Connexy są lepsze od Shimano i dłużej żyją, testowałem to u siebie - ale na pewno nie o tyle by się to finansowo opłacało. Kosztuje to tyle co 3 łańcuchy Shimano, a trzy razy dłużej to na pewno nie pożyje.
A co jeśli doliczymy koszt wymiany łańcuchów?
A jaki niby jest koszt wymiany łańcuchów? Zdejmujesz jeden, zakładasz drugi, jak ktoś łańcucha nie umie zmienić to niech się nauczy, jak nie chce płacić
Załóżmy, że woli płacić niż się brudzić Przy trzech łańcuchach wzrasta też ryzyko, że jakaś zębatka będzie się domagała wymiany.
hmm ... odkąd zacząłem jeździć na campie, przestałem patrzeć na przyrząd sprawdzający stan łańcucha - wystarcza sam licznik ... 10 tyś i następny.
Są tańsze wersje, ale na pewno koszt nie mniejszy niż 125 zł (w przypadku 10 r).Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, bo dużo ludzi, jak i niektórych serwisantów ma złe zdanie o łańcuchach Shimano (w sumie każdy łańcuch jest lepszy od japońskiej plasteliny).Taniość nie idzie w parze z jakością.
Słuchasz jakiś miejskich legend rozsiewanych przez wielu mechaników, żeby ludziom wciskać drogie rzeczy. Shimano to nie jest żadna plastelina, łańcuchy 10-11s w stosunku cena do jakości to najlepsze łańcuchy na rynku. Na szosie mi się nie zdarzyło, żebym mniej niż 8tys zrobił na takim jeśli chcę zmieniać łańcuchy, a jeśli jadę na jednym do oporu to osiągałem przedział 15-20tys a te wartości mnie zupełnie satysfakcjonują.Nie jest sztuką zrobić wytrzymały łańcuch za 250zł, ale zrobić trzy razy tańszy wytrzymały łańcuch. Raz sobie zrobiłem testowanie zestawu trzech łańcuchów Connexa z pułapu koło 200zł, wytrzymują dłużej od Shimano, ale na pewno nie tyle dłużej by miało sens aż tak przepłacać
Kupiłem go na próbę, aby samemu się przekonać o wytrzymałości connexa, bo nie używałem w rowerze innych łańcuchów niż Shimano. Sceptycznie nastawiałem się do tego pomysłu, by używać innych części w rowerze, które nie mają nazwy "Shimano", ale dam szansę.
A kaseta, na ile km Ci wystarcza?