Autor Wątek: VOA w Sost do Pakistanu  (Przeczytany 838 razy)

Elwood

• Gość
VOA w Sost do Pakistanu
« 10 Lut 2012, 20:36 »
Ma ktoś orientację, jak sytuacja wygląda na dzien dzisiejszy z otrzymaniem wizy pakistańskiej na przełęczy Khunjerab?

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
Odp: VOA w Sost do Pakistanu
« 10 Lut 2012, 21:58 »
Wygląda dobrze, ale pewności nabierzemy w połowie maja, kiedy oficjalnie pogranicznicy otworzą przejście i kiedy pierwsze ekipy zaczną przekraczać granicę. Teraz możemy sobie gdybać. Powołując się na lata poprzednie (w tym końcówkę sezonu 2011) większych problemów nie było.

Elwood

• Gość
« 10 Lut 2012, 22:16 »
Na LP wyczytałem, że w ubiegłym roku była z tym dupa ale taka niepotwierdzona.
Skąd masz info Andrzeju, że te wizy pod koniec ubiegłego sezonu wydawali?

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
« 10 Lut 2012, 22:48 »
monitoruje thorntree i ogólnie wyprawy rowerowe, które pędziły tamtędy przed zamknięciem granicy w 2011.

Pewności 100% nie ma, bo mailowałem z portugalczykiem, którego zawrócili z rowerem do Kashgaru. Czemu? Wszystko wskazuje na totalny niefart. Trafił w złe miejsce w złym czasie. Bodaj we wrześniu amplituda napięć między Paki a Indiami była w swoim maksie, ostrzeliwali się na północ od Skardu dniami i nocami i Chinole na przejściu zareagowali paniką i po prostu zablokowali na dobę czy dwie granice. Wsadzili go do wypchanego busika w Tashkurgan i odwieeeeeeeeezli ok. 100 km od Kashgaru wraz z całą grupą turystów.

Odnotowywałem też pojedyncze przypadki backpacker'ów, których też nie puszczali, ale żadnej wiążącej logiki w tym nie zauważyłem.

Tak jak mówiłem, chyba najpewniej jest poczekać do maja. Otworzą, turyści pojadą i lada dzień na ThornTree pojawi się aktualizacja z pierwszej ręki.

Pisałem też w wątku o naszej wyprawie (http://wyprawa.nonstopadventure.pl), że może się uda załatwić wizy jeszcze w Polsce. Pomaga nam w tym pewne znajome biuro, które wskazuje na taką możliwość. Jak tylko się uda, niezwłocznie dam znać.

howgh 

Elwood

• Gość
« 10 Lut 2012, 23:20 »
Ok.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....