Niestety na to pytanie w sposób wiarygodny nie odpowiem ;/ Obstawiałbym 6-7 tys. km dla dobrego łańcucha. Często zmieniam coś w rowerze lub cały rower i trudno nawet się połapać. Wymianiałem łańcuch, gdy zdawał się być wiotki (wyciągnięty traci boczną sztywność), warto to robić dla zachowania "sztywności" zmiany biegówGdzieś czytałem, że podobno jeżdżąc na nowych łańcuchach kaseta potrafi przeżyć 40 - 50 tys. km.
Cytat: byczys w 28 Lis 2019, 12:00 Objadę jeszcze kolejnych 7-8 tys... Jest możliwość oceny zużycia zębów? Na Tiagrze wymieniłem wszystko co 12-15 tysięcy, jeżdżąc na jednym łańcuchu z tej grupy. A wymieniasz zębatki korby z powodów estetycznych, czy dlatego, że przeskakują? Ja bym się spodziewał, że ze trzy razy tyle.
Objadę jeszcze kolejnych 7-8 tys... Jest możliwość oceny zużycia zębów? Na Tiagrze wymieniłem wszystko co 12-15 tysięcy, jeżdżąc na jednym łańcuchu z tej grupy.
No to takie pytanie - po jakim mniej więcej przebiegu należałoby się spodziewać zużycia zębatek na korbie 105? Mam przejechane obecnie około 9 tysięcy, jazda na dwa łańcuchy. Na wiosnę chcę zmienić napęd i zastanawiam się, czy będzie też konieczna wymiana korby ew. samych zębatek.Szacunkowo będzie to 12-13 tys przebiegu. Objadę jeszcze kolejnych 7-8 tys na nowej kasecie i nowym, dobrym jakościowo łańcuchu? Jest możliwość oceny zużycia zębów? Na Tiagrze wymieniłem wszystko co 12-15 tysięcy, jeżdżąc na jednym łańcuchu z tej grupy.
Zmieniacie wg przebiegu? Ja zmieniam jak przymiar pokaże 0,75. Nidy nie ma problemu z przyjęciem nowego łańcucha przy tym poziomie wyciągnięcia.