a na ubytku materiału na połączeniach.
Czy środkowo-dolne (tak 5-8 w 9rz) koronki zużywają się od nadmiaru pracy, czy niekorzystnego stosunku ilości pracy do relatywnie małej ilości "nacierających" zębów?
No tak, ale zrywanie łańcucha nie polega na zerwaniu stali, a na zsunięciu się ze sworznia łączącego ogniwa
Sprawdziłem inną zapasową: mniej więcej to samo. Wniosek: sprawdzajcie szybkozłączki! I nie używać więcej niż raz.
Poza tym łańcuch nigdy nie powinien całkowicie tracić napięcia, jeśli tak się dzieje to prędzej spadnie z tarczy niż poluzuje spinkę...
Cytat: Sedymen w 18 Sty 2018, 19:40Czy środkowo-dolne (tak 5-8 w 9rz) koronki zużywają się od nadmiaru pracy, czy niekorzystnego stosunku ilości pracy do relatywnie małej ilości "nacierających" zębów?Sama prawda. Dodałbym jeszcze czynnik geograficzny . Płaski teren niejako zmusza do używania jednej czy dwóch zębatek. W ostatnich latach jeżdżę głównie w terenie górskim lub podgórskim (Pogórza, Beskidy) i kasety zużywają się dość równomiernie. Ale też mieszam biegami bardzo intensywnie.
Ale w samodzielne rozpięcie spinki ciężko mi uwierzyć
Cytat: Alek w 3 Lut 2018, 00:54Ale w samodzielne rozpięcie spinki ciężko mi uwierzyć uwierzę, mogła być "niedopięta"
Przy czym z tarczy nie spada, bo tutaj chroni go klatka przerzutki.
Cytat: wiecho w 3 Lut 2018, 00:57Teraz mam nadzieję, że zjadą się te najmniejsze i będę mógł wymienić pojedyncze koronki, a nie całe kasety. Zobaczę jak będzie.Acha. To masz nadzieję. Warto wiedzieć. Ja musiałem się naszukać, aby kupić pojedyncze zębatki do korby, a tutaj dajesz pomysł, żeby takowe kupować do kasety, co chyba jeszcze bardziej nietypowe. Dziwi mnie jedno, bo ja zwykle miałem dość równomierne zużycie koronek, czy nie lepiej zamiast dokupować nowe koronki (i potem walczyć z przyjęciem łańcucha) raz obejrzeć, które są "dziewicze" i zmniejszyć zakres kasety, aby używać to co trzeba (kupić nową kasetę o mniejszej skali)? No chyba, że ten jeden stromy krótki podjazd dziennie to akurat do własnego domu.
Teraz mam nadzieję, że zjadą się te najmniejsze i będę mógł wymienić pojedyncze koronki, a nie całe kasety. Zobaczę jak będzie.