Autor Wątek: Prośba o ocenę trasy przez Bałkany  (Przeczytany 2262 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Prośba o ocenę trasy przez Bałkany
« 23 Lut 2012, 11:23 »
Jedziemy z kolegą z Budapesztu do Thessalonik. Mamy 15 dni. Wymyśliłem taką trasę:
http://www.bikemap.net/route/1420811

Czy będzie dobra? Omijamy jakieś ważne atrakcje? Jakiej nawierzchni się spodziewać?

Czy jest przejście graniczne z Czarnogóry do Albanii tam gdzie poprowadziłem trasę?
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2012, 11:30 miki150 »

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
W Czarnogórze warto podjechać sobie z Mojkovac 8 km na południe i zobaczyć Park Biogradska Góra - dziewiczy las, kozackie jezioro i fajne góry w około. A stamtąd, jak wam bardzo nie zależy na jechaniu główną drogą, możecie przejechać się trasą Matesevo - Andrijevica, bardzo ciekawa i spokojna droga przez góry

Offline miki150

• Użytkownik forum
A, jeszcze jedno pytanie, czy tam są jakieś stałe silne wiatry w jakimś kierunku? Moglibyśmy ewentualnie zmienić kierunek trasy.

Offline miki150

• Użytkownik forum
Chętnie bym zahaczył o Meteory, ale trasa jest dosyć napięta, wyjdzie 100km dziennie albo więcej i szczególnie na samym początku nie chciałbym jej wydłużać.

Do Salonik chcemy lecieć z Budapesztu Wizzem, ma wyjść ok 400zł z rowerami i bagażem. Do i z Budapesztu jedziemy samochodem.

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
Tam gdzie zaznaczyłeś nie ma przejścia granicznego między Albanią a Czarnogórą. Jedyne przejście w górach jest w Vermosh, ale nie da się tam dojechać z Bajram Curri. Z Bajram Curri jedyna droga przedostania się do Czarnogóry wiedzie przez Kosowo.
Inne możliwości wyjazdu z Bajram Curii to:
- cofnięcie się do Kukes
- dojazd do Fierze, następnie promem do Koman, i dalej do Szkodry
- przeprawa przez góry z przeniesienim roweru na plecach :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
Park Biogradska Góra - dziewiczy las, kozackie jezioro i fajne góry w około.

Fajnie, a jest tam gdzie zabiwakować?

Offline miki150

• Użytkownik forum
Ciekawe, bo na samej granicy jest taki punkt zaznaczony (na google maps): "Border crossing Qafë Vranicë - Plavë"

Droga jest w najlepszym razie polna, wg mapy satelitarnej.

A kiedy planujecie ten wyjazd?

21 kwietnia - 6 maja.

... co mi przypomniało, jak wygląda droga z Durmitoru nad jezioro Pivsko? Będzie przejezdna? Wspina się na 2 tyś metrów.

Offline Mężczyzna krajewski

• Na forum od: 21.04.2011
Czy z Kosowa można wjechać do Albanii?, czy są jakieś problemy na przejściach granicznych, w innych krajach bałkańskich mając stempelek z Kosowa?.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
W Parku Biogradzka Góra przy samym jeziorze znajduje się kemping. Usytuowany jest w środku lasu. Nie jest to teren ogrodzony, w związku z tym właściwie to nie wiadomo w którym miejscu kończy się teren kempingu. Niektórzy ludzie rozbijali się dosłownie już w lesie a czy byli rozbici "jeszcze na kempingu" czy już na "dziko" to trudno powiedzieć. Nikt niczego tu nie sprawdzał. Jeżeli chodzi o przejezdność drogi o której piszesz to niewiele mogę powiedzieć, gdyż my pokonywaliśmy tą trasę jadąc z Zabljaka przez przełęcz i Crną Gorę przez kanion rzeki Susica i miejscowość Trsa w kierunku jeziora Pivsko. Ta trasa o tej porze roku z pewnością byłaby nieprzejezdna (tym bardziej, że w tym roku na tym terenie były bardzo obfite opady śniegu).
Pozdrawiam :)

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
Czy z Kosowa można wjechać do Albanii?, czy są jakieś problemy na przejściach granicznych, w innych krajach bałkańskich mając stempelek z Kosowa?.
Tak, można wjechać.
Nie ma żadnych problemów.

• Na rowerowej ścieżce
Park Biogradska Góra - dziewiczy las, kozackie jezioro i fajne góry w około.

Fajnie, a jest tam gdzie zabiwakować?

To jest Park Narodowy, więc można jedynie przenocować na wyznaczonym kempingu nad jeziorem. Ja za siebie i namiot zapłaciłem 4,5 euro

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
...mnie się tam nie podobało (Biogradska Gora).:(
Jak wjechaliśmy, to było pełno miejscowych  wycieczkowiczów, co gorsza wszyscy z grillami...Nad jeziorem unosił się dym z grillów :). Wjechaliśmy -popatrzyliśmy i uciekliśmy stamtad czym prędzej. Może gdyby jakoś objechać/obejść jezioro, byłoby lepiej. Aha, za opłatą można było sobie popływać na  czymś tam po tym jeziorze. Jakoś nie zrobiło to na mnie dobrego wrażenia, chociaż fajnie, że można sobie było wjechać...:)I potem zjechać. Uznaliśmy, że ludu jak nad Morskim Okiem, tylko nasze Oko ładniejsze;)
Okej. Jeszcze było tam sporo fajnych motyli.
Musiałeś jakoś fajniej trafić, tranquilo. Może myśmy trafili akurat w jakiś dzień wolny od pracy.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

• Na rowerowej ścieżce
Może gdyby jakoś objechać/obejść jezioro, byłoby lepiej
Dokładnie, najciekawsza część jest po drugiej stronie jeziora.
Fakt przy kempingu kręci się sporo luda, ale dlatego że stamtąd prowadzi kilka szlaków w góry oraz jeden wokół jeziora. Spotkałem nawet jakąś zorganizowaną grupę rowerzystów zjeżdżających z gór :)

• Użytkownik forum
Oj, to zwracam honor. Mysmy podjechali tylko na kemping i uciekliśmy - więc tak naprawdę nie sposób było nam docenić tamtejszych atrakcji...

• Użytkownik forum

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum