Autor Wątek: bardzo lekki sprzęt biwakowy, co wybrać?  (Przeczytany 48690 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Namiot na dobrą pogodę. W razie deszczu katastrofa jest nieco mniejsza niż w przypadku braku namiotu. Powtórka błędów z przeszłości, żeby to jeszcze było lekkie.
A na czym te błędy polegają?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jednopowłokowa skarpeta zawsze będzie miała problemy z kondensacją. Lepiej zbijać wagę dobrymi materiałami, z ułomną konstrukcją. Jeszcze różne rzeczy można przeboleć, ale ten namiot waży 1,3 kg i jest bardzo niski. Są niedrogie namioty dwupowłokowe, które są wyższe i ważą tyle samo.

Jeśli traktować to jako moskitierę (gdy chce się mieć dobre widoki) z zabezpieczeniem przed niespodziewanym deszczem, to wtedy ma już sens.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

Jeśli traktować to jako moskitierę (gdy chce się mieć dobre widoki) z zabezpieczeniem przed niespodziewanym deszczem, to wtedy ma już sens.
No i chyba taka jest koncepcja. Namiot dwupowłokowy ma wiele zalet ale nie da się go przerobić jednym ruchem suwaka na moskitierę. I odwrotnie.

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Ludzie piszo, żeby ten badziewny i niebezpieczny pałąk z włókien szklanych zastąpić masztem alu - lżej i bezpieczniej. Na amazonie ktoś się skarżył na zamki w nowej wersji, które puszczają wodę. No i 1200 złotych.

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
O tym pseudonamiocie. Chyba bym wolał psią budę Furmana.

Offline Mężczyzna menel

Pałąk akurat jest aluminiowy. Jeśli chodzi o suwaki to starsza wersja faktycznie budzi większe zaufanie.

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
Rozglądam się za czymś na krótkie wypady weekendowe, czasem nieco dłuższe, bikepacking, także zalezy mi na niskiej wadzie i wymiarze po spakowaniu (musi wejść do uprzęży na kierownicy baranek 42 cm). Chciałbym jednak coś bliższego typowemu namiotowi niż część proponowanych tu rozwiązań. Kusi mnie taki namiot od DD: https://www.ddhammocks.com/product/dd_pyramid_tent
Zawsze mógłbym potem dokupić moskitierę, a jak na swoją wagę i nie-aż-tak-wysoką cenę wydaje się być zaskakująco przestronny. W tym miejscu nasuwa się tylko pytanie, co moglibyście polecić jako podłoże pod samopompą, żeby zapewnić izolację od wilgoci czy chłodu z gruntu?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Robactwo, komary, woda itp... Jakoś czarno to widzę bez tej sypialni. https://www.ddhammocks.com/product/dd_pyramid_mesh_tent. Jak dołożysz jakiś maszt (bo na wyposażeniu nie ma) to już się ponad 1 kg zrobi.  To w tej wadze i niższej cenie już kilka namiotów (z podłogą i  sypialnią) znajdziesz.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Kawerna a Ty jakiego namiotu używasz?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
co moglibyście polecić jako podłoże pod samopompą, żeby zapewnić izolację od wilgoci czy chłodu z gruntu?

Alumatę. A co do namiotu, to dla mnie jest krótki, przy takich skosach będzie moczył śpiwór. Ale nie wiem ile masz wzrostu. No i co planujesz wstawiać jako maszt?

Offline Mężczyzna Prz

• Miasto: Lanckorona
  • Na forum od: 29.07.2018
Też mi wpadł w oko ten Decathlonowy za 500 zł, albo któryś z produktów Naturehike (Cloud Up 1 lub 2 albo Cycling Ultralight). Co jeszcze jest godnego uwagi w tym budżecie?

Co do podparcia, to myślałem, żeby wozić na rowerze jeden teleskopowy kijek, nie powinno to być jakimś strasznym problemem myślę.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
A dwu osobowe bywają?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum