gadżety na ramę.
Takie rozwiązanie bije Dahona, Montague i wszelkie inne składaki, bo można mieć rower z dobrze dopasowanym pod siebie rozmiarem, w dodatku całkiem pakowny. Taki rower przydałby się także do przewozu pociągiem na daleką trasę, jako bagaż podręczny, szczególnie w kierunkach gdzie są problemy z jego przewozem.
Zastanawia mnie jeszcze ile waży taka złączka własnej roboty - bo użyta stal wydaje mi się że musi być mocna (=raczej nie lekka)
Nie przyglądałem się konstrukcji ..
Odnośnie składanych tandemów, to tu jest dość ciekawa konstrukcja: http://www.peacepedalers.com/bikes.html, zdaje się, że przewinął się już na forum.
Ma ktoś jakieś pojęcie o lutowaniu twardym na mosiądz ?
Cytat: rodert w 7 Lut 2012, 18:09gadżety na ramę.tez tak sodzilem poki nie zainteresowlem sie tym:)Cytat: rodert w 7 Lut 2012, 18:09Takie rozwiązanie bije Dahona, Montague i wszelkie inne składaki, bo można mieć rower z dobrze dopasowanym pod siebie rozmiarem, w dodatku całkiem pakowny. Taki rower przydałby się także do przewozu pociągiem na daleką trasę, jako bagaż podręczny, szczególnie w kierunkach gdzie są problemy z jego przewozem. Zgadzam się w 100%
Ale nie zapominajmy, że składanie takiego składaka to nie takie hop siup jak w przypadku np. Dahona. A składaki, jakie by nie były, mają też inne zastosowanie prócz składania ich do samolotu;)
Ma ktoś pomysł z jakigo materiału wytoczyć takie mocowanie ?zwykła stal da radę ? gwint drobnozwojowy ?W końcu jak połączyć złączkę z ramą? zespawać wystarczy (?)
Mazak-centrum kotarskie dwu wrzecionowe
I co to jest zwykła stal?
Wg mnie materiał, który by mogł spełniać wymagania takiej złączki a dokładniej ''sprzęgła'' to stal nierdzewna.
no to sie pomądrzyłem