To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
W związku z tym, że napęd zbliża się do końca wykombinowałem rozwiązanie przejściowe. Najpierw zacząłbym od inwestycji w klamkomanetki i przerzutki plus napędu na poziomie Tiagra/105 (w zależności od kosztów). Wykalkulowałem, że powinienem się zmieścić w około 1300-1400 zł. W dalszej perspektywie (kolejny rok, albo później w zależności od oceny efektów) całość przełożyłbym do nowej ramy (odkładając w czasie decyzję czy ma to być rama szosowa czy przełajowa). Inna sprawa, że nie wiem na ile jest mi faktycznie potrzebna nowa rama. Czy dla samych 2-3 maratonów w roku warto szukać nowej? Na ile z tego odczuję faktycznie różnicę? Może samo usprawnienie działania, poprawa kultury pracy wystarczy?
Patrząc po opisie to mam wrażenie, że szukasz na siły argumentacji, żeby wydać kupę kasy Pytanie, czy w ogóle potrzebujesz (z obiektywnego punktu widzenia) jakichkolwiek zmian w tym rowerze, prócz wymiany zużytego napędu? Wg mnie sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Ja zawsze w takich sytuacjach odczekuję kilka dni/tygodni, aż mi przejdzie
O ile zdołałem doczytać, to na tej samej ramie jest budowany wyższy model (Vento 2.0), czyli może nie jest to taka totalna kupa złomu.
Nie potrzebuję niczego wypasionego, szczerze mówiąc kaseta ośmiorzędowa mi starcza w zupełności. Z tym, że chyba mam ochotę na coś o lepszej jakości. Zmiana biegów działa już kiepsko i częściej trzeba regulować, ciężej też jest to osiągnąć. Jakoś na tym jeżdżę, poprawiam wyniki w ultramaratonach, ale chciałbym żeby to było przyjemniejsze jakościowo, żebym nie musiał w drugiej połowie maratonu zmieniać bieg z małej tarczy na średnią wrzucając na manetce na blat i zrzucając ponownie w dół.
Poza tym, reanimacja tego Krossa nie wyklucza przecież kupna przełajówki albo gravela
Bo linki i pancerze to masz raczej oryginał, jak wyszedł z fabryki, co?
/.../ i daj po kropli oleju na sworznie.
Do tego regulacja wg serwisówki Shimano - efekt może zaskoczyć. /.../
...Mieszkamy we dwoje w mieszkaniu 36 m2, bez piwnicy, mamy 5 rowerów (w tym 2 w kuchni), 2 koty i pełno różnych gratów: dwie pary nart, 3 namioty, 5 śpiworów, sprzęt do wspinania, jakieś rzeczy do jeździectwa, trochę części rowerowych...
Cytat: tomek w 13 Cze 2017, 16:57/.../ i daj po kropli oleju na sworznie.Na które?, jeśli spytać wolno.
Cytat: tomek w 13 Cze 2017, 16:57Do tego regulacja wg serwisówki Shimano - efekt może zaskoczyć. /.../Proszę o link/bliższe info.