Jak możesz, rozkuj kasetę i okrąglakiem podpiłuj delikatnie te koronki, na których łańcuch skacze.
Oznaczenie HGxx, stosowane przez Shimano, to nic innego jak parametr twardości użytej stali.
Taki ekspert, tak dbasz, a ja nie dbając, i mając łańcuch twardszy niż kasetę, wyciągam i z łańcucha i z kasety więcej (klasa deore) A znam przypadki podpiłowywania kaset klasy wyższej niż zwykłe deore, i mają się dobrze.Teoria to nie wszystko
CytujOznaczenie HGxx, stosowane przez Shimano, to nic innego jak parametr twardości użytej stali.Jakieś wiarygodne źródło tej teorii?
Taki ekspert, tak dbasz, a ja nie dbając, i mając łańcuch twardszy niż kasetę, wyciągam i z łańcucha i z kasety więcej (klasa deore)
A znam przypadki podpiłowywania kaset klasy wyższej niż zwykłe deore
Cytat: globalbus w 13 Lut 2014, 09:54CytujOznaczenie HGxx, stosowane przez Shimano, to nic innego jak parametr twardości użytej stali.Jakieś wiarygodne źródło tej teorii? Serwis rowerowy z wieloletnim doświadczeniem, serwisant jeździ sportowo w klubie.
Cytat: mique w 13 Lut 2014, 23:03A powiedz mi, proszę, w tych przypadkach podpiłowywania kaset, to czym się kierują? Mają jakiś wzorzec, może rysunek producenta, porównują z oryginałem, czy tak sobie machają pilnikiem, może się uda, a może nie? http://rowery.zbooy.pl/szlif.html
A powiedz mi, proszę, w tych przypadkach podpiłowywania kaset, to czym się kierują? Mają jakiś wzorzec, może rysunek producenta, porównują z oryginałem, czy tak sobie machają pilnikiem, może się uda, a może nie?
Komentarz sam się nasuwa. Za czas poświęcony tym wątpliwej jakości "operacjom" lepiej pójść gdzieś do roboty, i zarobić na nową kasetę.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Ale Ty podchodzisz do tego czysto z materialnego punktu widzenia. Jak mniemam większość majsterkowiczów bez problemu stać na kupienie nowej kasety. Tu jednak chodzi o rozwijanie takich cech i umiejętności jak zaradność, pomysłowość. Takie przerobienie kasety oprócz skromnej oszczędności daje pewnie także sporo satysfakcji. Ty swoim podejściem takie cechy byś tłumił, a one też się czasem przydają. Na forum są osoby, które budują rowery własnej konstrukcji od A do Z, też byś to określił stratą czasu?