Autor Wątek: bardzo lekki sprzęt biwakowy, co wybrać?  (Przeczytany 48682 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
bez namiotu, bez śpiwora - ultralightowiec z Ciebie  ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
To jeszcze rower zostaw bo to >10kg   :icon_twisted:

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
- Z namiotem jest ten problem, że nie tylko więcej waży ale też posiada maszty, które trzeba gdzieś na rowerze umieścić.
http://www.coleman.eu/p-23094-rigel-x2.aspx ten namiocik przymocujesz sobie pod ramą roweru.

Bez śpiwora może być cienko. Na Bałkanach może i jest ciepło ale z rana może nieźle przychłodzić, szczególnie jeśli przyjdzie ci spać nieco wyżej niż poziom morza

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Potwierdzam, w hamaku na ukos można dobrze się wyspać. Ale ułożenie się w nim w tej pozycji z materacem i śpiworem wymaga trochę treningu ;)

Jak chcesz mieć rozwiązanie pewne i ultralight, to płachta gore + alumata. I już. Możesz też planować spanie na przystankach i w opuszczonych budynkach a'la Robert!  :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odnośnie spania na gołej ziemi, weź pod uwagę robactwo, w tym skorpiony, na Bałkanach można je spotkać :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
- Jam jest solidny wór, właśnie taki jak na zwłoki ;)

- Na komary ma pomóc owijanie się materiałem + ewentualnie moskitiera głowę lub samorobna moskitiera ~200g (raczej zdecydowałbym się na pierwszą opcje).

- Brak śpiwora to sam nie wiem czy bardziej ultralight czy bieda.

- Rower to <10 kg

- Znam ten namiot, nawet rozważałem, dochodzi jeszcze problem, że planuję jeździć z drugą osobą i kupowanie namiotu 1,5 os. mija się z celem i to zwłaszcza w ciepłym klimacie.

- Płachta gore nie będzie za ciepła? Nie wiem czy przy deszczu bardziej się nie spocę niż bym na nim zmókł. Nie miałem doświadczenia z tym wynalazkiem.

- Wiem, miałem już kiedyś takiego małego skorpiona w namiocie. Śpiąc w hamaku byłbym akurat na nie najmniej narażony.

Jeszcze pytanie co do temperatury. Byłem już kilka razy na Chorwacji i wiele nocy spędziłem w namiocie ze śpiworem nie przypominam sobie nieprzespanej nocy z powodu zimna raczej było odwrotnie. Czy śpiąc w hamaku z małą alumatą, po założeniu bielizny narciarskiej na górę (używam do jazdy na rowerze w temp. 2-8 st.) i spodni 3/4 może być zimno?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Możesz też planować spanie na przystankach i w opuszczonych budynkach a'la Robert!
Ciężko znaleźć odpowiedni przystanek, a już rzadko trafia się takowy gdy szukamy miejsca na nocleg. Ale w okolicy Wągrowa (tam gdzie jest bifurkacja) jest oszklony przystanek z drzwiami! Kiedyś się tam przejadę, tylko po to by się na nim przespać :P
Ach, no i preferuje budowy. Raz jak mi się w centrum wsi trafiła opuszczona chata to spękałem ;) Nawet padający deszcz mnie skłonił żeby tam chociaż wejść.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Płachta gore nie będzie za ciepła? Nie wiem czy przy deszczu bardziej się nie spocę niż bym na nim zmókł. Nie miałem doświadczenia z tym wynalazkiem.

Nie sądzę. Ze wszystkich tych wynalazków (poza namiotem), płachta najlepiej ochroni Cię przed pogodą i robactwem (z moskitierą).

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Najważniejsze, że wiesz czego chcesz a to połowa sukcesu. Każdy ma inne potrzeby i wymagania. Dla mnie ważny wygodny sen w namiocie a dla kogoś innego spanie na ziemi bez przykrycia. Jedynie to, życzyć bezdeszczowych nocy i wielu przygód oraz wrażeń.
Pozdrawiam :)

Offline senes54

• Miasto: Nowy Żmigród
  • Na forum od: 31.01.2011
Najlepiej weź kartę kredytową i to wystarczy  :D

@miki150

- Moskitiera powinna być zintegrowana, taka na głowę, czy może podwieszana? Jeśli będzie ciepło będę musiał się jednak położyć się na zewnątrz płachty, a komary i inne robactwo tylko na to czekają.

- Spotkałem się z opiniami, że stosowanie membran typu goretex w płachtach nie ma sensu, bo materiał nie styka się z ciałem. Prawda to?

@senes54

- niedawno zrezygnowałem z karty :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Nawet padający deszcz mnie skłonił żeby tam chociaż wejść

???

Znaczy wszedłeś, czy nie :) ?

Na Litwie blisko granicy z Polską, po drodze z Kalwarii do Mariampola jest duży, wypaśny przystanek, stoi w środku wsi, ale zupełnie w środku jesteś niewidoczny. Wprawdzie policja mnie tam zaczepiła jak kimałem, ale ewidentnie podjechali specjalnie żeby sprawdzić czy ktoś nie śpi ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
Moskitiera powinna być zintegrowana, taka na głowę, czy może podwieszana? Jeśli będzie ciepło będę musiał się jednak położyć się na zewnątrz płachty, a komary i inne robactwo tylko na to czekają.

Można na allegro kupić jakąś tanią płachtę (czasem się pojawiają z demobilu), do niej doszyć moskitierę i jakiś stelażyk żeby nad głową było trochę powietrza. Ja śpię w płachcie tylko od jesieni do wiosny, więc tego nie robiłem. Ale nie widzę powodu, żeby miała być za ciepła. Gore przecież nie grzeje.

- Spotkałem się z opiniami, że stosowanie membran typu goretex w płachtach nie ma sensu, bo materiał nie styka się z ciałem. Prawda to?

Raczej nie z ciałem, tylko z ubraniem lub śpiworem. Mniej więcej tak samo jak kurtka. Nie przejmowałbym się poceniem, w końcu się w nocy nie pocisz tak jak jadąc. A płachta ma dużą powierzchnię i powinna sobie poradzić.

Co do sensu goretexu miałem raczej na myśli pytanie czy inny materiał nie sprawdzi się równie dobrze. Np. że gore nie odprowadzi wiele więcej wilgoci niż ortalion. Zwłaszcza, że z tego co mi wiadomo membrany najlepsze parametry uzyskują w niskich temperaturach.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Bardzo możliwe, szczególnie jeśli zrobisz trochę prześwitu przy głowie jakimś stelażykiem. Łatwo zrobić test, np owinąć się w nocy folią NRC i zobaczyć czy się mocno zapoci.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum