Po latach okazyjnego jeżdżenia na sztywniaku o małych kołach w zeszłym roku postanowiłem zmienić bikea na taki, który ma nieco większą ramę i koła.
Jako, że kumple wkręcili mnie w jeżdżenie w mtb, rowerek miał nadawać się pod sakwy (bez szaleństw) i do łatwych górskich maratonów.
Ogólny wybór padł na tzw. "duże koło" czyli ninera, miał być półsztywniak - choć przez to muszę odzwyczaić się od mojego tubusa na przednie koło...
Do rzeczy:
rama aluminiowa z gwintami pod bagażnior:
author instinct 29
Koła:
obręcze alexrims dt19, szprychy w 4 krzyże chyba spokei, ale nie pamiętam
piasty novateca na maszynach (4 z tyłu)
opony - na bardziej górskie trasy po suchym genialne wtb wulpine, na codzień druciane schwalbe smart samy 1,75
korba sram truvativ firex, przerzutki sram x7 podobnie kaseta i łańcuch
hamulce raczej pod mtb - avid juicy 7 - ale po wkręceniu adapterów można założyć na tej ramie bagażnik pomimo mocowania zacisków z tyłu widelca tylnego.
amor lekki do mtb - aeris spinner powietrzny, ciekaw jestem jak szybko trafi go szlag przy przednich sakwach. Niestety przy tym widle musiałem zrezygnować z torby na kierę ortlieba - jedniodniowa wycieczka i opona w dnie torby wycięła niezłą dziurę
bagażnik tylny krosso, przedniego jeszcze nie ma (jest stary tubus ale nie pasuje
) - widziałem jakieś czeskie fajne patenty, może się na taki zdecyduję...
siodło wtb vigo - sympatyczna "prawie" kanapa - tyłek nie protestuje.
Zadowolony jestem z ergonomicznych gripów z krótkimi rogami - wprawdzie authora, a nie tych droższych ale dają sobie świetnie radę i wreszcie po odpowiednim ustawieniu odciążają mi nadgarstki podczas dłuższej jazdy, kiera lekko gięta.
a to konfiguracja na krótkie wycieczki z dwoma gapowiczami
Od czasu zdjęć zmieniłem pedały:
dwusystemowe eclipse platforma/spd wyrzuciłem (a raczej mam na sprzedaż, jakby ktoś chciał - priv)
na rzecz klasycznych time attack (dużo większa tolerancja na ruchy boczne niż w spd i wyjątkowo łatwe wpiananie nawet w butach dobrze zalepionych błockiem) do których dobrałem sobie wygodne turystyczne butki lakea (ale można w nich także jeździć mtb).