Autor Wątek: Jaki nóż?  (Przeczytany 110455 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Jaki nóż?
« 25 Lis 2022, 18:20 »
Wg legendy Winnetou miał Opinela (i Brooksa).

Winnetou to mieszkał w Ameryce, a tam francuskiego gówna nie uznają :lol:
Wódz Apaczów używał klasycznego, amerykańskiego nóża Bowie

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 26 Lis 2022, 22:59 »

Taki nóż planowałem zabrać ze sobą w teren i kilka dni wstecz już zaprojektowałem dla niego futerał. Wykonać miał kaletnik.

Ło matko! Zaraz mi się przypomina jak to bushcraftowy rechotał, że ma na czajnik woreczek specjalnie do tego zaprojektowany ;-)
Ja mam do swojego vicka taki futerał. Zrobiony z kartonu i taśmy scotch. Sprawdzony w terenie - daje radę.

Tuptuś

• Gość
« 27 Lis 2022, 18:59 »
Nasuwają mi się uwagi:
1. Pomysł zależy od sprawności mózgu.
Widocznie mój mózg był mniej sprawny niż autora powyższej "kabury" na nóż Victorinoxa, bo mi pomysł na prezentowaną na fotografii kaburę nie wpadł do głowy.
2. Ile osób, tyle pomysłów.

Tuptuś

• Gość
« 30 Lis 2022, 22:42 »
Noże składane Victorinoxa produkowane są w różnych wersjach kolorystycznych ze stali szlachetnej lub nierdzewnej:
https://mhunt.pl/pl/products/skladany-noz-victorinox-swiss-classic-do-warzyw-i-owocow-6-7831-fb-489.html

Nóż posiadam.
Info dla tych co mierzą i ważą:
- długość noża:
- rozłożony: 23 cm
- złożony: 12,8 cm
- głownia (ostrze) 10,5 cm
- waga: 43g

dla porównania nóż nieskładany:
- długość 22 cm
- waga: 29g

Ogólne wrażenia pozytywne. Minus to minimalny luz głowni w pionie, po otwarciu i jej  zablokowaniu, ale to w niczym nie przeszkadza oraz za zbyt mały opór podczas otwierania noża, choć zapewne wielu osobom to nie będzie przeszkadzać. Wolałbym nieco większy opór.
Nóż rozwiązuje mi problem z nożami w niezbędnikach, bo te są niestety nieostre i zwyczajnie beznadziejne :icon_exclaim:. Zastanawiam się czy projektanci i wykonawcy tych noży używają.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum