Autor Wątek: korby octalink a ilość przełorzeń  (Przeczytany 1593 razy)

Offline Mężczyzna woldopeper

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.01.2012
korby octalink a ilość przełorzeń
« 7 Lut 2012, 21:59 »
witam
niestety muszę zmienić korby w moim bicyklu ,a chciałbym zostać przy starych manetkach i kasecie,i tu pytanie czy do ośmiu przełożeń mogę założyć korbę typu octalink czy mogę szukać hollowtec ? jak dobierać albo czym się kierować ?

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Ale octalink lub hollowtec to tylko sposób "montażu" czyli support, wydaje mi się że ma najmniejsze znaczenie. Patrz bardziej na grubość tarczy itp.
Ale to lepiej obeznani dokładniej podpowiedzą.
let's make it big :)

tak wiem o tym, ale  korby w jakimś systemie są dedykowane do jakiejś ilości przełożeń i tu jest ból, bo chciałbym coś sztywnego jak  hollowtec z zintegrowaną osią ale do 8 sp.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Możesz normalnie pozostać. Nie wiem jak to wygląda z najnowszymi korbami, tzw. 10sp ready, ale ja przy korbie na 9sp i kasecie 8sp nie zauważyłem żadnej różnicy.
Jak pisał bix, HT i "oktan" to tylko sposób mocowania do suportu, a także sam rodzaj suportu. Jak kupujesz korbę pod HT to suport masz "w zestawie", jak kupujesz pod oktana - musisz a) mieć stary suport pod oktana b) kupić nowy. Jeśli rower klasy raczej low-end, to masz suport z mocowaniem korby "na kwadrat".

edit: low end dotycz kupionego w sklepie, fabrycznego. Wiem, że ludzie mają niezłe maszyny a suport standardowy na kwadrat :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
korby w jakimś systemie są dedykowane do jakiejś ilości przełożeń

Nic mi o tym nie wiadomo. Kupujesz korby jakie chcesz, a do tego tarcze do takiej szerokości łańcucha, jak Ci potrzebna (czyli 8 sp). Co więcej z tego, co ktoś tu na forum pisał możesz używać łańcucha 8sp z korbami przewidzianymi pod 9 sp i działa. Z kasetą ten numer nie przejdzie, ale z korbą ponoć tak.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Tarcze na korbie nie są takie kapryśne jak na kasecie. Ja używałem tej samej korby w zestawie na 7 oraz na 9.
Zresztą nie spotkałem się do tej pory z trybami do korby, które by były dedykowane pod konkretną ilość przełożeń (grubość łańcucha)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
One są "dedykowane" wraz z postępującą technologią,
np zwykłe deore m590 - Koronki kompatybilne z łańcuchami do systemów 9 biegowych.
 FC-M590-10 DYNA-SYS - Koronki kompatybilne z wąskimi łańcuchami do systemów 10-rzędowych.
Ale i tak ta 9 spokojnie podejdzie, w kasecie istotną rolę odgrywa odległość koronek od siebie, w korbie one nie leżą bezpośrednio przy sobie, dlatego nie jest to aż tak ważne.

ps. cudzysłów oznaczał chwyt marketingowy :)

chodziło mi głównie o to czy nowe korby będą działały z 8sp
dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
A idąc dalej tym tropem jakie sugestie:octalink czy zintegrowana oś?
chciałbym coś sztywnego...

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Już były tutaj dyskusje na podobny temat. Powiem swoje zdanie. Zintegrowana oś ma swoje wady ale wolę ją z jednego powodu. Zdjęcie jej i ponowne założenie to fraszka. Bywało, że robiłem to nawet podczas czyszczenia roweru. Faktem jest, że łożyska długo nie wytrzymują ale jest tyle sposobów ich regeneracji i jest to tak mało kłopotliwe, że nie stanowi problemu.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum