Autor Wątek: Piasty na łożyskach maszynowych  (Przeczytany 17457 razy)

Offline Mężczyzna ernesto

• Miasto: slupsk
  • Na forum od: 09.08.2013
Odp: Piasty na łożyskach maszynowych
« 15 Lis 2013, 12:29 »
A może mi ktos polecic nowa tylna piaste na maszynach do 150zl . Piasta ma byc pod kasete 8rz i 32otw . Tych na kulkach to ja mam juz dosc.  :'(

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 15 Lis 2013, 13:44 »
Może takie: Novatec 802SB albo droższa Novatec F062SB?

« 15 Lis 2013, 23:59 »
Może takie: Novatec 802SB albo droższa Novatec F062SB?
Dzięki wielkie wybur padł na ta druga miesci sie w budrzecie i oby była bezproblemowa . Tak wmiare oczywiscie bo moja obecna przyprawia mnie o zawroty głowy . :o :D

Offline Mężczyzna Grzesio

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 12.01.2012
« 16 Lis 2013, 04:18 »
A są jakieś piasty problemowe na łożyskach maszynowych właśnie? Na czym problem polega?

Ja potrzebowałem zrobić serwis swojej piasty (3 lata bez serwisu) wiec zabrałem się za czytanie odpowiedniego rozdziału w książce. Rozbierałęm delikatnie i szczegółowo jak na pierwszy raz. Nic nie zniszczyłem,wszystko nasmarowałem,łożyska wymieniłem. Cacy :-)

« 16 Lis 2013, 08:35 »
 ;D

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Lis 2013, 09:32 »
A są jakieś piasty problemowe na łożyskach maszynowych właśnie? Na czym problem polega?
Tak,istnieją takie piasty.
Produkuje je firma np Novatec.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 16 Lis 2013, 10:05 »
No, wyjaśniłeś problemy że ho ho!

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 16 Lis 2013, 10:42 »
Nie wiem, czy to już "problemy", ale u mnie piasta 802SB wytrzymała rok i jakieś 13000 km, po których zatarły się łożyska. Być może nie umiem jej używać.

Ale właściwie chciałem o czym innym. Żeby wymienić te łożyska, muszę rozkręcić piastę. Mam kupione łożyska, ale nie mogę dobrać się do wnętrza piasty, bo ukręciła mi się mała śrubka zaznaczona na rysunku:

Ukręciła w sensie takim, że imbus wchodzi w nią i kręci się, a śrubka ani drgnie. Macie pomysł, jak się jej pozbyć?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 16 Lis 2013, 11:40 »
 Po 13000km?  :o
Tak nagle się zatarły na amen czy dawały znać?
Pytam bo w lipcu złożyłem koło z taką piastą.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 16 Lis 2013, 11:57 »
Po zimie, kiedy padła obręcz, okazało się, że i piasta nie zniosła trudów jeżdżenia po śniegu. Na amen łożyska się nie zatarły, ale kręciły się z wyraźnym oporem i (nie wiem jak to opisać) tak jakby "chrobotały" przy kręceniu. W serwisie powiedziano mi, że padły (skorodowały?) łożyska i najlepiej je po prostu wymienić.
Nie wiem, czy dawały znać - nic nie zauważyłem, ale też nie zaglądałem do nich. Zima była długa - sporo śniegu, sporo wilgoci, kilka razy myłem rower z soli na myjni (uważając jednakowoż na "czułe punkty").
Dlatego napisałem wcześniej, że być może źle ich używałem.
Za to przednie koło (z taką samą obręczą i analogiczną piastą Novateca) trzyma się nadal dzielnie (ponad 23 000 km).

P.S.
Właściwie to dopiero jak mi się w końcu uda ją rozebrać, będzie wiadomo, czy to łożyska czy coś innego.

P.S.2.
Rozebrać się udało. Jedno łożysko kręci się normalnie, drugie trochę chrobocze. Nie wiem więc, skąd wtedy (zimą to było) ten efekt zatarcia. W każdym razie i tak wymienię na nowe.

Pozostało pozbyć się śrubki na zaślepce i wcisnąć łożyska. Na razie bez sukcesów w tych kwestiach.
« Ostatnia zmiana: 17 Lis 2013, 08:47 Turysta »

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 16 Lis 2013, 12:14 »
Też jestem zaskoczony, ponieważ mam tą samą piastę, przejechałem ponad 10000km i wszystko w porządku. :o

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Lis 2013, 12:23 »
No, wyjaśniłeś problemy że ho ho!
Celowo napisałem,tak trochę dla żartu,ale do sedna.
Najwyższe modele piast mtb Novateca,występujące z aluminiowym bębenkiem,często pękają korpusy.
Producent trochę się zapędził w wyścigu o wagę.Problem dosyć znany.
Turysta,śrubę będziesz musiał delikatnie odwiedzić,potem przegwintowaċ,albo nagwintować nowy otwór.
Możesz,też spróbować siłowo.Delikatnie podgrzać palnikiem np propan butan,nabić większy imbus i odkręcić.Może puści.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Lis 2013, 12:24 »
Jedni nie pojadą jak im piasta chrobocze, a tak naprawdę z taką piastą można jeździć jeszcze dłuugo...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 16 Lis 2013, 12:26 »
Przyczyną jest pewnie zimowa woda, śnieg i sól które dają nieźle popalić mechanizmom rowerowym. Przekonałem się o tym tej wiosny, gdy zacząłem rozbierać rower do przeglądu. 

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 16 Lis 2013, 16:03 »
Dzięki wielkie wybur padł na ta druga miesci sie w budrzecie i oby była bezproblemowa
MOJE OCZY KRWAWIĄ!

Polecam Novatec-F062 SB, swoją mam od 2010, przejechała 30 000km, nic przy niej nie robiłem, a nadal kręci się bez oporów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum