Autor Wątek: Jak wozicie zapięcie?  (Przeczytany 4160 razy)

Offline kristosz

• Miasto:
  • Na forum od: 20.02.2012
Jak wozicie zapięcie?
« 29 Lut 2012, 00:23 »
Witam serdecznie, tak jak w temacie ciekawi mnie w jaki sposób przewozicie swoje zapięcie rowerowe, głównie chodzi mi o użytkowników linek ale posiadacze u-locków i łańcuchów też się wypowiadajcie, chodzi mi o dokładne miejsce jeżeli przewozisz  w specjalnym zapięciu do ramy to w którym miejscu?   Ciekawi mnie to gdyż sam mam z tym nie lada problem. Otóż wszystkie bagaże typu plecak, sakwy, torby odpadają gdyż chce mieć je zawsze przy rowerze. Najlepszym miejscem wydaje mi się sztyca pod-siodłowa ale po założeniu lampki tylnej i torby pod-siodłowej nie ma tam już miejsca na ten dedykowany uchwyt (tzn. jest ale nie ma miejsca żeby tą linkę tam wetknąć). Z kolei owijanie wokół sztycy to jest na razie opcja z której korzystam ale mało komfortowa gdyż nogi podczas jazdy potrafią ocierać o linkę. Myślę jeszcze o owijaniu wokół ramy tuż pod kierownica, tam nic nie zawadza ale znowu szpeci (ale czy to takie ważne?). Co wy o tym sądzicie? i jak sobie z tym radzicie? Macie jakieś sprawdzone sposoby? Nie jest to może jakiś wielki problem przez który nie mogę spać, ale stwierdziłem że czemu by nie zapytać. Z góry dziękuje.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Jak wozicie zapięcie?
« 29 Lut 2012, 00:29 »
Na bagażniku, a kiedy jeszcze go nie miałem przy mieszczuchu, to moją linkę owijałem dookoła kierownicy, mostka albo tuż przy główce ramy.

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« 29 Lut 2012, 00:31 »
.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:30 GregBar »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 29 Lut 2012, 00:49 »
W rowerze miejskim używam ulocka (wcześniej korzystałem z łańcucha). Wtedy zawsze wożę go albo w plecaku (torbie), albo upchnięte gdzieś do kieszeni/przypięte do paska itd.
Na wypadach albo nie biorę niczego, albo pętlę z cienkiej linki. Oczywiście takie zapięcie jest nic nie warte, ale przynajmniej uniemożliwia wskoczenie i odjechanie. I wtedy takie zapięcie ląduje w sakwie. Moim zdaniem mocowanie przy rowerze nie należy do najwygodniejszych - zazwyczaj o coś ociera, do tego zabiera cenne miejsce, czy to w ramie, czy to na bagażniku. A z sakwy/torby po prostu sięgasz i wyciągasz.
Wracam do jeżdżenia.

Offline kristosz

• Miasto:
  • Na forum od: 20.02.2012
« 29 Lut 2012, 01:13 »
No ja powiem szczerze że również nie liczę że ta linka to jakaś wielka przeszkoda do sforsowania ale jak kolega zaznaczył uniemożliwia wskoczenie i odjechanie (a jak wiadomo okazja czyni złodzieja ). Nie zostawiam nigdy roweru na długo. W sakwie czy na bagażniku z chęcią bym powoził ale zakładam je (sakwy i bagażnik) tylko kilka razy w roku na dłuższe wypady. Na codzień prosta wersja, czyli licznik, lampka przód i tył , torba pod siodełkiem no i właśnie leciutkie zapięcie. Zaznaczę że nie jestem maniakiem lekkości. Skłaniam się jeszcze ku tej kierownicy albo plecaka, tylko jego czasem nie potrzebuje. Także czekam dalej jakie macie z tym doświadczenia. Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 29 Lut 2012, 07:45 »
Kiedyś woziłem na ramie, teraz na przednim widelcu. Ale ja jeżdżę z przyczepą, więc mam miejsce na widelcu.

Marek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Lut 2012, 08:17 »
Przetestuję twoje sposoby mocowania. :)

U mnie jest zamocowane tak:

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 29 Lut 2012, 09:42 »
a ja używam tzw podkowy. Właściwie bezproblematyczna (poza tym, że waży prawie 1kg). Na wypady czasami zabieram linkę do tejże (czytaj ochrona przedniego koła czy prowizoryczne przymocowanie do śmietnika przed sklepem: jedzie w sakwie)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna AmaSoft

• Miasto: Żabieniec
  • Na forum od: 28.05.2011
« 29 Lut 2012, 12:12 »
Ja mam linkę, którą owijam wokół sztycy.  ;)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 29 Lut 2012, 13:32 »
Yoshko, nie przeszkadza Ci w tym miejscu? Ja jakoś tak krzywo trzymam nogi, że czasem nawet zacisk sztycy mnie drażni.

Ulock na widelcu w fajny sposób obniża obciążenie przodu. Kierownica mniej lata na boki. Podobny efekt zgłaszają (zdaje się) użytkownicy sakw na przodzie.

Marek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Lut 2012, 13:41 »
Po założeniu w uchwyt dosuwam go do ramy i dosyć blisko przylega nie wywołując skutków ubocznych  oprócz stukania podczas jazdy w terenie. :)

Załoze sobie na przedni widelec i będę szpanował :D

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 29 Lut 2012, 13:55 »
Ja mam linke, ale jest zdecydowanie zbyt sztywna (gruba) zeby ja owijac, zreszta to jest malo wygodne;/ trzymam ja w plecaku lub sakwie w zalezonosci z czym jezdze:) gdy jezdze po miescie i czesto jej potrzebuje zawieszam ja sobie zapieta na szyi i prze reke jak szarfe;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 29 Lut 2012, 14:06 »
Linka, ostatnio wokol mostku i czesciowo kierownicy. Czasem musze uzyc,ale staram sie to robic najrzadziej jak sie da ;)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 29 Lut 2012, 14:45 »
Gruba linka owinięta wokół górnej i dolnej rury aby się nie przesuwała lub w sakwie ale przeważnie korzystam ze sposobu nr 1
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Lut 2012, 18:24 »
linka na górnej rurze, mostek za krótki mam, a główka ramy zajęta przez wieszak i linkę do canti.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum