Autor Wątek: Fotografowanie ludzi.  (Przeczytany 6696 razy)

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
Odp: Fotografowanie ludzi.
« 13 Lut 2012, 19:00 »
Jak nie ma regulacji jasności lampy to zawsze można ją przysłonić czymś: nawet lekko ręką, czapką, itd.

Tak swoją drogą to kiedyś przysłaniałem lampę eksperymentalnie płytą CD: fajne z tego efekty wyszły. Twarze miały więcej klimatu niż na normalnym foto.

Jako dyfuzor doskonale sprawdza się opakowanie po chusteczkach higienicznych, znaczy ta folia :D

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 13 Lut 2012, 19:05 »
Lepiej papierem - pseudo soft wychodzi wtedy

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 13 Lut 2012, 21:45 »
A ja sobie zrobiłem sam dyfuzor - nakładkę na lampę błyskową. Wziąłem jakiś stary, nieduży pojemnik, wyciąłem otwór na lampę i wyłożyłem wnętrze pomiętą folią alu. Potem zakleiłem 3 warstwami papieru śniadaniowego i gotowe ;)

Zdjęcia dyfuzora nie mam, ale o to efekty ( bez i z ) :
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/332387_260728383982079_100001347584413_630586_1540626687_o.jpg

Naprawdę fajnie można zredukować cienie i mocne odbicia błysku ( np. od twarzy )

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 13 Lut 2012, 22:18 »
Jak nie ma regulacji jasności lampy to zawsze można ją przysłonić czymś: nawet lekko ręką, czapką, itd.
Wiesz jakie będzie najbardziej prawdopodobne zachowanie automatyki lampy? Błyśnie większą mocą, żeby naświetlić "prawidłowo" obiekt. Oczywiście może jej tej mocy wtedy po prostu zabraknąć i rzeczywiście dać słabszy błysk, ale rezultaty będą raczej losowe.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 13 Lut 2012, 22:23 »
Ale można zasłonić już po zablokowaniu spustem ekspozycji, pomiar światła wykonywany jest wcześniej.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 13 Lut 2012, 22:35 »
Ale można zasłonić już po zablokowaniu spustem ekspozycji, pomiar światła wykonywany jest wcześniej.
Nie zapominaj, że mówimy o małych kompaktach, które nie posiadają możliwości korekcji. Rezultaty takiego przysłaniania będą jeszcze bardziej losowe, pomijając wygodę przysłaniania części lampy, trzymając jeden palec na spuście. Wg mnie wtedy lepiej zrezygnować z lampy i próbować doświetlić jakoś sam obiekt (wykorzystując coś jako ekran odbijający światło zastane).

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 13 Lut 2012, 22:59 »
Obdarowałem dzieciaki cukierkami - no to teraz pora na zdjęcia!

To już wiem do kogo składać zażalenie jak mnie znowu zaatakuje banda dzieciaków krzyczących "foto bonbon!"

Offline Mężczyzna Dawid_2248

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.11.2011
    • Moja galeria Picasa
« 2 Mar 2012, 19:53 »
Ja fotografuję ludzi na różne sposoby - po zapytaniu, albo z ukrycia. Jednak z ukrycia jest wg mnie ciekawiej, bo zdjęcia są bardziej naturalne, nie pozowane.
www.gdzielosponiesie.pl

"Podróże to jedyna rzecz, na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 26 Sie 2012, 12:08 »
Jeżeli chodzi o fotografię to można tutaj deczko poczytać
http://fotografwpodrozy.pl/
a na zimowe wieczory najprawdopodobniej sprawię sobie takową knigę

Miał ktoś ją w swoich łapkach? Warto wydać 0.5 stówki na nią?
« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2012, 12:23 Dream Maker »
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 2 Wrz 2012, 11:56 »
Oczywiście sprawą do dyskusji jest to na ile można bez pozwolenia kogoś fotografować; o ile może być lepszy portret jeśli nawiążemy z modelem bezpośredni kontakt itd. Ale jeśli odrzucić te dylematy, to jest prosty sposób na fotografowanie ludzi. Już ktoś wspominał o teleobiektywach, ale są to obiektywy specjalistyczne, a więc i kolejny bagaż, i kolejny kłopot z wymienianiem. Ale cały zestaw obiektywów można zastąpić obiektywem uniwersalnym 18-250, 18-300, które bywają zaskakująco kompaktowe. Oczywiście puryści powiedzą, że z takim szerokim zakresem ogniskowych trudno o idealną jakość, ale zwykłemu turyście to wystarczy aż nadto (oby wystarczyło mu na obiektyw, bo te swoje kosztują).

I wtedy kłopotu już nie ma. Zdjęcia można robić z na tyle dużej odległości, że trudno zorientować się czy fotografujemy plan ogólny, czy czubek czyjegoś nosa. A i w drodze to się przydaje - raz panorama, raz ptaszek. Bo częste wymienianie obiektywów w warunkach polowych może zniechęcić do lustrzanki mniej zdeterminowanego łowcę kadrów.
« Ostatnia zmiana: 2 Wrz 2012, 12:02 anu »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 2 Wrz 2012, 13:11 »
Jeżeli chodzi o fotografię to można tutaj deczko poczytać
http://fotografwpodrozy.pl/
a na zimowe wieczory najprawdopodobniej sprawię sobie takową knigę

Miał ktoś ją w swoich łapkach? Warto wydać 0.5 stówki na nią?
Miaaaał :)
Dobra
uczciwie polecam
R
… why so serious ?

Offline Mężczyzna menelo

• Miasto: Gdansk
  • Na forum od: 27.09.2012
    • TESTIGO DOCUMENTARY
« 7 Paź 2012, 22:18 »
Najlepszy sposób na udane klatki z wyjazdu to : nauka języka, znajomość bieżących zagadnień, poznanie jakiejś ciekawostki lub detalu dotyczących regionu. Tak więc na początku uczymy się: mishe aks begiram( Iran), sjene suratka olsam milili buladama( Uzbekistan) a mund te bejme nie foto (Albania) kja me foto kit suktung(Indie) sura bekszina ( Kurdystan) momkin sura min fadlik( arabski w Maroko) momken sura myn fadlak (Lewant).....i tak dalej:) potem warto podkuc trochę określeń typu : ładny, stary, słońce, duży, etc..Przydają się na złamanie pierwszych lodów. Dodajemy uśmiech, empatię i powinno być dobrze. Na ogół najgorzej wychodzą te zdjęcia dla stworzenia których nie ma żadnego uzasadnienia. Inne klatki z  np.dzielnic biedy przywiezie reporter pracujący na miejscu z fixerem lub przewodnikiem a inne ktos kto jest przejazdem i brakuje interakcji z otoczeniem. W fotogarfowaniu etykieta jest ważna. Nie rodzimy się z tą wiedzą, ale pamiętajmy że czasem samo podniesienie aparatu moze wyrządzić krzywdę. Tak więc oczy dookoła głowy, a trzecie kiedy trzeba otwieramy:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum