Autor Wątek: Składany rower wyprawowy :)  (Przeczytany 2685 razy)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Składany rower wyprawowy :)
« 5 Lut 2012, 20:46 »
Witam

Myślę, że póki co nie było takiego tematu.
Czy nie zastanawiał się któs z Was po co w LHT De luxe http://surlybikes.com/bikes/trucker_deluxe   oraz http://www.sandsmachine.com/spec_btc2.htmtakie srebrne mufy przy zakończeniach rur? Otóż na zagranicznej stronie znalazłem odpowiedź. Myślę, że rower tak skłądany przydałby się każdemu kto częst o lata samolotem, a rower chciałby zabrać jako standartowy bagaż.
Ów nieskolmlikowany system pozwala rozłaczyć rower na dwie cześci i spakować do walizki i beżpiecznie przewożić a nawet nieść na plecach  :D Tu taj strona producenta takich specjanych złączek oraz bardzo bardzo obszerna ilość informacji http://www.sandsmachine.com/
Są tam adresy producetów ram wykorzystujących te złączki. Co ciekawe nawet istniejącą rame można zmodyfikować poprzez wlutowanie takich końcówek i mieć składany rower na nawet tandem  ;D)

Polecam strona pana Zinna który też robi ramy z takimi złączkami!
 http://zinncycles.com/video/Travel-Bike-Promo.html?keepThis=true&TB_iframe=true&height=355&width=455

Z moich obserwacji wynika ze w USA takie rozwiązanie jest bardzo popularne. Ciekawe czy Orłowski dał by radę wykonać ramę z takimi złaczkami?

Kto reflektuje skadaną wyprawówke ?
jestem ciekawy na Wasze opinie w tym temacie.

Pozdrawiam
Włod

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
Odp: Składany rower wyprawowy :)
« 7 Lut 2012, 18:09 »
Widziałem w galerii z pbase rowery z tymi złączkami, ale do tej pory myślałem że to jakieś chromowane ozdoby, gadżety na ramę.

A tu coś takiego, dla mnie to jest rewelacja!
Takie rozwiązanie bije Dahona, Montague i wszelkie inne składaki, bo można mieć rower z dobrze dopasowanym pod siebie rozmiarem, w dodatku całkiem pakowny. Taki rower przydałby się także do przewozu pociągiem na daleką trasę, jako bagaż podręczny, szczególnie w kierunkach gdzie są problemy z jego przewozem.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 9 Lut 2012, 09:52 »
Ciekawe jak ze sztywnością/żywotnością rozwiązania.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Włod

« 9 Lut 2012, 12:19 »
gadżety na ramę.
tez tak sodzilem poki nie zainteresowlem sie tym:)

Takie rozwiązanie bije Dahona, Montague i wszelkie inne składaki, bo można mieć rower z dobrze dopasowanym pod siebie rozmiarem, w dodatku całkiem pakowny. Taki rower przydałby się także do przewozu pociągiem na daleką trasę, jako bagaż podręczny, szczególnie w kierunkach gdzie są problemy z jego przewozem.
Zgadzam się w 100%

w jednym z linków jest pokazane badanie niszczace i nie nisczące takich złaczek czyli klikamy http://www.sandsmachine.com/ a potem szukamy tytułu pochylonymi pogrubionym tekstem: How strong are they?

http://www.sandsmachine.com/a_cas_r1.htm
60 tys mil na tytanej wyprawówce z  systemem s&s!!!

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 9 Lut 2012, 14:56 »
Ja się od dłuższego czasu zaczynam przymierzać do zbudowania takiego tandemu.
Patrzac jak tanie są przeloty samolotem a ile czasu i $ zajmuje dotarcie autem w niektóre miejsca... wydaje się to jedynym rozwiązaniem.

Składane tandemy z takim systemem robi  firma Santana (nie sa to tanie tandemy)

Ma ktoś pomysł z jakigo materiału wytoczyć takie mocowanie ?
zwykła stal da radę ? gwint drobnozwojowy ?
W końcu jak połączyć złączkę z ramą? zespawać wystarczy (?)

Zastanawia mnie jeszcze ile waży taka złączka własnej roboty - bo użyta stal wydaje mi się że musi być mocna (=raczej nie lekka)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 9 Lut 2012, 15:09 »
Zastanawia mnie jeszcze ile waży taka złączka własnej roboty - bo użyta stal wydaje mi się że musi być mocna (=raczej nie lekka)

Mnie bardziej ciekawi, jak się to razem spina do kupy, przecież w każdej takie mufie są jakieś zakłady mufa/rurka ramy - biorąc dwie mufy na dwóch nierównolegle wobec siebie usytuowanych rurkach jak to w siebie wsunąć???
Nie przyglądałem się konstrukcji - nie wiem na jakiej zasadzie się je skręca/zszczepia/cokolwiek innego. Śruba rzymska lub tp.?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna rodert

« 9 Lut 2012, 16:26 »
Nie przyglądałem się konstrukcji ..
To może najpierw przeczytaj stronę z linków powyżej, zamiast po raz kolejny mnożyć wątpliwości.
« Ostatnia zmiana: 9 Lut 2012, 16:34 rodert »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 9 Lut 2012, 17:37 »
Odnośnie składanych tandemów, to tu jest dość ciekawa konstrukcja: http://www.peacepedalers.com/bikes.html, zdaje się, że przewinął się już na forum.

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 9 Lut 2012, 17:54 »
Odnośnie składanych tandemów, to tu jest dość ciekawa konstrukcja: http://www.peacepedalers.com/bikes.html, zdaje się, że przewinął się już na forum.
Konstrukcja fajna, pokazali że "da się", choć ja jakoś nie wyobrażam sobie wożenia zapasowych linek i ich ustawiania - masakra!. A na kolejny rower miejsce w domu jeszcze jakoś znajdę;)
Koncepcja jak widzę taka sama - lokalizacja - oczywiście US gdzie jest sporo takich wynalazków.

Ma ktoś jakieś pojęcie o lutowaniu twardym na mosiądz ?
albo o doborze odpowiedniej stali ?
może jakiś wujek ? dziadek ? sąsiad ?... listonosz ? :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Lut 2012, 18:50 »
Ma ktoś jakieś pojęcie o lutowaniu twardym na mosiądz ?
z forum to pamiętam, że kokop coś przerabiał ramę

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 9 Lut 2012, 19:36 »
gadżety na ramę.
tez tak sodzilem poki nie zainteresowlem sie tym:)

Zgadzam się w 100%
Na podróże samolotem rozwiązanie rzeczywiście znakomite. Ale nie zapominajmy, że składanie takiego składaka to nie takie hop siup jak w przypadku np. Dahona. A składaki, jakie by nie były, mają też inne zastosowanie prócz składania ich do samolotu;)

Offline Mężczyzna rodert

« 9 Lut 2012, 20:20 »
Ale nie zapominajmy, że składanie takiego składaka to nie takie hop siup jak w przypadku np. Dahona. A składaki, jakie by nie były, mają też inne zastosowanie prócz składania ich do samolotu;)
Popatrz na temat, dyskusja dotyczy składanego roweru wyprawowego, a nie składaków jako takich.

Offline Mężczyzna Włod

« 10 Lut 2012, 15:37 »
Ma ktoś pomysł z jakigo materiału wytoczyć takie mocowanie ?
zwykła stal da radę ? gwint drobnozwojowy ?
W końcu jak połączyć złączkę z ramą? zespawać wystarczy (?)

To jest najważniejsze pytanie - kłania się znajomość materiałoznastwa!

I co to jest zwykła stal?

Wg mnie materiał, który by mogł spełniać wymagania takiej złączki a dokładniej ''sprzęgła'' to stal nierdzewna.
Po pierwsze łaczenie nie może skorodować
po drugie  musi zapewnić opowiednie właśćiwości mechaniczne.

Wykonanie takie złączki samemu jest bardzo trudne. Trzeba wziąc pod uwagę kwestie chociażby obliczenia jakie siły działaja w takim połaczeniu /skecanie ,rozciąganie, zginanie/ i masa innych inżynierskich obliczeń.

Z tego co tam napisali złaczke s&s wykonuja za maszynie  Mazak-centrum kotarskie dwu wrzecionowe :lol:

no to sie pomądrzyłem 8)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Lut 2012, 16:21 »
Mazak-centrum kotarskie dwu wrzecionowe :lol:
Że jak ?  :o

• Kołodziej
    • Tandemowe podróżowanie
« 10 Lut 2012, 16:35 »
I co to jest zwykła stal?
Ja (laik) miałem na myśli np jakiś kawał rury grubościennej (ogólno dostępnej)
Znawcą nie jestem, ale majsterkować lubię!  :D

Wg mnie materiał, który by mogł spełniać wymagania takiej złączki a dokładniej ''sprzęgła'' to stal nierdzewna. 
Też tak sobie myslałem - ale znowu rodzą mi się pytania:
Stal nierdzewna pewnie też jest w wielu gatunkach/oznaczeniach.
Bardziej wytrzymała/mniej wytrzymała itd
materiałoznawstwo się kłania  :-\

Obliczenia.
I tak i nie - wiem że profesjonalny produkt powinien takowe posiadać, ale wydaje mi się że osoba "po fachu" będzie potrafiła powiedzieć co jest "mocne" a co się pokruszy/wygnie.
Wiem że  takim sposobem nie zawsze od razu odniesie się sukces, ale dłubiąc dalej, ulepszając - kiedyś znajdzie się złoty środek;)

no to sie pomądrzyłem 8)

Ziarnko do ziarnka, a uzbiera się miarka :)
Wiedzę trzeba zbierać - jak się już jej uzbiera można podjąć próbę realizacji projektu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum