Autor Wątek: Bagażnik Crosso instalacja  (Przeczytany 6772 razy)

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
Odp: Bagażnik Crosso instalacja
« 1 Mar 2012, 10:25 »
Tak wygląda mocowanie do hamulca rolkowego. Można je wykorzystać do stabilizacji dodatkowej blaszki.

Oszej.
Blaszka od bagażnika jest wąska, czoło zacisku będzie wystawało poza nią, i nie będzie stanowić solidnego połączenia. Musiałbyś użyć szerokiej blaszki aby zacisk dociskał całą powierzchnią, tak jak do haka, inaczej to może się rozlecieć. Słaby, niepewny docisk i oparcie bagażnika na pręcie zamykacza może spowodować że jak wjedziesz w dziurę to połączenie puści i skrzywi pręt, a może nawet zgilotynuje pręt zamykacza na krawędzi ośki.
Zrobiłbym tak, wymienił całą ośkę na taką od mtb i na tych dodatkowych 5 mm, dał szeroką blaszkę i oparł połączenie na osi. Możesz też znaleźć długą pełną oś i na niej osadzić bagażnik.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 1 Mar 2012, 10:42 »
Jeśli Ci chodzi o grubość blaszki bagażnika, to ma 5mm grubości. Jeździłem z tym bagażnikiem , wytrzymał naprawdę wiele (aż nie mogę uwierzyć), jeśli chodzi o jej grubość, to raczej bym się nie przejmował. Jej wymiary to 100x10x5 (WxSxG). Wczoraj prowizorycznie zamontowałem nie używając górnego chwytu, napierając ciężarem specjalnych zgrzytów nie było, ale wiadomo, to obciążenie chwilowe, nie ciągłe, choć tak samo obciążeniem chwilowym jest wjechanie w dziurę :)
Jak znajdę jakiś ciekawy sklep hydrauliczny w centrum Wrocławia, to spróbuję zastosować patent transatlantyka. Samo mocowanie jednak chyba spróbuję zastosować, moje zapytanie raczej miało na celu odpowiedź z Waszej strony, jakie są przeciwwskazania typu "za duża siła w tym miejscu, coś tam pójdzie", a nie proponowanie nowych rozwiązań, bo inne,nowe, to raczej będzie p. transatlantyka. Ta obejma kosztuje 10 zł sztuka, takie samo mocowanie w hydraulicznym do 2 zł.. :)
Pozdrawiam.

e: Już wiem o co Ci chodzi z tą szerokością blaszki. Masz rację, średnica oczka szybkozłączki to 20mm w najszerszym punkcie, na kołnierzu. Blaszka ma 10mm, jednak wydaje mi się, że jest wystarczająco trwała, ze względu na jej grubość. Można też zastosować nietypową podkładkę, lub dwie, jedna od strony zamykacza, druga od ramy, siły troszeczkę inaczej się rozłożą.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 1 Mar 2012, 11:41 »
Oszej: moja mama używa takiego bagażnika z tarczówkami bez żadnych adapterów - ma tylko maksymalnie wysunięte te blaszki regulujące wysokość bagażnika. Tylko ten bagażnik się średnio nadaje pod ciężkie sakwy, przy dużym obciążeniu potrafi się bujać.

Mam identyczny bagażnik od około 4 lat - nie zauważyłem bujania się.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna oszej

« 1 Mar 2012, 11:44 »
Księgowy - mi też bujało, w tych bagażnikach obciążenie maksymalne to chyba 5kg, ja tam ładowałem czasami i 15kg, przy wyższych prędkościach na wirażach  bagażnik wyraźnie leciał w dół (tj na bok, ale będąc przechylonym kierował mnie na glebę) :)
Dlatego też z niego zrezygnowałem... To ma być tylko i wyłącznie na jakieś dwudniówki do szosy :)

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 1 Mar 2012, 13:04 »
https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/DropBox?authkey=Gv1sRgCNXLtc7R_t__FA#5566148262941942338

Przestałem kopać sakwy a bagażnik się nie obraca

Trochę chałupniczo wygląda ten adapter :/

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 1 Mar 2012, 20:48 »
Cytat: Mariusz w 26 lut 2012, 08:46

https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/DropBox?authkey=Gv1sRgCNXLtc7R_t__FA#5566148262941942338

Przestałem kopać sakwy a bagażnik się nie obraca

Trochę chałupniczo wygląda ten adapter :/

Bo to jest chałupnicza robota  :) ale adapter jest skuteczny a jego wygląd mi .... Pierwotnie adapter był zamontowany inaczej: ten otwór, do którego przykręcony jest bagażnik był wykorzystany do przykręcenia adaptera do ramy a bagażnik był mocowany do adaptera poprzez trzy śruby (przez te otwory, które są w trójkątnej blaszce u dołu bagażnika). Na powyższym zdjęciu widać otwory które służyły do mocowania bagażnika w pierwszej wersji. Jako, że wiercenie w "nierdzewce" łatwe nie jest więc wykorzystałem to co już miałem z powierconymi otworami.

Włod jeśli masz możliwości wykonać taki adapter profesjonalnie za dwa uśmiech (po jednym za sztukę blachy) to podeślę Ci wymiary i będę się cieszył ładnym adapterem do mocowania bagażnika  ;)

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 1 Mar 2012, 23:18 »
Ja uważam, że każdy dodatkowy adapter powinien /jeśli ktoś ma takie możliwości/ zrobiony być pod konkretny rower i bagażnik.
na pewno nie trzeba używać stali nierdzewnej, wystarczy stal zwykła (węglowa) bo łatwiej się ją obrabia, gr. max 4-5 mm.

A na miejscu Zbyszka wykorzystałbym jeśli są w jego ramie dwa otwory montażowe w hakach ramy-to na pewno zapobiegnie obracaniu się adaptera pod obciążeniem. zrobił bym także drugi dodatkowy otwór w dolnej blasze bagażnika. Ten otwór też powinien się łączyć z owym adapterem.
no lub dodatkowo wykorzystać dolny otwór mocowania hamulca tarczowego:)

Zbyszku czekam na rysunek, może coś wymyśle ładnego-nieobiecuje

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Mar 2012, 23:26 »

Mam to "jakoś" przyłozyć w miejscu wejścia ośki koła i przewiercić nań otwór, żeby szpilka przeszła, a drugi otwór wykorzystać na montaż bagażnika? Wtedy teoretycznie zapierałbym rurkami na tzw. w razie czego. Dobry pomysł. Jeśli tak to mam rozumieć :)
Chodzi o sam pomysł blokady obrotu poprzez zablokowanie jedną z rurek bagażnika. Alternatywnie wygiąć blaszkę tak, aby miała wygięty w stronę koła "ząb" blokujący jej ruch, klinowała by się między dolną, a górną rurką.
Wszystko zależy jak wyglądają twoje haki w tym miejscu, u mnie np w blaszce haka jest jeszcze jeden otwór, wtedy nie trzeba nic kombinować.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« 2 Mar 2012, 00:15 »
.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:20 GregBar »

Offline Mężczyzna oszej

« 2 Mar 2012, 06:22 »
Tylko ta blaszka to już jest element mocujący bagażnika. Jeśli umieściłbym blaszkę pod kątem 45*, to i bagażnik musiałby być pod tym kątem. Stronę wcześniej podsyłałem zdjęcie, obrazek:

nie miałem zbytnio czasu na rysowania bagażnika w solidzie, więc uprościłem to tylko i wyłącznie do tej blaszki. Dlatego ona musi być umieszczona +/- pod kątem zero względem pionu, żeby sam bagażnik był wypoziomowany :)
Pomyślę jeszcze, póki co niestety muszę zbierać się powoli na uczelnię, a później jechać do Poznania, także nawet nie mogę podziałać w kierunku tego patentu transatlantyka, choć wydaje mi się być w miarę sensowny (mam obiekcje do tego, czy te dolne obejmy się nie zsuną...)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 2 Mar 2012, 22:58 »
A na miejscu Zbyszka wykorzystałbym jeśli są w jego ramie dwa otwory montażowe w hakach ramy-to na pewno zapobiegnie obracaniu się adaptera pod obciążeniem. zrobił bym także drugi dodatkowy otwór w dolnej blasze bagażnika. Ten otwór też powinien się łączyć z owym adapterem.
no lub dodatkowo wykorzystać dolny otwór mocowania hamulca tarczowego:)

Niestety rama ma tylko po jednym na stronę otworze który można wykorzystać do zamocowania bagażnika/błotnika :( Hamulec ma mocowanie z jednej strony ramy a ponadto obawiał bym się wykorzystywać hamulec do mocowania bagażnika. Dzięki temu, że bagażnik jest mocowany do adaptera na jednym otworze to łatwo jest ustawić bagażnik tak aby jego góra była równoległa do drogi. Oczywiście dodatkowy otwór o którym piszesz usztywni całe połączenie i jest do zrobienia ale nie widzę potrzeby.

Zbyszku czekam na rysunek, może coś wymyśle ładnego-nieobiecuje

No przecież żartowałem. To co mam odpowiada mi  :)

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 3 Mar 2012, 18:59 »
Oszej: moja mama używa takiego bagażnika z tarczówkami bez żadnych adapterów - ma tylko maksymalnie wysunięte te blaszki regulujące wysokość bagażnika. Tylko ten bagażnik się średnio nadaje pod ciężkie sakwy, przy dużym obciążeniu potrafi się bujać.

Mam identyczny bagażnik od około 4 lat - nie zauważyłem bujania się.
Bo nie masz porównania z np. dużo sztywniejszym Crosso.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 3 Mar 2012, 20:17 »
Mariusz - jak tam prace naukowo-badawcze? Zrobiłeś coś? Sprawdziłeś?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Mar 2012, 20:56 »
Nie,pogoda dzisiaj była zbyt piękna na rozmyślania nad bagażnikiem  ;D a łydki swędziały.
Za wszystkie uwagi dziękuję,wezmę je pod uwagę.
Jak coś urodzę to pokażę,a muszę bo sakwy się kurzą.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Mar 2012, 21:31 »
Coś tam się urodziło,bagażnik wreszcie pasuje do ramy i nie ocieram piętami:
Z tej strony jest dodatkowo pod samozamykaczem

Tutaj dodatkowo pod śrubą od mocowania adaptera hamulca tarczowego.
Nie wiem czy nie zrobię od nowa tej strony bo na zdjęciu wygląda jakoś tak tandetnie :)
« Ostatnia zmiana: 16 Mar 2012, 21:36 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum