Autor Wątek: Żywotność łańcucha  (Przeczytany 194836 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Żywotność łańcucha
« 28 Lis 2019, 13:22 »
Niestety na to pytanie w sposób wiarygodny nie odpowiem ;/ Obstawiałbym 6-7 tys. km dla dobrego łańcucha. Często zmieniam coś w rowerze lub cały rower i trudno nawet się połapać. Wymianiałem łańcuch, gdy zdawał się być wiotki (wyciągnięty traci boczną sztywność), warto to robić dla zachowania "sztywności" zmiany biegów

Gdzieś czytałem, że podobno jeżdżąc na nowych łańcuchach kaseta potrafi przeżyć 40 - 50 tys. km.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 28 Lis 2019, 13:49 »
Niestety na to pytanie w sposób wiarygodny nie odpowiem ;/ Obstawiałbym 6-7 tys. km dla dobrego łańcucha. Często zmieniam coś w rowerze lub cały rower i trudno nawet się połapać. Wymianiałem łańcuch, gdy zdawał się być wiotki (wyciągnięty traci boczną sztywność), warto to robić dla zachowania "sztywności" zmiany biegów

Gdzieś czytałem, że podobno jeżdżąc na nowych łańcuchach kaseta potrafi przeżyć 40 - 50 tys. km.

Kurcze, chyba będę musiał spróbować tego sposobu.
Jedyne czego się obawiam, że jak założe nowy łańcuch na kasetę z przebiegiem 6-7 tys. to zacznie mi przeskakiwać łańcuch - ale może się mylę

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Lis 2019, 13:59 »
Nie wiem co macie na myśli pisząc "zajechałem"?
Od tego w jakich warunkach pracuje łańcuch oczywiście zależy bardzo dużo. Dobry łańcuch Sram w Ogrze doszedł do 0,75 po około 2,5ka. Jednak lwią część z tego zrobił dosłownie pod górkę i pod wiatr i do tego z sakwami.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 28 Lis 2019, 14:03 »
1. Blat wytrzymuje więcej niż kaseta. To wynika z liczby zębów.
2. Stosuję metodę dwóch łańcuchów. Zmieniam łancuchy co 1000 km. Każdy z nich wytrzymuje do 10 tyś, kaseta do 20 tyś.
3. Gdybym jeździł na jednym łańcuchu, kaseta i łańcuch po 10 tyś do wymiany.
Czasem nie dociągam do 10 tyś. Deszcze, piach, gorsza jakość łańcucha - takie przyczyny.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 28 Lis 2019, 14:18 »
Objadę jeszcze kolejnych 7-8 tys... Jest możliwość oceny zużycia zębów? Na Tiagrze wymieniłem wszystko co 12-15 tysięcy, jeżdżąc na jednym łańcuchu z tej grupy.
A wymieniasz zębatki korby z powodów estetycznych, czy dlatego, że przeskakują? :wink: Ja bym się spodziewał, że ze trzy razy tyle.

W Tiagrze wymieniałem w momencie gdy łańcuch zaczynał przeszukiwać na korbie. Zęby najczęściej przybieraly kształt płetwy rekina i przy przyłożeniu siły łańcuch podnosił się na nich, co było widoczone nawet ma cieniu rzucanym na asfalcie :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2019, 14:46 »
No to takie pytanie - po jakim mniej więcej przebiegu należałoby się spodziewać zużycia zębatek na korbie 105? Mam przejechane obecnie około 9 tysięcy, jazda na dwa łańcuchy. Na wiosnę chcę zmienić napęd i zastanawiam się, czy będzie też konieczna wymiana korby ew. samych zębatek.
Szacunkowo będzie to 12-13 tys przebiegu. Objadę jeszcze kolejnych 7-8 tys na nowej kasecie i nowym, dobrym jakościowo łańcuchu? Jest możliwość oceny zużycia zębów?
Na Tiagrze wymieniłem wszystko co 12-15 tysięcy, jeżdżąc na jednym łańcuchu z tej grupy.

Ja z reguły w szosie po ok. 8tys zmieniam łańcuch. Kaseta 2 zestawy pociągnie spokojnie, przy trzecim sa już problemy, długo się dociera.

A na korbie wcale nie dotowałem genialnych przebiegów, niewiele więcej od kasety, z reguły przy kolejnej kasecie są już duże problemy by to przyjęła i nie starcza mi cierpliwości do docierania tego na ciągle przeskakującym łańcuchu, więc wymieniam na nowe. Tyle że ja z racji mieszkania na Mazowszu jeżdżę głównie na dużej zębatce korby, w terenie pagórkowatym rozłożenie pomiędzy małą i dużą jest bardziej proporcjonalne

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Lis 2019, 14:50 »
Zmieniacie wg przebiegu? Ja zmieniam jak przymiar pokaże 0,75. Nidy nie ma problemu z przyjęciem nowego łańcucha przy tym poziomie wyciągnięcia.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2019, 14:59 »
Zmieniacie wg przebiegu? Ja zmieniam jak przymiar pokaże 0,75. Nidy nie ma problemu z przyjęciem nowego łańcucha przy tym poziomie wyciągnięcia.

Jak bazujesz na przymiarach to z reguły trzeba bardzo często zmieniać łańcuchy. Wydłużysz w ten sposób życie kasety, ale to ma sens finansowy jedynie w przypadku bardzo drogich kaset, przy tych średniej klasy kaseta kosztuje z reguły koło ceny 2-2,5 łańcuchów.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 28 Lis 2019, 15:04 »
Czyli co mówisz, że blat na korbie co 15k? Ja mam 25k nakręcone i wygląda jak kupowałem ... Kurde, aż się temu przyjrzę dokładniej ...

« 28 Lis 2019, 15:14 »
Blaty mogą być aluminiowe lub stalowe..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2019, 15:22 »
Nie 15, ale powyżej 20 już sa problemy z przyjęciem nowego łańcucha.

Ale to wszystko są debaty mocno niewymierne, każdy inaczej jeździ, więc trudno same liczby porównywać.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 28 Lis 2019, 15:26 »
Ja zmieniam blaty w korbie po 2-3k kilometrów - aluminiaki owalne.
Nie zauważam większej trwałości między produkcją azjatycką, a polską - no może na lokalnych jakby anodyzacja lepiej trzyma  ::)
Łańcuch zmieniam przed osiągnięciem 0.75 na przymiarze z tego samego powodu co worek: utrata sztywności bocznej, co skutkuje niską responsywnością podczas zmiany przełożeń.

A kaseta? hmm.. na Ślunsku jeżdżąc to z 8-10k wytrzymuje (badając zęby na oko)

Co do kultury jazdy:
- ostro ruszam, ostro hamuję ;P
- często shake'uję w benzynie łańcuchy, napęd czyszczę wężem ogrodowym, szczotką i płynem do naczyń
- rotuję łańcuch, gdy mi się śpieszy, a czyścić czasu nie mam

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 28 Lis 2019, 15:36 »
A jak wygląda porównanie zużycia stalowej korby Alivio, i alu Deore? Warto się pchać w Deore? Dużo szybciej trzeba wymieniać?
Paweł.

« 28 Lis 2019, 15:50 »
Przypuszczam, że aluminium będzie się ścierało mniej więcej dwa razy szybciej.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 29 Lis 2019, 07:21 »
Dzięki za opinie.

Czyli te 20-25 tysięcy powinna objechać, a przy trzeciej kasecie zmienię całość. Tym bardziej, że teraz na 2 łańcuchy lecę, więc zęby raczej nie są tak zjadane jak by to było przy jednym. Ja jestem lekki i moc jaką generuję, nawet na podjazdach, nie jest jakaś wielka. Więc z pewnością nie wyciągam łańcuchów tak szybko jak mocny jeździec z większą wagą, którą musi rozpędzić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum