Autor Wątek: Moja stajnia ;-)  (Przeczytany 15570 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Moja stajnia ;-)
« 3 Lip 2014, 09:05 »
Aktualizacja zdjęcia u Stefana - mieszczucha. Okazja nie byle jaka, wbrew moim zasadom nieinwestowania w Stefana wykosztowałem się i wymieniłem zardzewiałą i krzywą sztycę na nową. Wydatek 26 zł, czyli ponad 10% wartości roweru z dnia zakupu (teraz sponiewierany przez rdzę jest pewnie jeszcze mniej wart).

Stefan niezbyt zadowolony, twierdzi że nic mu nie jest i wymiana sztycy nie była niezbędna, ale jakoś się pogodził z tym faktem. Może będzie musiał jeszcze znieść kilka innych drobnych wymian: zacisku sztycy, szybkozłączek kół i zajechanej tylnej opony. Tylko ten wydatek już niebezpiecznie się zbliży do wartości roweru, więc może jeszcze poczekam aż ostatecznie te części padną do końca  ;D

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 3 Lip 2014, 11:06 »
Olo, rozumiem, że to coś czarnego nad korbą, to U-lock przypięty do stojaka ? Na pierwszy rzut oka wygląda jak pompka zamontowana w takim dziwnym miejscu  :D
PS. dobry patent z przedłużeniem przedniego błotnika. 

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 3 Lip 2014, 11:13 »
Też próbowałem tego patentu, ale opona zbyt mocno mi się zawijała. Wygrała z nią stara plandeka  8)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 3 Lip 2014, 11:18 »
Swietne z ta opona! Musze wypróbowac bo za czesto zahaczam butem o przedni i trzeba skrocic.

I jeszcze dolozyc z tylu do wyprawowca, bo maly w przyczepce obrywa piachem i blotem ;-)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 3 Lip 2014, 16:56 »
Olo, rozumiem, że to coś czarnego nad korbą, to U-lock przypięty do stojaka ? Na pierwszy rzut oka wygląda jak pompka zamontowana w takim dziwnym miejscu  :D

tak, to u-lock. Taki stojak jest w pracy, więc najwygodniej mi w ten sposób przypiąć:P

Też próbowałem tego patentu, ale opona zbyt mocno mi się zawijała

Mi też. Dlatego odwiodłem ją od tego pomysłu używając zipa  8)

Generalnie jest to prawdopodobnie najbrzydszy chlapacz w województwie (na zdjęciach wychodzi nad wyraz korzystnie, zresztą podobnie Stefan - ale to akurat może dlatego że na zdjęciu nie słychać dźwięków jakie wydaje w trakcie jazdy  ;D ).

W weekend mam w planach wybrać się ze Stefanem na browara na działkę i trochę dokręcić mu plomby w zębach i zastosować leczenie kanałowe :P

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 4 Lip 2014, 08:04 »
Teraz pewnie na odpowiednio wysokim siodle dużo przyjemniej sie jeździ co?:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 27 Wrz 2014, 17:12 »
Raport ze stajni ;-)

Szosa ma się dobrze, przejechała BBtour, polubiliśmy się ;-)

Stefan niestety się skończył. Rozleciała się przerzutka, zajechał klin, biorąc pod uwagę, że kupiłem go za 200 zł to koszty naprawy i wymian byłyby za wysokie, a znając życie potem zepsułoby się coś innego ;-) Będę na polował na nowego Stefana.

Kundel - tu wielkich zmian nie ma, zamieniłem już na zimę spd na platformy, po chyba 3 latach wymontowałem też lemondkę, z której za dużo jednak nie korzystałem. Opony, które miały być tylko na zimę ostatecznie zostały na stałe :)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 27 Wrz 2014, 18:17 »
RIP Stefan... czym ty będziesz teraz do pracy zimą jeździł:( :(
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Wrz 2014, 18:27 »
Nie da rady w Kundlu wsunąć tylni błotnik pod bagażnik?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 27 Wrz 2014, 18:31 »
Wymagałoby to pewnych ingerencji w bagażnik. Już nie pamiętam, bo kiedyś próbowałem, ale musiałbym chyba odpiłować płytkę z tyłu, do której przykręca się lampkę.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 27 Wrz 2014, 21:55 »
Z tą zimą, to trudno wyczuć kiedy się zaczyna, są odwilże gdzie można cisnąć SPD no i też ciężko wyczuć kiedy się już kończy.
Dlatego kupiłem sobie pedały Accent Sector. Ogólnie sprawiają wrażenie bardzo gównianych. Łożyska bardzo kiepskie. Musiałem przypiłować, żeby dobrze się wpinało, także słabo przemyślane. No ale ogólnie rozwiązanie fajne na zimę, bo można dobierać obuwie do aktualnej pogody bez przekładania pedałów. A jak definitywnie zacznie się lato, to myk na dwustronne ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 28 Wrz 2014, 01:25 »
Z tą zimą, to trudno wyczuć kiedy się zaczyna, są odwilże gdzie można cisnąć SPD no i też ciężko wyczuć kiedy się już kończy.

z reguły przy +12 stopniach w spd mam stopy już kompletnie skostniałe, także nie mam raczej na co czekać, upałów nie będzie, a już niedługo czas będzie wyjąć ciepłe buty :)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 28 Wrz 2014, 10:41 »
musiałbym chyba odpiłować płytkę z tyłu, do której przykręca się lampkę.

W rowerze syna zrobiłem (pod tę blaszkę) dziurę w błotniku i zmieściłem go pod bagażnik.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 28 Wrz 2014, 11:36 »
Wymagałoby to pewnych ingerencji w bagażnik. Już nie pamiętam, bo kiedyś próbowałem, ale musiałbym chyba odpiłować płytkę z tyłu, do której przykręca się lampkę.
Marysia ma błotnik przymocowany do bagażnika; dziurki wypalone lutownicą i opaski zaciskowe, podobnie miałem w poprzednim Garym.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 7 Kwi 2015, 20:39 »
Trochę się zmienia.

W szosówce nowe koła (Mavic Aksium One - dzieki Łatoś!) oraz nowe gumy - Schwalbe Durano Plus 700x25. W tym tygodniu dojdzie jeszcze korba Tiagra 4603 (dziesięciorzędowa, ale póki co zostaję przy ośmiorzędowym napędzie) no i nowy łańcuch i kaseta. Chwilowo założyłem na starym napędzie (żeby dojechać do sklepu rowerowego :P), kaseta ma lekki luz, brakuje podkładki (podobno Mavic ma szersze bębenki).

W Kundlu zmiany mniej rewolucyjne. Nowy bagażnik Crosso, poza tym klasyczna wymiana napędu, pozbycie się kilku zipów i dokładne mycie. No i pękł mi bębenek, wymieniona została cała piasta, z Novateca na Shimano Alivio.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum