Autor Wątek: Merida 100V 2012 czy Cube LTD CLS 2012  (Przeczytany 1336 razy)

Offline dedus

• Miasto: Żagań
  • Na forum od: 14.06.2011
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
W tym roku, a właściwie w ciągu najbliższego tygodnia planuję kupno roweru crossowego. Roweru będę używać na wycieczki, które będą trwały nie dłużej jak 4 dni, a poza tym na zwykłe przejażdżki po okolicznych wioskach po około 100 km dziennie. Wypatrzyłem sobie 2 rowery, w jednym sklepie polecają Meridę w drugim Cube i mam dylemat, nie planuję również wydać więcej jak 2.000 zł. Proszę o wszelkie sugestie i pomoc w odpowiednim wyborze. Z góry dziękuję.

Oto rowery:

http://allegro.pl/cube-ltd-cls-54-cm-black-white-print-2012-wroclaw-i2109590434.html

http://allegro.pl/merida-crossway-100v-2012-gratisy-velmar-piastow-i2177568901.html

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Merida: lepsza kaseta i być może piasty
Cube: lepsze hamulce, opony i prawdopodobnie amortyzator. Moim zdaniem bez porównania ładniejszy.

Ale ogólnie to bardzo podobnej klasy rowery. Z tych dwóch ja bym brał ten, który okaże się wygodniejszy :)
A w ogóle to wydaje mi się, że szkoda aż tyle kasy na tak w sumie przeciętne rowery jak te.

A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Dodam, że w obu są marne klamkomanetki. Używałem niemal identycznych i działały gumowato, nie dawały czucia przy hamowaniu. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej mieć przynajmniej coś na poziomie alivio gdzie linka jest ciągnięta w inny sposób.

Za te pieniądze lepiej kupić używany rower na przyzwoitym poziomie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna GregBar

• Miasto:
  • Na forum od: 30.01.2012
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:10 GregBar »

Offline dedus

dziękuję wszystkim za odpowiedź, GregBar mam 180 cm wzrostu, co do przecen zeszłorocznych to już nic nie znalazłem.

• Miasto:
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 14:10 GregBar »

Offline dedus

dziękuję wszystkim za odpowiedź, GregBar mam 180 cm wzrostu, co do przecen zeszłorocznych to już nic nie znalazłem.

A może być coś używanego?

no wlaśnie średnio, chciałbym wziąć coś na raty, kupiliśmy z żoną wycieczkę na koniec maja na okres 2 tygodni i za bardzo nie chcę obciążać budżetu, bo musimy mieć tzw. kieszonkowe :)

• Miasto:
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 13:56 GregBar »

Offline dedus

dzięki za wszelkie sugestie, znalazłem model 300v z poprzedniego roku

http://www.agasportsklep.pl/rower-merida-crossway-tfs-300v-czarny-2011-p-369.html

2.000 to absolutne max co mogę dać, moze ten chociaż trochę jest wart swojej ceny :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
moze ten chociaż trochę jest wart swojej ceny :)

Nie bardzo. Amor do niczego, opony też. Reszta przeciętnie lub poniżej. Rower tej klasy nie powinien przekraczać ceny 1500 zł. Jeśli koniecznie chcesz nowy rozejrzyj się za Trekiem 3900, najlepiej z poprzedniego sezonu (taniej) i zmień opony, np. na Schwalbe Hurricane 2,0 albo Marathon 1,6.

A może rower typu MTB się do Twoich celów nie nadaje? Tylko niby dlaczego nie? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Starnol89

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 25.03.2011
Cube: lepsze hamulce, opony i prawdopodobnie amortyzator. Moim zdaniem bez porównania ładniejszy.

kolega ma identycznego cubea :) w tamtym roku kupił go za 1600zł (nówka)  przejechał na nim z Tychów na Hel bez żadnych przygód z osprzętem.
Ja jednak mam wątpliwości co do tych klamkomanetek - są mułowate  >:(
hamulce za czułe ale da się przyzwyczaić
amor jak na tą klase rowerka to jest ok
przerzutki działają jak na razie bez zarzutów choć dla mnie alivio to shit :)
kolega najbardziej chwali w nim opony ponieważ  zrobił na nich 4 tys km bez żadnego kapcia w różnych warunkach  ;D ;D

Offline dedus

dziękuję wszystkim za opinie i porady, wygrała u mnie Merida Crossway 300v, udało mi się zbić trochę z ceny (praktyka targowania w tunezyjskiej Medinie przydała się) i "wyżulić" pare gratisów wartych około 150 zł - 160 zł wiec osobiście zakup uważam za udany. Co do samego roweru to prowadzi się super, ani się obejrzałem, a byłem już rano w pracy. Razem z Wami zaczynam kolekcjonowanie gmin, pierwszą (miejsce zamieszkania) już dzisiaj zdobyłem :D. Pozdrawiam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum