Autor Wątek: Jaki nóż?  (Przeczytany 110454 razy)

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
Odp: Jaki nóż?
« 17 Maj 2012, 21:13 »
Nożyk do tapet, jest kiepski, jak już zdążył napisać Yoshoko łamie się. Dodatkowo rdzewieje :P, i nie radze się przeciąć. :)
Osobiście używam motylka, i wiem że ten nóż zabroniony jest w Szwajcarii, co do innych krajów nie wiem. W przyszłości zamierzam zaopatrzyć się, w scyzoryk, może Szwajcarski ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Maj 2012, 09:49 »
Jeżeli dał radę wjechać z Tobą na Hochtor, to trudno o lepszy nóż :D
Z Ttin wjechałem bez noża bo zgubiliśmy kilka dni wcześniej :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 15 Mar 2013, 13:54 »
Zwykły scyzoryk i trochę siły w dłoniach, żeby połamać patyki. Do Kelly nie trzeba rąbać pni.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 15 Mar 2013, 15:32 »
Przekonałeś mnie :P

Offline Mężczyzna elmaciek

• Miasto: 3city
  • Na forum od: 18.02.2012
« 8 Kwi 2013, 11:56 »
Miałem tą finkę fiskarsa na kilku wyjazdach, ani razu mnie nie zawiodła. Do jej zalet można zaliczyć pokrowiec, dzięki czemu nie przedziurawi plecaka lub sakwy, świetnie sprawdza się w kuchni polowej: pokroi chlebek, pomidorka, wędlinkę, otworzy puszkę itp. Ze względu na niewygórowaną cenę nie oszczędzałem nożyka a nadal po lekkim ostrzeniu świetnie się sprawuje.
Na jeden wyjazd zabrałem opinela 08 carbon. Też się sprawił ale po powrocie okazało się że zardzewiał i wydaje mi się za delikatny. Jego niewątpliwą zaletą jest diabelska ostrość.
Ostatnio stwierdziłem że przyda mi się bardziej wielofunkcyjne narzędzie i zakupiłem Vick'a forestera one hand. Nie mogę się doczekać kiedy go pierwszy raz sprawdzę w warunkach "bojowych". Wybrałem wariant z korkociągiem zamiast śrubokręta krzyżakowego gdyż taki posiadam w niezbędniku rowerowym a lepiej posiadać otwieracz i go nie użyć niż w razie potrzeby otworzenia winka mieć dwa krzyżaki  :lol:

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Lis 2014, 19:21 »
Przymierzam się do kupna noża. Wożenie 60g scyzoryka nie widzi mi się, nie dość, że kloc, to jeszcze ostrze małe i trudno nim smarować.

Spodobał mi się taki:

https://www.fasttech.com/products/0/10007586/1655408-keith-kt304-serrated-folding-titanium-knife

Wagowo jest ok - 14g. Ma długie ostrze i brak spiczastej końcówki, którą można by nieopatrznie wbić w hamak..

Planuję zamiast nożyczek do paznokci brać ze sobą lekki obcinak do paznokci (cięższy, ale nic nie przebije). Z tego powodu nie będę miał nic do cięcia poza tym nożem z ząbkami. Docinanie łatek do dętek obcinakiem może być kłopotliwe, ale do zrealizowania. Czy taki zestaw będzie wystarczający?

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Lis 2014, 19:28 »
ja wożę ze sobą to, w gustownym kartonowym etui ;) Jak dotąd brak klasycznego noża w niczym mi nie przeszkadzał.
http://www.swissknife.pl/produkt/100,Noz-do-pomidorow-i-kielbasy-Victorinox.html

My home is where my bike is.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 14 Lis 2014, 20:21 »
http://www.ceneo.pl/27426623

Ale w tej sytuacji to Ci wystarczy zwykły nóż ze sporka LmF. Nie wyobrażam sobie produktu który przetniemy tymi aluminiowymi a z którym sobie nie poradzi plastikowy.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 14 Lis 2014, 20:23 »
Juhuu, kolejny dobry temat od Worka :D

No no Worek, dla tych 14 gram warto znieść wszelkie niewygody. Kombinuj, kombinuj :D

(przepraszam)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 14 Lis 2014, 20:25 »
Pytanie, czy to 14 g jest podawane razem z wagą pokrowca, czy bez? To przecież ma fundamentalne znaczenie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 14 Lis 2014, 23:17 »
Zupełnie nie warto. Mam łyżkę tytanową dokładnie tej samej konstrukcji i jest to zupełna porażka. Blokada non-stop się otwiera, co powoduje że zawartość łyżki z niej spada. Nigdy więcej takich składanych cudeniek, tylko klasyczne sztućce.
A próbowałeś rozginać pręty..?
E: Teraz sprawdziłem. Mam też takiego sporka (ale ze stali), wystarczy przesunąć blaszkę w dół i złożenie wymaga już znacznie więcej siły

Szukam czegoś co można wygodnie przewozić - nie jest za duże, nie potnie mi reszty bagażu, jest użyteczne i trwałe. Reszta noży mimo większej wagi miała wyraźnie mniejsze ostrze (trudniej sięgać do słoika), do tego niebezpieczne dla hamaka i mało użyteczne przy smarowaniu (nieszczęsna końcówka). Aluminiowy nóż, który jest dwa razy lżejszy od tytanowego nie budzi zaufania. Do tego jeszcze jest droższy. Nie pognie się to zaraz?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: