Autor Wątek: Żywotność łańcucha  (Przeczytany 194835 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Żywotność łańcucha
« 7 Maj 2024, 19:59 »
właśnie mam dylemat czy brać KMC X11 czy KMC E11. ten drugi niby ma mocniejszą konstrukcję pod większe obciążenia (na zdjęciach piny wyglądają na grubsze) ale czy to ma przełożenie na rozciąganie się łańcucha?

Myślę, że ta zwiększona trwałość łańcuchów do ebike to ściema.
Na trwałość (durability) to ma wpływ twardość pinów i rolek, a o tym producent milczy (w notce na stronie KMC).

Brałbym 2 sztuki X11, wychodzi niewiele drożej niz ten E11, i zamieniałbym co 1 tyś.
W tej chwili mam aktywych 8 łańcuchów (KMC X9) i 3 komplety kół.
Wszystko jest w ruchu, rotuje :)

ps. poza tym uważam że na allegro większość tanich (supercena) łańcuchów to podróby

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 7 Maj 2024, 20:33 »
ps. poza tym uważam że na allegro większość tanich (supercena) łańcuchów to podróby

Kurde kupiłem ostatnio kasetę Shimano, która przyszła bez pudełka. Po rozmowie że sprzedawcą, to serwisowy OEM, ale w zasadzie nigdy tak do mnie nie przyszła kaseta i też się zastanawiam ile pociągnie. Nie kupowałem po cenie, tylko dostępności. Kupienie w tej chwili Ultegry 11x34 11 rzędowej to cud.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 7 Maj 2024, 20:41 »
Kupienie w tej chwili Ultegry 11x34 11 rzędowej to cud

Od ręki:
Shimano CS-HG800 11-speed Cassette 11-34

Często przychodzi szybciej niż ze sklepów w Polsce. Zwykle jest taniej, no i większa szansa na oryginał.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 7 Maj 2024, 20:45 »
W tej chwili mam aktywych 8 łańcuchów (KMC X9) i 3 komplety kół.
Wszystko jest w ruchu, rotuje :)
Matko, więcej czasu na serwis, niż w siodle  ;D Kiedyś jeździłem w systemie 3 łańcuchów na jednym rowerze i zestawie kół.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 7 Maj 2024, 22:04 »
Kupienie w tej chwili Ultegry 11x34 11 rzędowej to cud

Od ręki:
Shimano CS-HG800 11-speed Cassette 11-34

Często przychodzi szybciej niż ze sklepów w Polsce. Zwykle jest taniej, no i większa szansa na oryginał.

Od serii bankructw niemieckich sklepów rowerowych ograniczałem się do naszych rodzimych. Jak polecasz to super.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 8 Maj 2024, 08:55 »
W tej chwili mam aktywych 8 łańcuchów (KMC X9) i 3 komplety kół. Wszystko jest w ruchu, rotuje

Samo zarządzanie tym inwentarzem to wyzwanie :icon_mrgreen: 
Ileż decyzji trzeba podjąć?! Zmęczyłem się samą wizualizacją tego :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 8 Maj 2024, 09:12 »

Od trzech lat kupuję najtańsze, najbadziewniejsze sramowe łańcuchy za niecałe 50 złociszy na allegro -

I powiem Wam, że żywotność jest nawet lepsza niż shitmanowskie ultegry - ostanio przejechałem 3k i zmieniłem głównie z powodów etyczno-moralnych, bo przymiar na 0,75 wciąż nie wpadał...
Więc jeśli to podróba, to całkiem dobrej klasy  8)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 8 Maj 2024, 09:59 »
@MaciekK - bike-discount.de tez mogę polecić. Sporo szpeju od nich brałem.
Co do łancuchów Sh....budując gravela na GRX wziałem wszystko "po bożemu" jak instrukcja zaleca, a więc i łancuch Ultegry...never ever.
Wróciłem do KMC, który mam (już-po zmianie oryginalnego Sh w szosie) we wszytkich rowerach i te na 4000 km spokojnie wystarczają.
@sinuche - szacun! Mnie się ani chce, ani mam czas i głowę to ogarniac :). Po prostu zużywam i jak przymiar zaczyna wchodzić na 0.75 wymieniam.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 8 Maj 2024, 10:39 »
Wróciłem do KMC, który mam (już-po zmianie oryginalnego Sh w szosie) we wszytkich rowerach i te na 4000 km spokojnie wystarczają.
Tyle to w gravelu wytrzymuje (własciwie to nawet ponad 5000 km) łańcuch Ultegry.
Wracam do jeżdżenia.

Online Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 8 Maj 2024, 10:51 »
a tymczasem pasek ponad 30k i nadal ja nowy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 8 Maj 2024, 11:11 »
Tyle to w gravelu wytrzymuje (własciwie to nawet ponad 5000 km) łańcuch Ultegry.

No to moze Tobie :). Mi się zerwał po ~500 km, a waże całe 71-72 kg i nie mam jakiejś mocnej nogi
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 8 Maj 2024, 11:29 »
A ja ciągle swoje. Tylko Shimano od lat. Kiedyś, dawno temu eksperymentowałem. Sram okazał się łańcuchem z plasteliny, a KMC pracował tak, jakbym mu smaru żałował. Zraziłem się do nich chyba dożywotnio. Tylko Shimano mi zostało. Niedawno zmieniłem napęd w gravelu. Przejechał 10000 km i jeździłby pewnie dalej, ale zmieniłem łańcuch i kasetę z troski o korbę. Następna zmiana pewnie za następne 10000. 8 aktywnych łańcuchów? Serio? Kiedyś się bzdur o cyklicznych wymianach co 300 km naczytałem i potem jak debil woziłem w sakwie łańcuchy i zmieniałem co 3 dni. Bez sensu. Teraz nie zmieniam i napędy wytrzymują tyle samo.

« 8 Maj 2024, 12:14 »

Ja mam podobnie. Kiedyś Dura Ace z braku alternatyw kupiłem i wytrzymał 7k z czego 3 w Alpach. Żaden Dura Ace później tego nie powtórzył i wróciłem do Ultegry.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 8 Maj 2024, 12:19 »
a tymczasem pasek ponad 30k i nadal ja nowy  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Racja, 30k cm wytrzyma po mieście bez problemów  8)

Offline Mężczyzna majq

• Na forum od: 29.12.2013
« 9 Maj 2024, 10:44 »
hmmm, sądzisz że KMC X11 za 80zł to też podróba?
Vmax: 81 km/h *** Dmax: 301 km *** Hmax: 3450m

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum