Autor Wątek: NAVItrax - gdzie jestem  (Przeczytany 2113 razy)

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
NAVItrax - gdzie jestem
« 19 Lut 2012, 10:06 »
Dziś mam propozycję dla tych, którzy będąc w trasie, dla rodziny, znajomych, fanów i kibiców chcą nadać komunikat "gdzie jestem".
NAVItrax - lokalizacja i nawigacja w telefonie! http://gdziejestem.pl/news.php
Zainspirował mnie post "320km w 24h" i problem z przekazaniem informacji, gdzie jestem i czy w ogóle jeszcze gnam.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4715.0 Freud - gratuluję! Z urządzenia można wysłać informację o tym gdzie jestem, lub skonfigurować tak by cyklicznie, (co godzina, dwie, czy kilka godzin) wysyłało info o naszym położeniu na mapę portalu. Pozdrawiam
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: NAVItrax - gdzie jestem
« 19 Lut 2012, 10:56 »
Dziękuję Renifer. Świetne rozwiązanie! Ciekawe czy jest wersja na Garminka :)
Chyba tylko przesłanie GPX na kompa i upload - nie znam innej możliwości?
« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2012, 11:49 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

« 19 Lut 2012, 11:15 »
Witam!, potrzebny jest tel. z nawigacją i dostępem do neta. Odbiorca musi śledzić Cię przed komputerem przez net z ich strony. Ja podróżuję najczęściej samotnie, po dzikim i niecywilizowanym obszarze. Wysyłając impuls gdzie jestem, rodzina wie, że jeszcze żyję. Znając mnie o resztę się nie kłopoczą, a ja oszczędzam energię w telefonie. Pozdrawiam, wiatru w plecy

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 20 Lut 2012, 23:10 »
Nie mogę zrooobić nic
sterowaaany jestem wciąż... ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Lut 2012, 23:18 »
Ja podróżuję najczęściej samotnie, po dzikim i niecywilizowanym obszarze.

I masz tam neta?  ;D

« 21 Lut 2012, 09:27 »
Oni (żona i dwie córki - z najbliższych) i ja. Zależy nam na sobie. Informację, że jestem w ruchu nie uważam za dyskomfort, okrojenie wolności. Wolę walki (pokonywania trudności) daje nienawiść i miłość. Ta druga jest silniejsza, bez niej byłoby kiepsko MIKI.

miki150 Różnie bywa, ale jest coraz lepiej i tak będzie.

Offline aAFRICA

• Miasto: Gorzów Wlkp.
  • Na forum od: 15.06.2011
« 21 Lut 2012, 09:48 »
Z urządzenia można wysłać informację o tym gdzie jestem, lub skonfigurować tak by cyklicznie, (co godzina, dwie, czy kilka godzin) wysyłało info o naszym położeniu na mapę portalu. Pozdrawiam

W zasadzie jest to informacja o tym, gdzie jest telefon. Ty możesz być zupełnie gdzie indziej :D

Wysyłając impuls gdzie jestem, rodzina wie, że jeszcze żyję. Znając mnie o resztę się nie kłopoczą,
A jesli coś stałoby się, to nikt Cie szukać nie będzie bo przecież telefon cały czas wysyła sygnał. I wszyscy myślą, że wszystko jest ok.

To dobry patent żeby sobie zapewnić alibi. Telefon tu, właściciel gdzie indziej... A rodzina spokojna.
A tak poważniej. Mając telefon zawsze można zadzwonić i powiedzieć, gdzie jesteś i co się dzieje. A jak nie ma zasięgu, to nici z informowania rodziny...

« 21 Lut 2012, 10:32 »
Mogę być gdzie indziej, ale chyba nie o to chodzi.
Telefon wysyła sygnał z własnej woli z interwałem czasowym, gdy tak zostanie skonfigurowany. Dom informuję jeden raz dziennie w trybie manualnym.  Gdy tego chcę i mam ku temu warunki. Tryb cykliczny może być włączony w przypadku: jazdy na orientację, bicie rekordów itp., gdy nam na tym zależy, żeby inni śledzili nasze poczynania. Rozmowa tel. nigdy nie trwa krótko i zawsze kosztuje dużo energii - mam tu na myśli oczywiście, kilku, kilkunastodniowe wyjazdy. Jak Ci na tym zależy możesz wykorzystywać ten sposób jako alibi. Pozdrawiam

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Lut 2012, 10:45 »
Sądzę, że mniej energii zje od działającej aplikacji z GPSem jeden sms z informacją gdzie jesteś.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 21 Lut 2012, 11:06 »
masz rację, aczkolwiek 1 smsem poinformujesz 1 osobę, a przy okazji tego Navi kilka osób od razu widzi.

Aczkolwiek i to da się zrobić inaczej, ja np posługuję się serwisem blip.pl [polski odpowiednik twittera]. Wrzucenie komunikatu następuje poprzez wysłanie zwykłego smsa, a że jest to numer w mojej sieci to kosztowało mnie to każdorazowo zaledwie 1 grosz ;-)

Jest o tyle praktyczne rozwiązanie gdy chce się komunikować swoje istnienie i położenie kilku osobom. Np w moim przypadku byli to rodzice, rodzina z Gniezna, siostra w Dublinie i niektórzy znajomi. Wysyłanie smsów do każdego z osobna byłoby niepraktyczne i kosztowne, a tak 1 sms i z głowy, wszystko jest w sieci ;-) tak to wygląda: http://wieczko.blip.pl

może to wydawać się śmieszne, ale jak ktoś ma nieco za bardzo martwiącą się rodzinę etc. to jest to wygodny sposób by oszczędzić im nerwów, a jednocześnie mieć święty spokój bez wielkiego wysiłku i kosztów. Jednocześnie sprawiłem dużą frajdę ciotce i babci, które sobie siedziały przy komputerze, na bieżąco mnie śledziły i wyszukiwały w internecie opisy i zdjęcia miejsc gdzie byłem ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 21 Lut 2012, 11:09 »
yoshko Z GPS i tak korzystam bo potrzebuję śladu, do stworzenia geotagów dla zdjęć. Nasze rozumowania jakoś idą w innych kierunkach. Ja podaję rozwiązanie, które umożliwia danie informacji o moim, ewentualnie Waszym położeniu w sposób szybki  z dokładnymi współrzędnymi i podstawą czasową. A Wy staracie się wmawiać mi, że to ogranicza moją wolność, że łatwiej zadzwonić, wysłać SMS itp. Informacja współrzędnych jest chyba dokładniejsza niż krótka rozmowa, że jestem w Łodzi u zbiegu ulic takich to a takich i jest godzina taka to a taka. A jak jestem w lasach i wśród pól to jeszcze dokładniej opiszę swoje położenie. I widzę takiego "Freuda" jak do każdego, z kibicujących mu kolegów wystukuje SMS'y. Pozdrawiam

Offline Mężczyzna zarazek

• Miasto: Okolice Wwy
  • Na forum od: 09.03.2007
    • http://zarazek.bikestats.pl
« 21 Lut 2012, 11:10 »
Ciekawa aplikacja. Ciekawi mnie tylko, czy potrafi działać automatycznie w trybie "uruchamiam się co 1 godzinę, włączam w telefonie GPS, pobieram pozycję, wysyłam na portal, wyłączam GPS"? Jeśli tak, to rzeczywiście byłoby fajne. Gorzej gdy wymaga włączonego nonstop modułu GPS - mój smartfon umarłby po kilku godzinach. ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Lut 2012, 11:13 »
@renifer, ja nikogo nie chce ograniczać. Niestety jestem wyczulony na optymalizację wykorzystania akumulatorów w smartfonie i dlatego tak napisałem. :)

« 21 Lut 2012, 11:28 »
zarazek GPS niestety musi być włączony przez cały czas cyklicznego działania, z netem natomiast łączy się na ułamek sek. wysyła paczkę info i basta.

yoshko Patrz teksty powyżej, takie odnoszę wrażenie. O zamieszczeniu tej informacji zadecydował post "320 w 24h", a nie tylko sposób informowania o swoim położeniu. Koszty takiego przedsięwzięcia trzeba ponieść, ale przecież to nie jest prawidłowość podróżnicza. Zastosowanie tego, czy podobnych systemów może być różne, nie tylko do wprowadzania bliźnich w błąd - jak sugerowali poniektórzy. Pozdrawiam   

Offline Mężczyzna maciekkk

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 29.05.2011
« 21 Lut 2012, 11:41 »
dzięki renifer ;)
w wolnej chwili przetestuję.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: