Autor Wątek: Zrywający się łańcuch  (Przeczytany 2017 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Odp: Zrywający się łańcuch
« 16 Kwi 2012, 11:30 »
Kółka na wózku raczej wpływają tylko na precyzję sterowania (znaczy się.. łańcuch często skacze góra-dół pomimo dobrego ustawienia).
Znacznie prędzej skrzywiony hak albo walnięte łożysko w bębenku.
Czy przypadkiem nie myjesz łańcuchów w jakimś odrdzewiaczu? Mycie drastycznie skraca życie :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
« 18 Kwi 2012, 23:13 »
Zużyte kółka przerzutki nie wpływają na zużycie łańcucha :o

Zrywanie łańcucha zależeć może od kilku czynników. Ja się zapytam o jedną rzecz.
Jaką masz spinkę i czy przerzuciłeś spinkę ze starego łańcucha do nowego?
Spinki również się rozciągają, i efekt jest taki że spięte ogniwa są "luźne". Efekt jest taki że jadąc cały czas szarpiesz łańcuch, co jest i może być u ciebie problemem zrywania; a w szczególności podczas zmiany biegów.
Namierzanie krzywych zębów jest dosyć trudne. Niektóre zęby, w niektórych korbach, są specjalnie krzywe po to żeby lepiej zmieniać biegi. To tak ogólnie. Ogólnie jak ci nie zaciąga łańcucha na korbie, albo płynie i sprawnie zmienia biegi kaseta, to ten temat bym odpuścił. Jak się zmieniają biegi? płynnie?

Inna sprawą jest fakt że łańcuchy shimano niestety nie należą do najlepszych. 2 lata temu zerwałem 4 razy shimano SLX/XT na różnych rowerach. Nie jeżdzę siłowo, więc to nie moja wina. Odkąd zacząłem jeździć na connexach problem zrywania nie występuje(ale one kosztują trochę więcej niż shimano).

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 19 Kwi 2012, 07:54 »
Niektóre zęby, w niektórych korbach, są specjalnie krzywe po to żeby lepiej zmieniać biegi.
i jesteś tego zupełnie pewien?

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
« 19 Kwi 2012, 07:55 »
Kółek w przerzutce jeszcze nie zmieniłem z braku czasu, ale podczas remontu zmieniłem pancerze, wyczyściłem przerzutkę i jak na razie wszystko chodzi ładnie i płynnie. Od tamtego czasu łańcucha jeszcze nie zerwałem, ale jak już pisałem wcześniej, nie jest to tak, że zrywam go co tydzień. Czasami jest tak, że potrafię zerwać 2 razy w ciągu tygodnia, a czasami jest pół roku spokoju.
Spinki mam złote SRAMa, więc to też nie powinien być problem.

Ogólnie powoli przychylam się do wersji, że po prostu łańcuch nie jest najwyższych lotów i tyle, bo nie mogę znaleźć żadnego innego powodu. Być może to, że zimą przerzutka nie pracowała najlepiej było powodem tego zerwania, bo łańcuch dostawał się gdzieś między tryby. Chociaż ja też jeżdżę bardzo lekko, więc za bardzo nie przeciążam tego łańcucha.

Offline kolica

« 19 Kwi 2012, 11:24 »
i jesteś tego zupełnie pewien?
Skolioza weź do ręki byle jaką korbę, najlepiej nową, np. XT. Zobacz, że tam, co ileś zębów, masz zęby które są powyginane w odpowiednie strony. Nie piszę już o samych kształtach czy wielkościach samych zębów. Ogólnie wszystko to powoduje, że szybkość zmiany biegów jest lepsza, dokładniejsza. Oczywiście nie mówię, o zębach które są po wyginane pod kątem 90 stopni. To się rozumie samo przez się.

Offline skolioza

« 19 Kwi 2012, 14:28 »
zapytałem, bo ja się z tym nie spotkałem - ale też nowych byle jakich korb np XT u mnie nie uświadczysz Więc nie naskakuj na mnie, tylko wklej zdjęcie obrazujące temat i po sprawie
oczywiście chodzi tylko o  o system wspomagający pracę polegający na odgięciu zębów od linii koronki - z całym szacunkiem reszty tłumaczyć mi nie musisz ;)

Offline kolica

« 19 Kwi 2012, 14:59 »
Źle odczytujesz mój wpis. Nie naskakuje na nikogo, przynajmniej nie mam takiego zamiaru, bo po co? Jak namierzę jakieś dobre zdjęcie, to podrzucę ;)

Offline skolioza

« 19 Kwi 2012, 15:05 »
a to sory, widać źle zinterpretowałem
a foto jak znajdziesz poproszę - chętnie się doedukuję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum