Autor Wątek: Mapy gmin  (Przeczytany 45540 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Mapy gmin
« 19 Lut 2012, 21:34 »
Tak jakiś czas temu zostałem szturchnięty przez Frojda w celu zrobienia dokładnych map gmin.
Mam jednak parę wątpliwości..

Założyłem model jedna gmina-jeden plik KML (bo mój Google Earth po prostu się wysypywał przy tej masie danych). Dla ułatwienia operowania na tej masie KMLi (a trzeba pamiętać także o "naszych" śladach) na granicy gmin chciałbym, żeby były markery z informacją jaką następną gminę trzeba doczytać.

Okazuje się, że nie jestem w stanie automatycznie zrobić:
* wykluczania obszarów na np. gminy miejskie (w KMLu wystarczy zrobić "odręczną" edycję)
* umieszczania nazwy gminy gdzieś na jej obszarze (edycja w GoogleEarth?)
* kolorowania gmin (podobnie jak poprzednio?)
oraz "programowych":
* nie mogę opanować pokazywania etykiet w zależności od skali.. Nie jestem pewnien, czy przypadkiem nie jest to wina GoogleEarth

A z drugiej strony..
Jak pamiętam gmin jest 2742 (albo coś koło tego) a ja mam ich 3057.  Rzut oka.. i okazuje się że sporo gmin jest "w dwóch postaciach": obszaru wiejskiego i gminy miejskiej (pomimo, że "oficjalnie" jest tylko jedna: np. Reszel). Z jakiego powodu w tej bazie jest wyraźne rozbicie?

A trzecia sprawa, już stricte nie techniczna.. Czy zaliczanie gminy polega tylko na wjechaniu na teren gminy? Bo są gminy posiadające wiele kawałków, rekordzistką jest Kolonowskie (obszar wiejski), która składa się z 6 rozłącznych obszarów..

ps. W załaczniku "materiał testowy" dla znikaczy napisów :) Nazwa gminy poza jej obszarem.. Jak często..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Mapy gmin
« 19 Lut 2012, 22:20 »
Okazuje się, że nie jestem w stanie automatycznie zrobić:
* wykluczania obszarów na np. gminy miejskie (w KMLu wystarczy zrobić "odręczną" edycję)
Jak dużo jest takich par gmina miejska+wiejska?
Widziałbym dwa rozwiązania:
- albo po stronie aplikacji web kojarzymy 2 kmle per gmina
- albo ręcznie łączymy kmle - jednorazowa operacja

Pytanie czy później nie trzeba będzie znowu generować ze źródła, co mogłoby zniweczyć cały wysiłek łączenia?

* umieszczania nazwy gminy gdzieś na jej obszarze (edycja w GoogleEarth?)
Na czym polega problem w takim umieszczeniu?
Jeśli jesteś w stanie udostępnić nazwę gminy do danego kawałka KML to moim zdaniem możnaby to zrobić przy pomocy skryptu na poziomie osadzenia na mapce Google. Wtedy byłoby to na podobnej zasadzie jak wstawianie punktów :) Jestem "prawie" pewien, że tekst da się osadzić.
Wtedy tekst nie byłby osadzony w KMLu.

* kolorowania gmin (podobnie jak poprzednio?)
Na czym polega ograniczenie w kolorowaniu?
Nie da się tego zapewnić na poziomie już skryptu, który osadza pokolorową gminę na mapce google?

* nie mogę opanować pokazywania etykiet w zależności od skali.. Nie jestem pewnien, czy przypadkiem nie jest to wina GoogleEarth
Etykiet do czego? Chodzi o etykietę z nazwą gminy?

A z drugiej strony..
Jak pamiętam gmin jest 2742 (albo coś koło tego) a ja mam ich 3057.  Rzut oka.. i okazuje się że sporo gmin jest "w dwóch postaciach": obszaru wiejskiego i gminy miejskiej (pomimo, że "oficjalnie" jest tylko jedna: np. Reszel). Z jakiego powodu w tej bazie jest wyraźne rozbicie?
Może warto zastanowić się czy dla zbieracza wyjadacza gminy to ma jakiekolwiek znaczenie.
Jeśli nie ma (a z tego co widziałem to nie jest brany pod uwagę ten podział) to olać - połączyć wiejskie i miejskie i po sprawie.
Do tego na aktualnie stosowanej mapce gmin nie ma tego podziału, więc tym bardziej połączyłbym te obszary.

A trzecia sprawa, już stricte nie techniczna.. Czy zaliczanie gminy polega tylko na wjechaniu na teren gminy? Bo są gminy posiadające wiele kawałków, rekordzistką jest Kolonowskie (obszar wiejski), która składa się z 6 rozłącznych obszarów..

ps. W załaczniku "materiał testowy" dla znikaczy napisów :) Nazwa gminy poza jej obszarem.. Jak często..
To tutaj właśnie może przydałoby się to co wyżej opisałem wyżej: przyporządkowanie kilku kml-i do 1 gminy.
Wtedy 2 mamy pieczenie na jednym ogniu: problem gmin miejskich i wiejskich znika i do tego problem wielu kawałków dla 1 gminy też jest rozwiązany.

Staram się jakoś wesprzęc, aczkolwiek weź pod uwagę, że moje uwagi są mocno na czuja bo nie znam technicznych aspektów. Da się zrobić tak jak opisałem?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline pajak

« 20 Lut 2012, 12:12 »
Oj, Frojdzie..

Jak dużo jest takich par gmina miejska+wiejska?
Zgrubnie 300. Są te "wątpliwe" jak i "prawdziwe" (np. Biała Podlaska). Do ręcznego poprawienia w godzinę-dwie. Nie ma sensu głębsze kombinowanie.

Na czym polega problem w takim umieszczeniu?
Abo nie wszystkie gminy są "prawie okrągłe". Jest masa z dziurami w środku, albo jak w przykładzie "rogalik" Zielonej Góry (i nazwa gminy "wchodzi" na miasto Zielona Góra, które jest gminą). Inne gminy mają po parę obszarów (i wtedy gdzie?) Punkt z nazwą gminy powinien być na obszarze gminy, a nie gdziekolwiek.
Chyba zostawie "dla potomnych", niech poprawią sobie sami :)

Na czym polega ograniczenie w kolorowaniu?
Ano fajnie byłoby, gdyby sąsiadujace gminy miały różne kolory, żeby przypadkiem nie przegapić linii granicznej :) Automatycznie nie jestem tego zrobić, nawet sam problem matematyczny jest trudny (w teorii grafów problem nazywa się "kolorowanie map"). A pokolorowanie tych gmin.. to niefajnie dużo roboty i raczej tyle czasu nie znajdę.

Etykiet do czego? Chodzi o etykietę z nazwą gminy?
Na granicy są diamenty z sąsiadującymi gminami oraz jest punkt "gminy". Przy zbliżaniu/oddalaniu powinny się odpowiednio pojawiać i znikać (mała skala: widoczne nazwy sąsiadów, duża skala: widoczna nazwa gminy, bardzo duża skala: brak napisów..)
Ktoś może bawił się Google Earth i ma działającego gotowca?
Jakby to było zrobione, to byłbym w stanie "opublikować" wszystkie KML'e i sprawa byłaby zakończona (bo województwa/powiaty są na Google Earth dość dobrze rozrysowane i nie zabieram się za ich obróbkę).

Do kolorowania i rozmieszczenia napisów to by się jakiś "woluntariusz" przydał. Robota nie wymaga wiedzy informatycznej :)

Dwa ostatnie pytania to już zupełnie nie związane z techniką. Raczej "dyskusje na temat gmin" (i może lepiej wywalić to do innego wątku)?

Co do podziału na miasto i obszar wiejski: pytanie czemu (w jakim celu) może to być zrobione?

Co do "pofragmentowanych" gmin: czy gmina jest zaliczona jak wjedziemy w jeden z dowolnych jej obszarów, czy raczej w zasadach powinno być zaliczenie wszystkich obszarów? ;D

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 20 Lut 2012, 21:21 »
Co do "pofragmentowanych" gmin: czy gmina jest zaliczona jak wjedziemy w jeden z dowolnych jej obszarów

Moim zdaniem tak.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 21 Lut 2012, 00:43 »
Wrzuciłem plik Pajaka na Bikemap. Rezultat poniżej.
 Osochosi? To ślad trasy Freuda z VI Wyprawki?  ;D

Offline Mężczyzna Freud

« 21 Lut 2012, 09:21 »
Coś nie zagrało - u mnie jest "powierzchnia", ale w Google Earth.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline pajak

« 21 Lut 2012, 15:54 »
Wrzuciłem plik Pajaka na Bikemap. Rezultat poniżej.
W maps.google wyświetla się jako obszar (jednolity, tak trochę brzydki), ale punkty na granicy ("gminowskazy") się już nie pojawiają. Bikemap pewnie potraktował te punkty jako punkty trasy (z wyrównaniem do asfaltów..)
Na Google Earth chodzi całkiem dobrze.

Offline Mężczyzna Freud

« 21 Lut 2012, 15:58 »
Pająk powiedz: czy jest coś w czym mógłbym pomóc?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 21 Lut 2012, 16:05 »
W maps.google wyświetla się jako obszar (jednolity, tak trochę brzydki), ale punkty na granicy ("gminowskazy") się już nie pojawiają.
Też tak zrobiłem i wygląda to nieźle. TNM to u mnie się te punktu pojawiły.

Offline pajak

« 27 Lut 2012, 18:32 »
Odpal to w programie. Wygląda znacznie lepiej :)
Gminy nadchodzą wielkimi krokami! Czy Komuś zima "zasponsorowała" za dużo wolnego czasu i chciałby pomóc w poprawianiu KMLi?

Offline Mężczyzna Freud

« 27 Lut 2012, 20:39 »
Ja, ale dopiero za miesiąc :/
Pająk - za ten kawał pracy jaką wykonujesz to powinieneś dostać nie lada odznakę! :D

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 27 Lut 2012, 21:53 »
Czy Komuś zima "zasponsorowała" za dużo wolnego czasu i chciałby pomóc w poprawianiu KMLi?

Na zbyt wiele wolnego czasu nie mogę narzekać, ale w miarę możliwości chętnie pomogę.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 17 Mar 2012, 20:48 »
Znalazłem taką mapę online, gdzie jest siatka dróg, są też pozaznaczane granice gmin (przy odpowiednim zbliżeniu i włączeniu typu mapy "classic"). Nie weryfikowałem poprawności układu gmin, nie weryfikowałem dokładności mapy. Gdyby jakościowo było ok, to z tej mapy łatwiej korzystać niż z geoportalu imo...
http://www.gofalk.com/routenplaner/route-planner.jsp

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 18 Mar 2012, 11:51 »
Rzuciłem okiem na gminy koło Bydgoszczy, dosłownie kilka których granice kojarzę - wszystko się zgadza :-)
Jak się potwierdzi w skali kraju, to rewelacja.
Super znalezisko :D
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 18 Mar 2012, 15:19 »
Po prostu mapa microsoftu ma zarys http://www.bing.com/maps/
Właśnie czytam instrukcje może będzie można to włączyć na zaliczgmine.pl
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum