Autor Wątek: Piasty na łożyskach maszynowych  (Przeczytany 17458 razy)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Odp: Piasty na łożyskach maszynowych
« 24 Wrz 2014, 20:23 »
Ja używam DT Swiss 370 od kilku lat i nic nie robię tylko jeżdżę,mam drugie koła na Novatecach i to są ostatnie.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 24 Wrz 2014, 21:40 »
No mnie właśnie w 370 poleciało łożysko. Po przebiegu w okolicy 3-4 tys.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Wrz 2014, 13:22 »
Po ile Wam łożyska wychodzą? Ostatnio w kole zmieniałem i zapłaciłem po 10zł za sztukę (na Gromadzkiej w Krakowie).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 25 Wrz 2014, 14:25 »
Wax zależy jakie kupisz. Jeżeli chińskie to właśnie kilka złotych za sztukę, jeżeli SKF to może byżć okłoło 30-50 zł, semiceramiczne od 100 zł w górę. Oczywiście zależy jakie łożysko, czy typowe z typoszeregu, czym kryte. itp.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 28 Wrz 2014, 11:32 »
Ja używam DT Swiss 370 od kilku lat i nic nie robię tylko jeżdżę,mam drugie koła na Novatecach i to są ostatnie.
A co najbardziej się psuje w Novatec-ach? Znaczy ,że DTswiss są znacznie lepsze i warto zapłacić  więcej?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 5 Lis 2014, 18:37 »
Znowu potrzebuję porady. Koło z którym problemy opisałem kilka postów wyżej jeszcze pojeździło i na kilkudniowym wyjeździe nie było z nim żadnych problemów.
W końcu jednak zaniosłem je do serwisu w celu wymiany łożysk (model piasty Novatec-751 SB), jednak tam okazało się, że śrubka mocująca jeden z kołnierzy uszczelniających zapiekła się i jego zdjęcie bez metod inwazyjnych jest niemożliwe.
Czy dobrze wydaje mi się, że oś rozszerza się za łożyskiem, więc jego wymiana bez usunięcia kołnierza nie będzie możliwa?

W takim wypadku musiałbym kupić nową piastę (nie liczę na znalezienie samego kołnierza), pomodlić się, że przez kilka lat wymiary tego modelu piasty nie zmieniły się i włożyć w stary korpus środek z nowego?

Ponieważ koło ma spory przebieg (z uwzględnieniem tego roku, będzie ponad 40 kkm), może powinienem wpleść piastę do nowej obręczy? Jednak rowek jest nadal bardzo wyraźny (Mavic A119).

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 5 Lis 2014, 19:33 »
W moim novatecu nie ma tych śrubek, całość rozbiera się przy pomocy klucza do konusów i imbusa, który wsadza się w otwór szybkozamykacza (D042SB), nieco lepiej rozwiązane.

Pytanie tylko, czy ta śrubka jest konieczna (po założeniu koła całość powinna się trzymać sama) , czy też nie można jej dobrać skądś indziej?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 5 Lis 2014, 19:54 »
Ze śrubką zastępczą nie ma problemu - gdy moja się zapiekła, kupiłem garść takich samych w pierwszym lepszym sklepie ze śrubkami.
Ja wyciągnąłem oś razem z kołnierzem - dopiero potem go jakoś zdjąłem i wymieniłem śrubkę na nową.

Offline Mężczyzna Robert

« 5 Lis 2014, 20:07 »
A jak usunąłeś zapieczoną śrubkę?
Pomocny będzie też bardziej szczegółowy opis zdjęcia kołnierza ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 5 Lis 2014, 20:13 »
Poradziłem sobie w końcu domowymi sposobami (czyli dałem zaślepkę ze śrubką sprytnemu koledze, a po paru minutach dostałem ją z powrotem bez śrubki).
;)

A kołnierz chyba po prostu udało się zsunąć nie odkręcając śrubki.

Offline Mężczyzna Robert

« 6 Lis 2014, 14:41 »
O, już mam jakiś trop. Nie sądzę bym dorwał się do wykrętaka, albo znał kogoś z dostępem do tego narzędzia, dlatego pewnie rozwiercę śrubę, a potem przegwintuję kołnierze.

Offline Mężczyzna Robert

« 10 Lis 2014, 10:19 »
Jaki smar najlepiej nakładać na piasty Novatec: Shimano grease, zwykły ŁT?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Lis 2014, 12:09 »
Nowe łożyska są już fabrycznie wypełnione smarem.
Jeżeli rozebrałeś łożysko i wymyłeś, to możesz je wypełnić łt 43 lub podobnym, Shimano też będzie dobry.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 10 Lis 2014, 13:47 »
Na łt będziesz o 0,001% wolniejszy

Offline Mężczyzna Robert

« 14 Lis 2014, 16:00 »
Na takie straty nie mogę sobie pozwolić, kupiłem ŁT 4-S3.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum