Autor Wątek: bardzo lekki sprzęt biwakowy, co wybrać?  (Przeczytany 48683 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
O Colemanie tutaj już książkę napisano :) 
Namiot porażka, co z tego, że taki lekki jak po nocy pełno wody na ściankach.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:09 BogdanOl »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Jakoś do tej pory czytając o tym namiocie, spotkałem się negatywną opinią tylko jednej osoby. Nick forumowicza niech pozostanie nieujawniony  :)

Moim zdaniem największą wadą Rigela są długie maszty, które nie mieszczą się pod ramą o rurze górnej C-C 55 cm. Poza tym jeśli kondensacja jest rzeczywiście tak duża, to największa zaleta tego namiotu (poza wagą) traci na znaczeniu. Śpiąc we dwie osoby kondensacja musi być jeszcze większa.

Woda na ściankach ma jakieś negatywne skutki poza utratą komfortu psychicznego?

W tym momencie jestem już prawie zdecydowany. Warto brać Ferrino Lightent 1 w cenie 400 zł (-1 gr)?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:08 BogdanOl »

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
W dwójkę w Colemanie :lol:  padnę ze śmiechu. Ja kurdupel jestem i ciasnawo mi było. Nie wyobrażam sobie nocy we dwoje w tym przybytku.
Co do kondensacji pary wodnej. Da się to wytrzymać ale....ale ja używałem tego namiotu pod koniec sierpnia. była fala upałów, noce ciepłe, rano szybko słońce nagrzewało powietrze i dzięki temu jakoś wytrwałem. Trzeba było śpiwór suszyć bo po nocy i wygramolenie się z namiotu był mokry. Wszystko było mokre.  Co by się mogło dziać gdyby padał deszcze, wilgotność powietrza była większa...nie wiem i wolę nie myśleć. Chyba szałas bym sobie wolał co noc budować :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
Ja prawie co dzien pakowałem mokry... zdarzyło mi się chyba dwa razy co wysuszyłem bo akurat słońce fajnie świeciło i jakoś nie spieszyło mi się.
Tak dla przykładu mam fjord 2 osobowy i także nie widze tego, żebym miał tam z kimś spać.
Chyba, że z jakąś filigranową blondyneczką to bym się przemógł, ale przy moim wzroście głowa jest przy jednej części tropiku stopy przy drugiej wiec trzeba na skos spać ;P

Jesli chcesz kupić dla 2 osób namiot to kup 3 osobówke, dla 3 to 4 osobówke...
taki prosty wzór  n+1 ;D
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
mam 2 powłokowy, ale tropik to zawsze rano jest mokry, nie ma innej opcji. Po prostu wstaję, otwieram namiot, robię sobie śniadanie, a on się suszy (mniej lub bardziej). Sypialnia zawsze sucha.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Skoro śpiwór robi się wilgotny po nocy w jednopowłokowym to nie ma sensu się w to bawić. Mam zamiar w przyszłości kupić śpiwór puchowy, a na jego działanie źle wpływa woda.

Tak jak pisałem druga osoba miałaby być tylko w sytuacji awaryjnej. Nie chciałbym wozić cięższego namiotu tylko dlatego, żeby raz na jakiś czas wygodnie spać w dwójkę.

boney jaki model namiotu posiadasz i ile masz wzrostu, że jest za krótki?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
fjord lima 2, mam w granicach 196cm... może to dlatego? ;]
Ale i tak nie sądze, żeby sie tam wyspały 2 osoby sporo niższe ode mnie + jeszcze jakis ewentualny bagaż w środku...
A co do śpiworów puchowych to przecież ich era się już skonczyła kilkadziesiąt lat temu. Jest cała gama tworzyw duużo lepszych niż puch pod wszystkimi względami...
ciekawi mnie powód wybierania takiego śpiwora przez Ciebie ;p
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Serio się skończyła? ;)
Podrzuć mi przykład syntetycznego śpiwora ważącego około 1 kg o realnej temperaturze komfortu +2 stopnie ;)
Wracam do jeżdżenia.

Online miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
A co do śpiworów puchowych to przecież ich era się już skonczyła kilkadziesiąt lat temu.

Chyba kpisz  :D

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
no może troche przesadziłem... taki osobisty uraz ;)
Zapraszam ===>

Offline Kobieta Ajoła

• Droga może być celem...
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 10.02.2012
    • Nasze wyprawy rowerowe i nie tylko
 A my na wyprawy zabieramy ten http://www.campus.com.pl/girona-3_p10205.html może nie jest za lekki ale nie narzekamy, na wyprawie nad morze czarne nas nie zawiódł. To już drugi campus jakiego mamy, pierwszy służył nam 7 lat, a wiadomo na wyprawach codziennie składany i rozkładany, mokro czy sucho dzień w dzień. Wybieramy campusy głównie dla tego że są trwałe a przedsionki traktujemy jako garaże dla rowerów.

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:08 BogdanOl »

Offline Kobieta Ajoła

• Droga może być celem...
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 10.02.2012
    • Nasze wyprawy rowerowe i nie tylko
Kloc 5 kg  :o To połowa całkowitej wagi mojego bagażu  ;)
Niby tak, ale my wolimy rowery mieć na noc schowane w namiocie, robi się przez to większy, cięższy itp. No i fakt faktem mój mąż go woził;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum