Cytat: Wilk w 30 Kwi 2018, 13:57Jak już mam tyle wieźć to wolę zabrać namiot i mieć dużo większą wygodę.To inny system, ja np. tę płachtę Cumulusa używam do biwaków na wieżach widokowych, platformach widokowych itp., gdzie doskonale chroni od wiatru, a deszcz nie grozi (bo jest daszek lub dobra pogoda). Do tego nadaje się bardzo dobrze. Super sprawa na krótki wyskok na kilka dni lub weekend.
Jak już mam tyle wieźć to wolę zabrać namiot i mieć dużo większą wygodę.
To prawda 3x4 nie ma. Miałem na myśli 3x4,5. Jednak po przemyśleniu zdecyduję się chyba na ultralight od DD. O taki : (Kliknij, by pokazać/ukryć)https://www.ddhammocks.com/product/DD_Superlight_Tarp?from_cat=2Jednak liczę na to, że uda mi się sprawdzić to organoleptycznie na zlocie i podpatrzeć idę tarpu w praktyce.
Aha, spanie w jakiejkolwiek płachcie na dużym wietrze jest kiepskie, bo jest straszny hałas i wiatr wali po ciele. Może tutaj stelażyk odrobinę pomaga.
No, ale na "nie pada i nie wieje" to wystarcza zwykła płachta cumulusa i tutaj nic nie muszę kombinować.
Tylko zaletą płachty jest, że zajmuje dużo mniej miejsca niż namiot, ponadto w razie przyjścia ludzi można ją szybko zwinąć, aby udostępnić miejsce ...
W namiocie to nie działa tak, jak się człowiek schowa to zwykle siedzi już do rana i nie wygląda na zewnątrz. Dużo przez to traci dodatkowych wrażeń.