Miałem ten sam problem. Sakwy Ortlieba założone na bagażnik tylny Crosso nieco się "telepały", na skutek niewielkiego luzu. Zastosowałem taśmę izolacyjną owijając wokół poziomego pręta bagażnika. Pomogło.
Plusy dodatnie takiego rozwiązania:
taśma niewiele kosztuje. Można dopasować do każdego uchwytu sakw różnych producentów. Montaż to kilka minut. Można owinąć więcej lub mniej warstw taśmy i idealnie dopasować do uchwytu sakwy.
Plusy ujemne takiego rozwiązania:
taśma nie jest zbyt mocna, trwała. Zachodzi konieczność wymiany przed każdym sezonem lub w przypadku nieoczekiwanego zniszczenia. Taką taśmę wożę w zestawie S.O.S. W razie problemów można ją odwinąć z bagażnika i nawinąć nową warstwę.
Taśmy w różnych kolorach (czarny, zielony, niebieski, biały, żółty) dostępne są w sklepach Kaufland w zestawie po 5 rolek lub po jednej rolce. W innych sklepach też są dostępne, gdzie sprzedają towary za niewielkie ceny pod hasłem np."wszystko za 4 złote". Tam są do nabycia drobiazgi w stylu kubki, szklanki, pudełka, narzędzia o niewielkich gabarytach i cenach, inaczej mówiąc, gdzie sprzedają szwarc, mydło i powidło.