« 10 Lut 2012, 10:03 »
Dzięki za linka.

Chciałbym wiedzieć, jak się sprawują te gripy.

Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 10 Lut 2012, 21:12 »
Wyglądają na dość dobrą podróbę ergonów. Ale to tylko podróba. I to niewiele tańsza, jeśli w ogóle. Poszukaj oryginałów :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna masaaj

« 12 Lut 2012, 00:19 »
Wyglądają na dość dobrą podróbę ergonów. Ale to tylko podróba. I to niewiele tańsza, jeśli w ogóle. Poszukaj oryginałów :)

Nie jestem do końca pewien, czy to podróba czy też produkcja tej samej fabryki w ChRL.
Natomiast z ceną nieco przesadziłeś, gdy kupowałem te chwyty to podobne ergony kosztowały ok. 50% więcej, widzę tylko że teraz nieco spadły z ceny i zrobiły się konkurencyjne. Jak te zakatuję, zastanowię się nad ergonami...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum