Autor Wątek: Żywotność łańcucha  (Przeczytany 194857 razy)

Monarch

• Gość
Odp: Żywotność łańcucha
« 17 Lut 2018, 12:41 »
Ostatnimi czasy słyszy się dużo negatywnych opinii na temat łańcuchów Shimano (za szybko się skubane rozciągają). Zobaczę jak ten łańcuch, będzie działał w praktyce (tak dałem za niego słownie: dwieście czterdzieści pięć złotych).
Oby nie okazał się Shimano-plasteliną (szczerze wątpię w to). ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Lut 2018, 13:16 »
Connexy są lepsze od Shimano i dłużej żyją, testowałem to u siebie - ale na pewno nie o tyle by się to finansowo opłacało. Kosztuje to tyle co 3 łańcuchy Shimano, a trzy razy dłużej to na pewno nie pożyje.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 17 Lut 2018, 18:30 »
Connexy są lepsze od Shimano i dłużej żyją, testowałem to u siebie - ale na pewno nie o tyle by się to finansowo opłacało. Kosztuje to tyle co 3 łańcuchy Shimano, a trzy razy dłużej to na pewno nie pożyje.
A co jeśli doliczymy koszt wymiany łańcuchów?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lut 2018, 18:51 »

A jaki niby jest koszt wymiany łańcuchów? Zdejmujesz jeden, zakładasz drugi, jak ktoś łańcucha nie umie zmienić to niech się nauczy, jak nie chce płacić  ;)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 17 Lut 2018, 19:04 »
A jaki niby jest koszt wymiany łańcuchów? Zdejmujesz jeden, zakładasz drugi, jak ktoś łańcucha nie umie zmienić to niech się nauczy, jak nie chce płacić  ;)
Załóżmy, że woli płacić niż się brudzić ;)
Przy trzech łańcuchach wzrasta też ryzyko, że jakaś zębatka będzie się domagała wymiany.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lut 2018, 19:10 »
Załóżmy, że woli płacić niż się brudzić ;)
Przy trzech łańcuchach wzrasta też ryzyko, że jakaś zębatka będzie się domagała wymiany.

Ale ten łańcuch nie pożyje tyle co 3 łańcuchy Shimano, nawet nie tyle co dwa, tak to u mnie wyglądało. Jakość bardzo dobra, ale już stosunek ceny do jakości sporo gorzej niż Shimano

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 17 Lut 2018, 19:42 »
Też mi się wydaje że aż 3 razy to nie da rady.

U mnie najlepsze wyniki osiągnął łańcuch KMC X10e Silver ale od ~2 lat jego cena skończył o ~30zł i lepiej mi wychodzi CN-HG95 choć częściej muszę go zmieniać.

Używałem kiedyś connex'a 10s (modelu nie pamiętam ale na pewno z dołu stawki) zmieniłem go przed końcem po drugim zerwaniu.

ps.
Niestety jestem gruby i do tego jeżdżę na niskiej kadencji co sprzyja takim uszkodzeniom.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

jark

• Gość
« 17 Lut 2018, 19:52 »
hmm ... odkąd zacząłem jeździć na campie, przestałem patrzeć na przyrząd sprawdzający stan łańcucha - wystarcza sam licznik ... 10 tyś i następny.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 17 Lut 2018, 20:03 »
hmm ... odkąd zacząłem jeździć na campie, przestałem patrzeć na przyrząd sprawdzający stan łańcucha - wystarcza sam licznik ... 10 tyś i następny.

A kaseta, na ile km Ci wystarcza?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Monarch

• Gość
« 17 Lut 2018, 21:52 »
Są tańsze wersje, ale na pewno koszt nie mniejszy niż 125 zł (w przypadku 10 r).
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo dużo ludzi, jak i niektórych serwisantów ma złe zdanie o łańcuchach Shimano (w sumie każdy łańcuch jest lepszy od japońskiej plasteliny).
Taniość nie idzie w parze z jakością.

Spinka + szczypce = Do roboty!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lut 2018, 21:59 »
Są tańsze wersje, ale na pewno koszt nie mniejszy niż 125 zł (w przypadku 10 r).
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo dużo ludzi, jak i niektórych serwisantów ma złe zdanie o łańcuchach Shimano (w sumie każdy łańcuch jest lepszy od japońskiej plasteliny).
Taniość nie idzie w parze z jakością.

Słuchasz jakiś miejskich legend rozsiewanych przez wielu mechaników, żeby ludziom wciskać drogie rzeczy. Shimano to nie jest żadna plastelina, łańcuchy 10-11s w stosunku cena do jakości to najlepsze łańcuchy na rynku. Na szosie mi się nie zdarzyło, żebym mniej niż 8tys zrobił na takim jeśli chcę zmieniać łańcuchy, a jeśli jadę na jednym do oporu to osiągałem przedział 15-20tys a te wartości mnie zupełnie satysfakcjonują.

Nie jest sztuką zrobić wytrzymały łańcuch za 250zł, ale zrobić trzy razy tańszy wytrzymały łańcuch. Raz sobie zrobiłem testowanie zestawu trzech łańcuchów Connexa z pułapu koło 200zł, wytrzymują dłużej od Shimano, ale na pewno nie tyle dłużej by miało sens aż tak przepłacać

Monarch

• Gość
« 17 Lut 2018, 22:09 »

Słuchasz jakiś miejskich legend rozsiewanych przez wielu mechaników, żeby ludziom wciskać drogie rzeczy. Shimano to nie jest żadna plastelina, łańcuchy 10-11s w stosunku cena do jakości to najlepsze łańcuchy na rynku. Na szosie mi się nie zdarzyło, żebym mniej niż 8tys zrobił na takim jeśli chcę zmieniać łańcuchy, a jeśli jadę na jednym do oporu to osiągałem przedział 15-20tys a te wartości mnie zupełnie satysfakcjonują.

Nie jest sztuką zrobić wytrzymały łańcuch za 250zł, ale zrobić trzy razy tańszy wytrzymały łańcuch. Raz sobie zrobiłem testowanie zestawu trzech łańcuchów Connexa z pułapu koło 200zł, wytrzymują dłużej od Shimano, ale na pewno nie tyle dłużej by miało sens aż tak przepłacać
Kupiłem go na próbę, aby samemu się przekonać o wytrzymałości connexa, bo nie używałem w rowerze innych łańcuchów niż Shimano. Sceptycznie nastawiałem się do tego pomysłu, by używać innych części w rowerze, które nie mają nazwy "Shimano", ale dam szansę.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Lut 2018, 22:44 »
Kupiłem go na próbę, aby samemu się przekonać o wytrzymałości connexa, bo nie używałem w rowerze innych łańcuchów niż Shimano. Sceptycznie nastawiałem się do tego pomysłu, by używać innych części w rowerze, które nie mają nazwy "Shimano", ale dam szansę.

Spróbować oczywiście można, ale nie ma co gadać, że Shimano to plastelina, bo to całkiem sensowne łańcuchy jak na swoją cenę

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 18 Lut 2018, 00:04 »
A ktoś może testował/porównywał shimanowskie CN HG54 i CN HG95? Czy lepsza jakość/trwałość droższego jest zauważalna?

jark

• Gość
« 18 Lut 2018, 07:09 »
A kaseta, na ile km Ci wystarcza?
... a tego, to ci nie powiem, bo nie wiem /raczej nie kontroluję
używam na co dzień trzech par kół (zestawy do trenowania), każdy z inną kasetą ... wymieniam w zależności od tego, co mam zamiar w danym dniu robić ...

j.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum