http://merlin.pl/W-kadrze-Rozwazania-na-temat-wyobrazni-fotografa_David-duChemin/browse/product/1,701383.htmlpolecam . .tam wszystko jest właśnie o kontakcie z ludźmi
koleżanki i koledzy .. uczcie się również podstawowych technik komponowania zdjęcia . .zwłaszcza portretów.
i jeszcze jedno . .skoro rozmawiamy tu o fotografowaniu ludzikoleżanki i koledzy .. uczcie się również podstawowych technik komponowania zdjęcia . .zwłaszcza portretów.Po pierwsze primo - złoty podział - proste to to, wymyślone już przez Greków i jakby anatomiczne - czyli tak jak mamy dwoje oczu tak i w fotograficznym (i malarskim oczywiście!) kadrze istnieją linie i punkty na których właśnie anatomicznie skupia się oko.po drugie primo Do tego ostrość na oko ...i voila!
Poza tym kompozycja zdjęcia to nie tylko kadr, to także to, co znajduje się na zdjęciu, tło, światło, cień...
No i kolejna sprawa, co innego praca w studio, gdzie możesz sobie dowolnie ustawić modelkę, zrobić kilka ujęć i potem wybrać to najlepsze. Na wyprawie czasami masz tylko moment, żeby kogoś uchwycić i nie ma czasu, żeby ustawiać modela itd.
zdjęcie człowieka często opowiada też historię - danego człowieka, jego rodziny, wioski, kraju, kultury...
Ja tam z nikim o kompozycję sprzeczał się nie będę ...
Cytat: robb w 6 Lut 2012, 10:59Ja tam z nikim o kompozycję sprzeczał się nie będę ...I słusznie bo to rzecz gustu często
Robb - piszesz o jednej zasadzie, a łamiesz inną. Jeśli trzymamy się jedynie zasad, to nie kadruje się po stawach, a Ty chlasnąłeś dziewczynę prawie idealnie po stawach łokciowych. Inną sprawą jest, że zdjęcie jest mniej interesujące po obcięciu dołu. Sam kadr Vana jest wg mnie nie do końca udany, ale dość interesujący.