Ostatnio ceny kaset znacznie spadły i w przybliżeniu kosztują tyle co 2 łańcuchy (w tej samej grupie osprzętu), więc sens metody 3 łańcuchów znacznie maleje, parę lat temu kasety, szczególnie z lepszych grup były wyraźnie droższe,
Konserwacja łańcucha - kiedyś bawiłem się w takie cuda jak mycie w nafcie, benzynie ekstrakcyjnej czy wygotowanie w towocie itd, ale od paru lat dałem sobie z tym spokój - i szczerze powiedziawszy nie widzę żadnej różnicy w trwałości łańcucha, tak więc jedyne do czego się ograniczam to regularne smarowanie - zielony FL zimą, czerwony latem.
cn-hg94
czy znacie jakiechś bardziej trwałe łańcuchy?
jadąc na kmc x1 w terenie górzystym z obciążeniem
Cytat: łatośłętka w 2 Sie 2013, 21:03cn-hg94Faktycznie bardzo dziwne że po tak krótkim okresie pomiar wykazuje zużycie łańcucha. Sprawdź przymiar na innym łańcuchu czy jego wskazania są prawidłowe (na nowym bądź używanym o którym wiadomo że jest ok). Czy nie dokonywał pomiaru na odcinku łańcucha na którym jest np spinka (często tam dochodzi do przekłamanych odczytów w przypadku dłuższego użytkowania takiej spinki). Cytat: łatośłętka w 2 Sie 2013, 21:03czy znacie jakiechś bardziej trwałe łańcuchy?teraz używam ultegry (CN-6701) całkiem przyzwoity - po 4000km przymiar pokazał mi wydłużenie 1 kreskę (4/5 kresek to moment aby wymienić łańcuch na nowy bez zmiany kasety). Do tej pory używałem CN-7900 - bardzo solidny łańcuch i do niego wrócę najprawdopodobniej.Cytat: łatośłętka w 2 Sie 2013, 21:03jadąc na kmc x1 w terenie górzystym z obciążeniemjaki to model?p.s. zdarzało mi się iż niektóre wyższe modele łańcuchów Shimano (Ultegra) wykazywały niewielki stopień "wyciągnięcia" juz po wyjęciu z paczki (co może świadczy o jakości "spasowania" poszczególnych elementow łańcucha) - lecz późniejsze zużycie wraz z czasem nie budziło zastrzeżeń i było ok.
odpisze jak tylko lepiej sie poczuje