Autor Wątek: Fotografowanie ludzi.  (Przeczytany 6699 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Fotografowanie ludzi.
« 6 Lut 2012, 11:15 »
Visica - mozna jeszcze robic zdjęcia "szpiegowskie". Te sa zazwyczaj w ogóle bardzo ciekawe - gdy ludzie nie wiedzą że są fotografowani (i sie nie dowiedzą) i nie pozują, tylko wykonuja jakies tam swoje czynności. I nie zauważają że ktos im zrobił zdjęcie..;)

« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2012, 11:22 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 6 Lut 2012, 11:42 »
Ja bym przyciął zdjęcie Vana raczej w ten sposób:

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 6 Lut 2012, 11:44 »
Nie prawda :)
Co ma do tego studio ?
Nie widziałeś genialnie skomponowanych zdjęć "z drogi" ?
I że nie ma czau ? a kto Ci broni się zatrzymać ? ;) i po co kogoś ustawiać ? to ty się ustaw ...

Różni się i to bardzo moim zdaniem. Czasami zdarza mi się też robić zdjęcie w studio i ja widzę diametralną różnicę. Tam model jest "na moje usługi" i głównym celem jest zrobienie fajnej sesji.

Natomiast w drodze zupełnie inaczej podchodzę do zdjęć. Mają one być "pamiątką".
Wiem, że nawet podczas podróży można zrobić super sesję, ale to zależy na co człowiek się nastawia, mi często szkoda jest np. czekać pół dnia, tylko po to, żeby poczekać na zachód słońca, żeby zrobić jedno super zdjęcie. Więc jedyne co staram się zrobić, to jak najlepiej wykorzystać "warunki zastane", czyli brak przeszkadzajek w kadrze, moje ustawienie, kadrowanie...

Większość tych genialnie skomponowanych zdjęć "z drogi" jest robiona przez osoby, które jadą tylko i wyłącznie po to, żeby robić zdjęcia i często zabierają dużo sprzętu. To zupełnie inne podejście.
Chociaż nie twierdzę, że podczas "normalnych" wypraw nie da się zrobić dobrych zdjęć, sam nawet jestem zadowolony z kilku moich zdjęć.

I żeby nie było, że jestem przeciwny Twojej edukacji na forum, to też niestety widzę, że jest z tym słabo, po prostu przestrzegam przed dawaniem rady "róbcie zdjęcia w trójpodziale", bo wiem jak to się kończy ;)
Po wakacjach na forum pojawi się 1000 takich samych zdjęć, wszystkie w trójpodziale i nieciekawej kompozycji, bo ludzie koncentrują się tylko na tym i nie myślą o samym zdjęciu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 6 Lut 2012, 11:46 »

+1.

ps. dlatego nie będę nigdy obcym do zdjęć pozował, bo potem mnie będą analizować i ciąć na jakimś forum  ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 6 Lut 2012, 11:58 »
I żeby nie było, że jestem przeciwny Twojej edukacji na forum, to też niestety widzę, że jest z tym słabo, po prostu przestrzegam przed dawaniem rady "róbcie zdjęcia w trójpodziale", bo wiem jak to się kończy ;)

Wziąłem to sobie do serca  8)
I idę na rower ...

pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 6 Lut 2012, 12:21 »
Co by ta biedna dziewczyna powiedziała, gdyby zobaczyła tutaj tyle swoich zdjęć ! :)

Zdjęcie było robione prawie z zaskoczenia, tzn - zaskoczyłem dziewczynę miłym okrzykiem i zrobiłem jej od razu zdjęcie, gdy zobaczyłem uśmiech. Ponadto siedziałem na rowerze, więc próba znalezienia tła na szybko nie wchodziła w grę.

Super, że dajecie swoje propozycje kadru i wytykacie błędy, takie porady są bardzo wartościowe, w końcu trzeba się uczyć cały czas. Nad kadrem rzeczywiście, mogłem posiedzieć w domu, propozycja Viracocha podoba mi się chyba najbardziej.

Jak już tak męczymy wszyscy tą okoliczność, to powstało jeszcze drugie zdjęcie, też za pomocą tego samego okrzyku. Ale już wykadrowałem w PS:
Przed ( Jakiś śmietnik z lewej, z prawej krzesło )
http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/201104/179619/651910/00000040.JPG
Po: http://fotoalbum-eu.s3.amazonaws.com/images1/201104/179619/651910/00000039.jpg

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 6 Lut 2012, 12:37 »
I żeby nie było, że jestem przeciwny Twojej edukacji na forum, to też niestety widzę, że jest z tym słabo
Może założył byś wątek w poradach ?
Taki na poważnie itd ?
… why so serious ?

• Użytkownik forum
« 6 Lut 2012, 12:42 »
Chyba mamy taki temat, założony przez Vana (coś jak "jak robić ciekawe i dobre zdjęcia"(?). Owca, popieram, uważam że Twoje porady mogłyby być naprawdę cenne.

Co do fotki powyżej, którą dał Van (tej "po"): przycięcie tej dziewczyny tak mocno po bokach mi nie podchodzi. Dziewczyna jest bardzo fajna, ładna, naturalnie usmiechnięta, pulchna, a takie przycięcie sprawia że ona wprost rozpycha kadr nagle monstrualnymi ramionami. Trzeba by jej jednak więcej przestrzeni po bokach (moim zdaniem) - oczywiscie bez śmietnika i fragmentu drugiego krzesła...
« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2012, 12:48 martwawiewiórka »

• Użytkownik forum
« 6 Lut 2012, 12:53 »
W galeriach z wypraw mnie się osobiście najbardziej podoba mix tego wszystkiego w odpowiednich proporcjach i ilości. Pewnie że same zdjęcia ludzi mogłyby znuzyć (mimo że same w sobie jednak są dla mnie ciekawsze), bez kontekstu, otoczenia i widoczków pocztówkowych:D - które tak naprawdę też lubie przejrzeć.
Ale to juz bardziej dotyczy umiejętnosci wyselekcjonowania zestawu zdjęć - tez niełatwe!
« Ostatnia zmiana: 6 Lut 2012, 13:04 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 6 Lut 2012, 13:13 »

+1.

ps. dlatego nie będę nigdy obcym do zdjęć pozował, bo potem mnie będą analizować i ciąć na jakimś forum  ;)
Może teraz, ta zagraniczna turystka, z innymi znajomymi przycina Cię na forum ;).
Nie przejmuj się są plusy, można stać się obiektem badań, a przy okazji ludzie nauczą się kadrować, a co!:P
Proponuje zrobić zbiorczy temat, odnośnie fotografii, technika robienia zdjęcia, czyli jak ustawić te wszystkie pokrętła, i co służy do czego. Dodatkowo, jak zrobić dobre zdjęcie (temat Vana) np: makro etc. plus wskazówki i różne inne bajery.

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 6 Lut 2012, 14:07 »
Cytat: owca w Dzisiaj o 11:44

I żeby nie było, że jestem przeciwny Twojej edukacji na forum, to też niestety widzę, że jest z tym słabo

Może założył byś wątek w poradach ?
Taki na poważnie itd ?

Nie będę zakładał wątku "eksperckiego", bo nie jestem ekspertem. Co prawda kilka razy w roku prowadzę szkolenia z totalnych podstaw, ale jest to na prawdę podstawowa wiedza, czyli co to migawka, przesłona i po co to w ogóle ustawiać itd.
I choć fotografią zajmuję się od kilkunastu lat, to jest to dla mnie tylko i wyłącznie zabawa, nigdy nie chciałem i nie chcę być "profesjonalistą".

Poza tym, ja osobiście uważam, że fotografia to coś subiektywnego i ciężko jest to oceniać. Ale oczywiście jeśli ktoś będzie potrzebował porady fotograficznej, to na ile się znam, na tyle będę pomagał.   ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 6 Lut 2012, 14:28 »
Nie będę zakładał wątku "eksperckiego", bo nie jestem ekspertem.
Ale jak widać masz większą wiedzę niż większość tutaj :)
Wystarczy zrobić szybki poradnik o podstawach kompozycji a wielu to pomoże.
O tym jaka jest ważna, o tym jakie są jej podstawy i rodzaje.
Wystarczy.

Sam fakt, że prowadzisz warsztaty "o podstawach" już stawia Cię na 1szym miejscu :) do tego by się tym zająć ;)
… why so serious ?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 6 Lut 2012, 15:04 »
Wystarczy zrobić szybki poradnik o podstawach kompozycji a wielu to pomoże.

Jestem jak najbardziej ZA. Chętnie skorzystam z takiej pomocy  :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Lut 2012, 16:22 »

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007