Autor Wątek: "Roller" do hamulców v-break  (Przeczytany 6013 razy)

Offline owca

• Miasto: Łódź/Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 18.02.2011
"Roller" do hamulców v-break
« 26 Lut 2012, 12:28 »
Szperając po Allegro natrafiłem na taki wynalazek http://allegro.pl/roler-roller-linki-hamulca-v-brake-rl-85v-i2116375837.html

Ktoś używał czegoś takiego? Faktycznie lepsze to niż zwykła fajka? Nie łapie bardziej syfu?

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: "Roller" do hamulców v-break
« 1 Mar 2012, 23:21 »
Taaak, tarcie linki hamulca to naprawdę poważny problem :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 2 Mar 2012, 08:55 »
Taaak, tarcie linki hamulca to naprawdę poważny problem :P
można Miki zmienić zdanie w pewnych warunkach ;)

nie jest to niezbędne, ale jeśli ktoś nie lubi grzebać, czyścić, wymieniać, to w ten sposób można sobie wykupić odrobinę więcej komfortu i bezobsługowości
Sam używam podobnego patentu do tylnej przerzutki i faktycznie okresy pomiędzy regulacjami / zmianą okablowania są wyraźnie dłuższe

Warto jednak wspomnieć, że niedawno jakaś firma z Krk żeniła te rolki po 5zł, nie po 12...

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 2 Mar 2012, 09:16 »
Kiedyś to chyba Shimano takie coś montowało do XTR-a szaraczka coś mi świta. Do dziś zresztą niektóe tourneye miewają taką rolkę. Moim zdaniem w dobie kosmicznych pancerzy z teflonem, wygładzanych i fluorowanych linek itd chyba traci to rację bytu. A już na pewno w v-kach.

Offline skolioza

« 2 Mar 2012, 09:41 »
Kiedyś to chyba Shimano takie coś montowało do XTR-a szaraczka coś mi świta
dokładnie - jako pierwszy seryjnie miał to szarak z odwrotną sprężyną (953 - nota bene w ogóle była pierwsza zmieniarka z odwrotną sprężyną) i bliźniacze mu Nexave
Czy traci rację bytu? na pewno - powiedziałbym jednak że głównie przez system Shadow (gdzie linka idzie na wprost) niż przez ewolucję okablowania w układach tradycyjnych Osobiście jednak wolę rolkę i zwykłe pancerze z teflonem, niż np zestaw Gore - kwestia  gustu
A w vkach niezależnie od kosmicznego pancerza najbliżej sypiącego się z opony błota dalej masz ciasną fajkę ;)

Nie namawiam, nie przekonuję (zwłaszcza że jak widać nie jest to patent przy hamulcach tak powszechnie stosowany jak choćby przy tylnej przerzutce) - ale rozumiem ideę, oraz mogę sobie wyobrazić ze taki patent może komuś bardzo przypaść do gustu :P

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 4 Mar 2012, 23:07 »
Przy przerzutce to jeszcze jakoś rozumiem - tam jest znacznie większe przegięcie linki. Przy hamulcach to zwyczajny bajer. No, chyba że przy okazji zmienia uciąg linki. Czegoś takiego używał przez lata Wilk, jak próbował żenić klamkomanetki i fałki. Potem i tak zrezygnował, ale to przynajmniej było po coś :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

« 6 Mar 2012, 08:41 »
to ^^^ akurat ciągu nie zmienia
Jak pisałem - nie namawiam, nie przekonuję ale jestem w stanie zrozumieć, bo jednak sporo na Vkach w terenie jeździłem i nie raz szarpałem się z nie do końca odbijającymi hamulcami przez zasyfione fajki (a to właśnie ten problem eliminuje)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 6 Mar 2012, 17:58 »
na błotach jednak v-ki to nie najlepszy pomysł imho, jak ktoś lubi jeździć po bagnach to przełajowe o pełni otwartej konstrukcji uniemożliwiają "zapchanie".

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum