Autor Wątek: Pomniki słuszne i niesłuszne  (Przeczytany 7905 razy)

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
Odp: Pomniki słuszne i niesłuszne
« 11 Lut 2012, 10:57 »
.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 19:03 GregBar »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Lut 2012, 12:00 »
Polska nie wróciła do granic przedrozbiorowych, chodziło o to aby jak najwięcej ludności polskiej znalazła się w granicach nowego państwa.
W międzywojniu na terenie polski było stosunkowo mało polaków, a już zwłaszcza na terenach wschodnich. Miała być "federacja", a wyszło co wyszło (potem za to nas za specjalnie wschodni sąsiedzi nie lubili).
Podobnie jak powstańcy Warszawscy.
Tego tematu lepiej nie tykać, dla mnie to kompletny resentyment.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« 11 Lut 2012, 12:22 »
.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 19:01 GregBar »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 11 Lut 2012, 14:16 »
Chyba chodziło o to, że wszczynanie wojen nie ma nigdy sensu.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 11 Lut 2012, 15:03 »
Do wojny potrzebne są minimum dwie strony. Gdyby nie było najazdu nie było by żadnej wojny. Stąd wniosek, że każda wojna jest bez sensu, lub mówiąc to innymi słowami żadna wojna nie ma sensu.
Osądy i podziały wojen na sprawiedliwe i niesprawiedliwe zależą od punktu widzenia. Z reguły każde państwo ocenia prowadzone przez siebie wojny jako sprawiedliwe. Typowa moralność Kalego ubrana w naukowe szaty. Armia niemiecka zdobywała przestrzeń życiową dla rasy nadludzi i miała niczym nie zmąconą pewność, że "Got mit uns", armia czerwona niosła ze sobą zarzewie rewolucji robotniczo-chłopskiej prowadzącej do jedynego ustroju gwarantującego jasną przyszłość.

« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2012, 15:10 transatlantyk »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 11 Lut 2012, 15:15 »
Marku świetny wątek. Można uzupełnić wiedzę z historii. Obawiam się tylko, że może się wywiązać jakaś gorąca dyskusja, bo my Polacy mamy milion zdań na każdy temat. Myślę jednak, że Twoje podejście do tematu jest właściwe. Nie oceniajmy, nie zakładajmy komisji śledczych. Wstawiajmy zdjęcia różnych pomników bo historia to ważna rzecz. Dzięki Marek.
szczerze to po postach alphaucha poziom abstrakcji był wysoki, a po tym poście to już jest komedia.
W jaki sposób chcesz poszerzać wiedzę i oglądać pomniki  jak boisz się dyskusji? Jeśli nie będzie dyskusji to nie będzie też wiedzy ani pomników. NIe będziesz więc ani nic poszerzał ani oglądał  :lol:

Chyba, że po prostu Ci się nie chce zagłębiać i dyskusję chcesz zostawić innym. Ja jednak uważam, ze myślenie nie jest złe.

a jak już poruszyłem alphaucha to wyjaśnij proszę na jakiej podstawie twierdzisz, że neonaziści sa antyniemieccy. Ilu znasz, jaki procent z nich spełnia te dwa wymagania, że tak stawiasz sprawę
Druga kwestia która mnie ciekawi, gdzie Twoja wprawne oko dostrzega masę neonazistów na stadionach. Ja też chodzę i nie widzę. Patrzę w złą stronę?

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 11 Lut 2012, 15:18 »
A w jaki sposób dyskusja o neonazistach ma pogłębić czyjąkolwiek wiedzę na temat pomników i historii?

Offline vooy.maciej

« 11 Lut 2012, 15:24 »
w żaden, starałem się go zignorować, ale w końcu uznałem, że takie teorie powinny być sprecyzowane

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 11 Lut 2012, 15:24 »
LUŹNE UWAGI:
Na pierwszy rzut idą zdjęcia ze Skandynawii. Mam nadzieje że nie będziecie pisać że prawdy nie dowiemy się z polskich/norweskich książek/filmów i że agresorów było dwóch- wojska norwesko-brytyjsko-francusko- polskie i wojska niemieckie.
A to co pisaliście o wojnie polsko- bolszewickiej jest takie zabawne. Szczególnie, jeśli poczyta się książki Sołonina i Bieszanowa i ich zdanie na ten temat (zdanie Rosjan, któzy parają się historią).
POMNIKI:
1. Skandynawia:

- jeden z pomników stojących w okolicy Narwiku, upamiętniających walczących tam żołnierzy alianckich:

- zbliżenie:

- pomnik poświęcony zmarłym jeńcą sowieckim:

- i jeszcze jeden:

- Finladnia: pomnik poświęcony żołnierzom, którzy zginęli podczas "dziwnej wojny" fińsko- niemieckiej w 1944r.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2012, 00:36 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 11 Lut 2012, 15:36 »
POMNIKI:
2.  Łupaszko
- Pomnik w Glinciszkach upamiętniający zamordowanie 20 kilku Polaków przez policję litweską. Mordu dokonali dlatego, że wcześniej w okolicy zostali zaatakowani przez partyzantów polskich. W odwecie zabili Polaków pracujących w tym gospodarstwie. Kierownikiem był Holender, pracujący dla Niemców. W wyniku jego interwencji dowódca policjantów został rozstrzelany.
Po tym wydarzeniu Łupaszko zrobił niesławny odwetowy rajd na kowieńszczyzne. Jego żołnierze zamordowali tam...bez sprawdzania w wikipedii...40-80 cywilów (w tym trochę policjantów).

- bardziej na zachód. Pomnik żołnierze Majora z Puszczy Białowieskiej:

« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2012, 16:00 Giovanni »

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline vooy.maciej

« 11 Lut 2012, 15:40 »
Wracając do tematu znalazłem taką oto "biografię" Jury:
http://tomasz.greniuch.salon24.pl/157668,organizacja-toma-mroczna-zagadka-podziemia

tacy watażkowie zawsze wypływają na wojnach. historia jak z filmu z wieloma tragicznymi zdarzeniami (Łysowody niewymienione)

Bitels

• Gość
« 11 Lut 2012, 18:12 »
Marku świetny wątek. Można uzupełnić wiedzę z historii. Obawiam się tylko, że może się wywiązać jakaś gorąca dyskusja, bo my Polacy mamy milion zdań na każdy temat. Myślę jednak, że Twoje podejście do tematu jest właściwe. Nie oceniajmy, nie zakładajmy komisji śledczych. Wstawiajmy zdjęcia różnych pomników bo historia to ważna rzecz. Dzięki Marek.
szczerze to po postach alphaucha poziom abstrakcji był wysoki, a po tym poście to już jest komedia.
W jaki sposób chcesz poszerzać wiedzę i oglądać pomniki  jak boisz się dyskusji? Jeśli nie będzie dyskusji to nie będzie też wiedzy ani pomników. NIe będziesz więc ani nic poszerzał ani oglądał  :lol:

Chyba, że po prostu Ci się nie chce zagłębiać i dyskusję chcesz zostawić innym. Ja jednak uważam, ze myślenie nie jest złe.

a jak już poruszyłem alphaucha to wyjaśnij proszę na jakiej podstawie twierdzisz, że neonaziści sa antyniemieccy. Ilu znasz, jaki procent z nich spełnia te dwa wymagania, że tak stawiasz sprawę
Druga kwestia która mnie ciekawi, gdzie Twoja wprawne oko dostrzega masę neonazistów na stadionach. Ja też chodzę i nie widzę. Patrzę w złą stronę?

Jasne, że się wypowiem, tylko upiekę makowca. Dyskusji się nie boję, ona nie bije :D Wiedziałem, że tak będzie z tym wątkiem, ale o tym po tym :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 11 Lut 2012, 19:15 »
Oczywiście, że ma. W historii jest mnóstwo takich wojen. Co ma niby zrobić państwo napadnięte przez bezwzględnego agresora?

Ja miałem na myśli to, że wojna nie ma sensu również z punktu widzenia agresora. I że w ogóle żadnych agresorów nie powinno być, właśnie dlatego, że i dla nich wojna nie ma sensu. Chociaż większość ludzi tego pewnie nigdy nie zrozumie... :icon_redface:

Nie, nie chodziło o to

Właśnie o to chodziło, Wilku.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Bitels

• Gość
« 11 Lut 2012, 19:37 »
Ok. więc wyjaśniam, dlaczego nie biorę udziału w dyskusji.

1. Myślę, że intencją Marka (gdy zamieścił ten wątek) nie było roztrząsanie faktów historycznych. Chciał pewnie tylko zainicjować temat pomników w kontekście: tu jest taki pomnik, ku czci takich, a takich ludzi/ bohaterów.

2. Wiedziałem, że zacznie się dyskusja na tematy w stylu: Niemcy to faszyści, Rosjanie to bezbożni komuniści, a Polacy to anioły. Dla mnie dyskusja w takim tonie nie ma sensu. Każdy naród ma swoich bohaterów i ludzi, których uważa za zdrajców i zaprzysięgłych wrogów. Problem w tym, że Polacy kochają z sekwoi robić wykałaczki i doszukiwać się jakiejś głębszej, nie wiadomo, czy prawdziwej prawdy.

3. Pytanie, czy wojny mają sens, czy są dobre? Trudno na to odpowiedzieć jednoznacznie. Historia ludzkości od momentu, gdy ludzie zeszli z drzew, była nierozerwalnie związana z wojnami. Najpierw o ogień, jakiegoś mamuta, potem o nowe terytoria. A teraz? O wolność? Raczej wątpię, bo wojny zawsze były inicjowane przez politykę i dlatego z tej strony wojna według mnie to najgłupszy wynalazek.
Jednak nikt nie zaprzeczy, temu że dzięki wojnom i rozwojowi techniki wojskowej ( zbrojeniowej) postęp nauki i udogodnień w życiu codziennym cywilów jest znaczny. I z tego punktu widzenia wojna przynosi korzyści, jakby to strasznie nie brzmiało.

4. Mieszanie to tego wątku faszyzmu i innych -izmów jest bez sensu.

I na koniec.
Szkoda, że Polacy wzorem polskich biskupów nie potrafią powiedzieć: "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie". Na wojnach winy nie ponosi tylko jedna strona. To tak jak w małżeństwie w czasie rozwodu - nie tylko jedna strona jest winna, a prawda leży po środku. Trzeba tylko ten środek znaleźć - my Polacy w większości nie potrafimy tego i to jest nasze przekleństwo.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 11 Lut 2012, 19:52 »
Jednak nikt nie zaprzeczy, temu że dzięki wojnom i rozwojowi techniki wojskowej ( zbrojeniowej) postęp nauki i udogodnień w życiu codziennym cywilów jest znaczny
Ale tutaj "zasługa" wojen nie jest taka bezpośrednia. Działa mechanizm : chcemy wygrać wojnę => musimy mieć dobrą broń => łups - idą duże pieniądze na badania i rozwój techniki => są wynalazki i nowe konstrukcje.
Wystarczy ominąć dwa pierwsze punkty tego schematu

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum