Autor Wątek: Fotografowanie ludzi.  (Przeczytany 6700 razy)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Fotografowanie ludzi.
« 6 Lut 2012, 00:10 »
i jeszcze jedno . .skoro rozmawiamy tu o fotografowaniu ludzi

koleżanki i koledzy .. uczcie się również podstawowych technik komponowania zdjęcia . .zwłaszcza portretów.

Po pierwsze primo - złoty podział - proste to to, wymyślone już przez Greków i jakby anatomiczne - czyli tak jak mamy dwoje oczu tak i w fotograficznym (i malarskim oczywiście!) kadrze istnieją linie i punkty na których właśnie anatomicznie skupia się oko.
Na tapętę idzie zdjęcie Van'a ;)

po drugie primo ;)
Do tego ostrość na oko ...i voila!

ps. rysowałem na bardzo szybko ;)
Złoty podział to linie które powstają przez podział obrazu (w poziomie i pionie) na 3 równe części.
Miejsca na których się krzyżują to punkty na których naturalnie skupia się wzrok.
… why so serious ?

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Lut 2012, 00:41 »
dałam swoją propozycję kadru, ale wywaliłam. Myślenie o kadrze zgodzę się - jest ważne, ale czasem lepiej, żeby kadr był gorszy, niż zeby pominać jakis ważny element. Takim elementem są (dla mnie) u tej panny dłonie, tak fajnie złożone, jakby w geście zakłopotania (co zrozumiałe, skoro van do niej zawołał taki tekst;) . Ja bym z nich nie rezygnowała...;) Wolałabym zostawić pierwotny kadr.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Lut 2012, 00:44 »
Twój kadr mi się podobał   :icon_cry:

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Lut 2012, 08:17 »
Kiedyś jakaś zagraniczna turystka walnęła mi fotę z odległości pół metra, jak siedziałem na ławce w mieście. Ani "dziękuję", ani "proszę", było to żenujące i na wszelki proponuję żebyście tak nie robili.

Portrety są ok, ale wolę krajobrazy ;). A jak już portret, to przynajmniej w jakimś kontekście, same twarze na zdjęciach mnie trochę nudzą ;)

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 6 Lut 2012, 08:45 »
Zgadzam się z Robb'em. Też chciałem coś napisać, ale nie chciałem się mądrować, z racji że nie mój fach.
Martwa, dłonie i tak były obcięte, więc już "po nich", więc lepiej było tak wykadrować, jak to zrobił Robb.

Podsumowując:

koleżanki i koledzy .. uczcie się również podstawowych technik komponowania zdjęcia . .zwłaszcza portretów.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 6 Lut 2012, 08:59 »
i jeszcze jedno . .skoro rozmawiamy tu o fotografowaniu ludzi

Po pierwsze primo - złoty podział - proste to to, wymyślone już przez Greków i jakby anatomiczne - czyli tak jak mamy dwoje oczu tak i w fotograficznym (i malarskim oczywiście!) kadrze istnieją linie i punkty na których właśnie anatomicznie skupia się oko.

po drugie primo ;)
Do tego ostrość na oko ...i voila!

Co do drugiego, to w pełni się zgadzam, jeśli oko jest nieostre, to zazwyczaj całe zdjęcie wydaje nam się nieostre. Chociaż tutaj też są wyjątki, zależne od tego, które oko ostrzymy, dalsze czy bliższe.

Jednak muszę zaprotestować, jeśli chodzi o złoty podział (czy trójpodział). Faktycznie, jest to uniwersalna reguła i często ludzie właśnie tak robią zdjęcia, mimo że nawet nie wiedzą co to jest.
Jednak, jest w tym duża pułapka dla początkujących...
Zazwyczaj, jak im przedstawiłem na jakiś zajęciach złoty podział, to wszystkie zdjęcia były robione na jedno kopyto...

Poza tym kompozycja zdjęcia to nie tylko kadr, to także to, co znajduje się na zdjęciu, tło, światło, cień...

No i kolejna sprawa, co innego praca w studio, gdzie możesz sobie dowolnie ustawić modelkę, zrobić kilka ujęć i potem wybrać to najlepsze. Na wyprawie czasami masz tylko moment, żeby kogoś uchwycić i nie ma czasu, żeby ustawiać modela itd.

Podsumowując, złoty podział bardzo często się sprawdza, ale nie jest to "jedynie słuszna" metoda komponowania zdjęć, bo potem okazuje się, że mamy 20 osób i wszystkie zdjęcia są takie same, "poprawne". ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Lut 2012, 09:51 »
Owca, brawo!
To co napisałeś o złotym podziale - podpiszę się wszystkimi czterema łapami i ogonem na dodatek, święta prawda!

Alpha, dalej twierdzę że nie były obciętę tak, żeby to przeszkadzało, bardziej przeszkadza mi ich brak.:)

MIki - słuszna uwaga, mnie tez kiedys obcy kolesie zrobili zdjęcie w podobny sposób jak Tobie, nawet nie zamachali, nawet się nie uśmiechnęli i poczułam się jak małpa w zoo.

Poza tym, nie każde zdjęcie ludzi od razu przeciez musi być portretem. Zdjęcie tej dziewczyny podobało mi się jak było, z przestrzenią po prawej, lewej, obciętymi trochę dłońmi, nie ma potrzeby az tak bardzo przybliżać jej twarzy (zwłaszcza że nie jest jakoś ciekawie oświetlona, no bo niby jak to miało być osiągnięte) Tak jak było - wyraźniej było widać całą sytuację jaka zaistniała, i nieważne że kadr "gorszy" (moim zdaniem)

« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2012, 10:00 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 6 Lut 2012, 10:54 »
Poza tym kompozycja zdjęcia to nie tylko kadr, to także to, co znajduje się na zdjęciu, tło, światło, cień...

Odnosząc się do zdjęcia vana - to żółte z tyłu odwraca skutecznie uwagę od twarzy. Zawsze mnie denerwowało, jak przynosiłam zdjęcia do oceny i właśnie o tle miałam masę uwag - zawsze coś w tle nie tak było. Aż w końcu nauczyłam się na takie szczegóły zwracać uwagę. Nie zawsze się da, ale często to kwestia jedynie przesunięcia się o krok.

No i kolejna sprawa, co innego praca w studio, gdzie możesz sobie dowolnie ustawić modelkę, zrobić kilka ujęć i potem wybrać to najlepsze. Na wyprawie czasami masz tylko moment, żeby kogoś uchwycić i nie ma czasu, żeby ustawiać modela itd.

Dlatego warto wyrobić sobie nawyk patrzenia na tło, ale też często warto zrobić serię zdjęć, bo może akurat ktoś oko zamknie albo mucha w kadr wleci.

Jeszcze jedno co do kadru robba zdjecia vana. Nie podoba mi się, że proponujesz tyle miejsca za plecami. Ja bym w drugą stronę dała.

I jeszcze do tematu - do dają zdjęcia ludzi. Uczyłam się kiedyś 'reporterki' - na koncercie. Raz zrobiłam tylko zdjęcia sceny, artystów, instrumentów. Drugi raz dodatkowo musiałam zwrócić uwagę na publiczność. To dużo zmienia.
koncertowo - reporterka dla nauki, nic szczególnego :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 6 Lut 2012, 10:59 »
Ja tam z nikim o kompozycję sprzeczał się nie będę ...  ;)

Nie prawda :)
Co ma do tego studio ?
Nie widziałeś genialnie skomponowanych zdjęć "z drogi" ?
I że nie ma czau ? a kto Ci broni się zatrzymać ? ;) i po co kogoś ustawiać ? to ty się ustaw ...
… why so serious ?

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 6 Lut 2012, 11:02 »
Dziękuje za przydatne rady :), książkę trzeba będzie wypożyczyć.
Portret też nie odwzorowuje uczyć, emocji które towarzyszą nam w danym dniu, w danej sytuacji.
Ludzie pozują, chcą jak najlepiej wyjść na zdjęciu, i dlatego moim zdaniem, jak przeglądam galerie takie zdjęcia są trochę "oklepane". Owszem są piękne tak jak napisała Janus:
zdjęcie człowieka często opowiada też historię - danego człowieka, jego rodziny, wioski, kraju, kultury...
, ale brakuje tego czegoś....
Takie mam wrażenie. Osobiście bardziej podobają mi się zdjęcia, z zaskoczenia. Tylko w tym przypadku pojawia się problem mikiego, i martwejwiewiórki....

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 6 Lut 2012, 11:02 »
Ja tam z nikim o kompozycję sprzeczał się nie będę ...
I słusznie bo to rzecz gustu często :)

Czas nie zawsze jest, ale naprawdę wiele można wyćwiczyć.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 6 Lut 2012, 11:11 »
Robb - piszesz o jednej zasadzie, a łamiesz inną. Jeśli trzymamy się jedynie zasad, to nie kadruje się po stawach, a Ty chlasnąłeś dziewczynę prawie idealnie po stawach łokciowych. Inną sprawą jest, że zdjęcie jest mniej interesujące po obcięciu dołu. Sam kadr Vana jest wg mnie nie do końca udany, ale dość interesujący.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 6 Lut 2012, 11:12 »
Ja tam z nikim o kompozycję sprzeczał się nie będę ...
I słusznie bo to rzecz gustu często :)
Przede wszystkim to rzecz edukacji i ochoty do nauki.
I jeszcze częstszy brak wiedzy tłumaczony "bo mi się tak podobało".

Od tego są wystawy, konkursy fotograficzne, albumy i cała reszta ... która mimo wszystko coś o zasadach kompozycji w malarstwie i fotografii sobą reprezentują ;)
I to nie tylko rzecz gustu ;)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 6 Lut 2012, 11:14 »
Robb - piszesz o jednej zasadzie, a łamiesz inną. Jeśli trzymamy się jedynie zasad, to nie kadruje się po stawach, a Ty chlasnąłeś dziewczynę prawie idealnie po stawach łokciowych. Inną sprawą jest, że zdjęcie jest mniej interesujące po obcięciu dołu. Sam kadr Vana jest wg mnie nie do końca udany, ale dość interesujący.
Bo ja nie znam wszystkich zasad ;) i nie twierdzę, że znam ... i właśnie się czegoś dowiedziałem!
Dzięki

Ja również nie twierdzę, że mój kadr jest lepszy .. chciałem tylko pokazać na szybko złoty podział.
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum