Autor Wątek: Jaki nóż?  (Przeczytany 110456 razy)

Offline MariaMaria

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.07.2021
Odp: Jaki nóż?
« 31 Lip 2021, 00:46 »
Czy są noże składane ale w wersji duży nóż (do chleba) i mały nóż (do obrania jabłka, ogórka itd) ? Mam scyzoryk Victorinox i w zasadzie używałam tylko nożyka, który ma 5-6 cm i był super do warzyw, ale chleb już ciężko... nie potrzeba mi korkociągow, otwieraczy do butelek itd tylko dwa ostre noże. Nie chcę też z ząbkami,  mają mi służyć tylko do kuchni. Nie chce też wozić ze sobą kilku, bo to kolejna rzecz o której trzeba pamiętać za każdym razem.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 31 Lip 2021, 04:27 »
tego noża w wersji nieskładanej używam od 10 lat. Jest nie do zajechania. Można ciąć świeży chleb, warzywa, kawał mięcha. Kroić plastik, ostrzyć patyki na ognisko. Długie ostrze, bardzo lekki.
Zgadza się. Najlepszy wynalazek, jaki miałem w ręku. Bardzo ostry, można kroić chleb i wszystko inne, świetny do smarowania, mały i lekki. Aż dokupiłem zestaw 4-ch w różnych kolorach. Nazywam go "nóż do wszystkiego". W Polsce około 15 zł sztuka.
https://www.amazon.com/Victorinox-Swiss-Classic-4-Piece-Utility/dp/B005LRYP2Q?pd_rd_w=DDy1C&pf_rd_p=ba22ea03-d3c1-4ebb-8d3e-472aa0cf3b30&pf_rd_r=Y7EKAHSK18KMHKAYKM3X&pd_rd_r=899dba80-d371-414b-9e7c-9d4a8d7ab3b2&pd_rd_wg=rrJYE&pd_rd_i=B005LRYP2Q&psc=1&ref_=pd_bap_d_rp_5_t

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 31 Lip 2021, 08:38 »
Czy są noże składane ale w wersji duży nóż (do chleba) i mały nóż (do obrania jabłka, ogórka itd) ?

Jak masz duży nóż, którym pokroisz chleb, to naprawdę potrzebujesz jeszcze drugiego małego ostrza?
Ja używam jednego, takiego:
https://scyzoryki.net/p/200/17616563/noz-skladany-opinel-no-12-inox-opinel.html
Jedyna wada, którą w nim widzę, polega na tym, że trzeba uważać, by nie moczyć za bardzo drewnianej rękojeści, bo nasiąknięte drewno pęcznieje i w takim stanie nóż ciężko się składa/rozkłada.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Sie 2021, 22:07 »
Bez korkociągu? Prawdziwy minimalizm.
Używam Victorinoxa 11cm. Ostrze pozwala pokroić również bochenek chleba

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tuptuś

• Gość
« 24 Lis 2022, 21:37 »
Nóż ząbkowany Victorinoxa, o którym tutaj mowa rzeczywiście jest niezły. Do warzyw, owoców (za sprawa ząbków) i do smarowania chleba masłem, pasztetem, pastą warzywną ( za sprawą zaokrąglonej, a nie ostrej końcówki). Ma tylko jedną wadę, że jest metalowe ostrze płytko osadzone w  uchwycie. Pękł mi nóż w pobliżu łączenia metalu z plastikiem  >:(, kiedy usiłowałem podważyć wieczko puszki, jak się okazało, mocno osadzone.
Taki nóż planowałem zabrać ze sobą w teren i kilka dni wstecz już zaprojektowałem dla niego futerał. Wykonać miał kaletnik. Jako, że są na rynku noże składane (huraaaa....!  :D), to następuje zmiana planu. Zamawiam w sklepie nóż składany :)

« 24 Lis 2022, 21:43 »

... Jako, że są na rynku noże składane (huraaaa....!  :D), to następuje zmiana planu. Zamawiam w sklepie nóż składany :).

Hm. Każde odkrycie cieszy. Nawet tak nieoczekiwane

Kòpôcz

• Gość
« 24 Lis 2022, 23:32 »

(...) Pękł mi nóż w pobliżu łączenia metalu z plastikiem  >:(, kiedy usiłowałem podważyć wieczko puszki, jak się okazało, mocno osadzone. (...)
Dziwne. Victorinoxy nie są wysoko hartowane - ok. 56HRC. Ma to swoje wady (słabo trzyma ostrość), ale i zalety - łatwo się ostrzy i jest dość sprężyste. Albo przeceniłeś możliwości stali, albo trafiłeś na egzemplarz z jakąś skaza materiałową.
U mnie za to na niewymagające biwakowanie rządzi nieco zmodowany Opinel No. 12 z ich miniaturowa stalką. Nie sądziłem, że nierdzewka w convexie może się tak dobrze sprawować.

Tuptuś

• Gość
« 25 Lis 2022, 12:24 »
Sprecyzuję nieco: w moim nożu Victorinoxa, złamaniu uległ plastikowy uchwyt noża w pobliżu mocowania głowni (tak to się chyba nazywa,część metalowa,tnąca). Sama głownia była nietknięta.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Lis 2022, 13:33 »
Opinel 12 i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 25 Lis 2022, 13:42 »
Chyba że Opinel 8  :P
Ale to już co kto lubi, ja uznałem że mniejszy mi w zupełności wystarczy.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Lis 2022, 13:47 »
Mam i Opinel i Victorinox (ten większy) i Victorinox wygrał swoją uniwersalnością (otwieracze, śrubokręty) oraz tym, że nie pęcznieje wilgotny.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 25 Lis 2022, 13:56 »
Też mi ktoś kiedyś Opinela polecił. Robi robotę. Ja wybrałem 8, wiadomo - gramy i mm^3 :P

« 25 Lis 2022, 15:22 »
Brak korkociągu

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 25 Lis 2022, 15:55 »
Mam i Opinel i Victorinox (ten większy) i Victorinox wygrał swoją uniwersalnością (otwieracze, śrubokręty) oraz tym, że nie pęcznieje wilgotny.

Nie ma nic za darmo. Te otwieracze i śrubokręty swoje ważą i powodują, że Victorinox to na ogół cięższy klamot.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Lis 2022, 17:46 »

Wg legendy Winnetou miał Opinela (i Brooksa).

Odpowiedź*^ na Opinela (patrz klinga):

https://www.victorinox.com/pl/pl/Produkty/Szwajcarskie-no%C5%BCe-oficerskie/Du%C5%BCe-scyzoryki/Alpineer-Grip/p/0.8321.MWC

Na MRDP:

https://8a.pl/noz-petzl-spatha-blue

Odnosząc do 4 Panzersoldaten und Hund:
Tomuś by Opinelem, Janek - Victorinoxem.
- Wybierając Janka, Marusia wybrała Victorinoxa.

*niestety z korkociągiem
^najlepszy nóż w domu /świetne ostrze/
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum